2013: Pohjan maalaus kahdella desilitralla maalia 
Vähän on nihkeesti tullut tallennettua projekteja Marikon galleriaan. Ehkä siksi että mitään merkittävää ei ole tehty. Joten dokumentoidaanpa edes jotain: pohjan maalaus.

Pohjan voi myrkkymaalata monella tavalla. Yksi suosittu tapa on noudattaa ohjeita. Toinen vaihtoehto on tehdä jotain ihan muuta...

Noudattamalla maalitehtaan ohjeita, myrkkymaalia pitäisi levittää 2-5 kerrosta ja jos niin tekee, tapahtuu ainakin kaksi asiaa.

1. Vuosien varrella syntyy isohko varainsiirto veneen omistajalta maalin myyjälle.
2. Muutamassa vuodessa pohjan maalikerros kasvaa niin paksuksi, että on pakko hankkia maalinpoistovälineitä, jonka jälkeen voidaankin aloittaa kiertokulku alusta.
Viewed: 474 times.

Itse olen maalannut pohjaa Hempelin Hard Racing maalilla. En tiedä onko se maaleista paras, mutta ainakin minusta tuo toimii niin hyvin, ettei ole mitään syytä kokeilla muita maaleja.

Tarvikkeina tarvitaan: Muutama desilitra myrkkymaalia, saman verran 808 ohennetta, tyhjä puolen litran kokispullo, maalaussieni (tai tyyny), suojahanskoja, suppilo (tai muovikalvon palanen minkä voi kääriä suppiloksi, jotta myrkkymaalin saa kaadettua pulloon)
Viewed: 467 times.

Pullo täytetään puoleen väliin myrkkymaalilla (tässä tuohon lorahti vähän liikaakin), eli maalia tarvitaan noin 2 dl. Tämän jälkeen perään kaadetaan 808 ohenne. Sekoittamisen helpottamiseksi tuohon on hyvä jättää pieni ilmatila. Maalin ja ohentimen sekoiltusuhde on siis about 1:1.
Sitten vain korkki kiinni ja maali sekoitetaan pulloa ravistelemalla. *
Viewed: 468 times.

Maali on nyt niin ohutta, että sitä ei voi maalata pensselillä tai telalla. Tässä maalin levitys tapahtuu sienellä.

Kaupoista saa maalauskäyttöön tarkoitettuja sieniä, mutta olen joskus tehnyt tämän ihan vaan nurkista löytyneillä vaahtomuovin palasilla. Jotkut muovit tosin alkavat sulaa, joten on ehkä parempi ostaa ihan aito maalaussieni.

Maalaustekniikka on helppo ja nopea. Toiseen käteen sieni ja toiseen avattu maalipullo. Pullosta sitten kaadetaan maalia suoraan sienelle ja maali levitetään veneen pohjaan. Maali on niin ohutta, että käytännössä tuo tuntuu pikemminkin veneen pohja kastelulta kuin maalaamiselta. Ohut maali myös levittyy hyvin tasaisesti, joten mitään sen kummempaa siloittelua ei tarvita lainkaan. Lopputulos on hyvä, kunhan vain varmistaa, että pohja kastuu kauttaaltaan litkusta.

Varrellisella mohair-tyynyllä homma on melkeinpä vielä helpompaa (tai ainakin vähän siistimpää, kun sienestä tuppaa valumaan maalia suojahanskoille).
Viewed: 431 times.

Valmista. Pohjan ja evien maalaamiseen meni aikaa 20 minuuttia ja maalia kului pari desiä. Vesilinjaa en ole vaivautunut teipaamaan (sienellä tuon pystyy maalaamaan ihan riittävän tarkasti). Kölisauma osottauti maalatessa niin haperoksi, että tuohon täytyy vielä vetää uusi sikakerros ennen vesillelaskua.

Tällä tekniikalla kalvopaksuus kasvaa vuosittain niin vähän, että se vähä mitä kertyy lisää, poistuu pohjan kevyen hionnan ja pesujen myötä pois. Tästä pohjasta ei ole koskaan varsinaisesti poistettu maalikerroksia. Ei ole ollut tarvetta, kun kalvo pysyy ohuena liki automaattisesti.

Ja joku varmaan epäilee, että tuo ei voi toimia ja pohja on syksyllä täynnä näkkiä. Maaleja on tietysti erilaisia ja lähtökohdat voivat vaihdella joten takuita ei voi antaa, mutta näin minä olen käsitellyt tämän pohjan vaikka kuinka kauan. Ja ennen kun siirryin tähän tekniikkaan, maalasin pohjan vain parin kolmen vuoden välien. Riippumatta tekniikasta, ei tuohon ole koskaan kasvanut mitään. Limaa tietty kertyy (niin kuin kaikkiin muihinkin pohjiin), mutta se on helppo poistaa kevyellä pesulla.
Viewed: 467 times.

Pohja syksyllä. Pintalimaa tuossa toki oli, kun pohjaa ei pesty kertaakaan kesän aikana. Tuo kuitenkin lähtee helposti puhtaaksi.
Viewed: 401 times.

* Comments available for this item.
Powered by Gallery v1 RSS