2011: Yanmar 1GM kytkinremontti 
Kytkinremontti.

Tämä on oireillut aivan uudesta lähtien (1981). Peruutusvaihde kytkeytyy hyvin, mutta eteen kytkin ottaa kiinni hyvin huonosti. Nyt kun olen lueskellut korjausmanuaaleja, yksi teoria oireisiin voisi olla, että vaihdevalitsin ei ole ollut aivan keskitetty ja vivuston säätö ei ole kohdallaan, jolloin vaihteen valitsin ei saa aikaan riittävästi painetta kytkinkartiolle.

Korjausprojektin aloittaminen ei kuulostanut kovin hauskalta ja mietinkin mahtaisiko kytkimen saada toimimaan paremmin ihan vain vivustoja säätämällä. Hetken pähkäilyn jälkeen tulin sihen tulokseen, että kytkimen ihmeparantuminen ei taida olla kovin todennäköistä.
Viewed: 1569 times.

Puoli tuntia helvetillistä äheltämistä ja kytkin on irti.

Kytkimen poisto on sinänsä helppo homma. Avataan vain potkuriakselin laipan pultit sekä kytkimen asennuskauluksen reunoilla olevat pultit, jonka jälkeen vaihteiston voi nostaa pois. Ongelma on että ”konehuone” on lievästi sanottuna ahdas ja pääsy koneen takana ja alla oleviin pultteihin vaatii lievää akrobatiaa.

Olen pitkään miettinyt tarkistus/huoltoluukun tekemistä tuohon pistopunkan puoleiseen seinään. Sitä kautta olisi helpompi päästä koneen taakse. Ehkäpä teen sellaisen ennen kytkimen kiinnitystä takaisin paikoilleen.
*
Viewed: 1629 times.

Potilas valmiina...
Potilas valmiina...
Viewed: 1195 times.

Strategiset mitat.
Strategiset mitat.
Viewed: 1057 times.

Alkuun poistetaan vetoakselin laippa. Kiinnitysmutteri on tiukassa, mutta aukesi kuitenkin lopulta aika helposti. Pulttasin laipan kahteen kiinnitysrteikään kiinni kulmaraudanpätkän ja sitten metrin mittaisella jatkovarrella vääntäen mutteri aukesi siististi. Tässä on huomioitava, että akselissa on vasenkätinen kierre, joten muteri aukeaa myötäpäivään.
Viewed: 964 times.

Seuraavaksi poistetaan vaihdevivusto. Neljä pulttia auki ja koko roska lähtee ulos kolostaan.
Viewed: 944 times.

Vaihteen siirrin.

Jo tässä vaiheessa alkaa selvitä, että laatikko on itse asiassa aika hyvässä kunnossa. Pientä kulumaa on havaittavissa, mutta ei mitenkään hirveästi.
Viewed: 982 times.

Tämä on vielä ihan mittatoleransseissa.
Viewed: 937 times.

Siellä se harmien aiheuttaja on.

Keskellä on vaihteen sydän, kartio, jota vaihteen siirrin työntää kiinni jompaan kumpaan reunoila näkyvistä hammasrattaista (eteen/taakse). Tämän laatikon ongelma on, että eteenpäin mennessä kartio ei saa riittävää otetta hammasrattaan sisäpuolella olevasta kartiopinnasta, jolloin kytkin luistaa.
Viewed: 1388 times.

* Comments available for this item.
Powered by Gallery v1 RSS