2009: Peräsinlaakerien vaihto 
Päätinpä sitten lopulta ryhtyä tähänkin, eli peräsinlaakerien vaihtoon. Vuosien varrella laakerit ovat kuluneet ja peräsimessä on sivusuunnassa selvää väljyyttä. Tunnin kaivamisen jälkeen kuoppa on valmis (tai ainakin kuopan alku). Lavassa on myös vettä, joten ajatus on puhdistaa lapa maaleista ja kantaa se sisään kuivumaan. Eipä peräsin toisaalta taida juuri kuivua, mikäli sitä ei halkaise. Siihen hommaan ei kyllä huvittaisi ryhtyä... *
Viewed: 868 times.

Tästä se lähtee. Ensin ylin pultti irti jolloin pinnan saa pois.

Samalla kannattaa kiristää nuo kolme ruuvia, joilla kaulus on kiinnitettu kanteen (nuo löystyvät helposti purjehduskauden aikana). *
Viewed: 868 times.

Pinnan pronssiset laakerit uusittiin noin 5 vuotta sitten. Alkuperäiset laakerit olivat ilmeisesti vähän pehmeämpää tavaraa ja olivat aikoinaan kuluneet aivan soikeaksi. Nuo näyttävät edelleen hyvältä, vaikka pientä kulumista onkin havaittavissa.
Viewed: 889 times.

Seuraavaksi tuo iso kuusikoloruuvi auki.
Seuraavaksi tuo iso kuusikoloruuvi auki.
Viewed: 910 times.

Akselin päässä olevat helat on lujasti kiinni vaikka ruuvit onkin avattu. Suosittelen ulosvetäjää. Sillä helat saa irti kevyesti.
Viewed: 889 times.

Viimeisenä poistetaan rengas jonka varassa peräsin roikkuu. Renkaassa on kaksi kuusikoloruuvia mitkä poistetaan.
Viewed: 962 times.

Rengas on tiukasti kiinni akselissa ja sen irrottaminen ilman ulosvetäjää on työlästä. Renkaan ja laakerin väliin voi työntää vaikka ruuvimeisselin siksi aikaa kun ulosvetäjän kynnet asetetaan renkaan alle. Rako on aika pieni, joten kovin paksua ulosvetäjää sinne ei mahdu. Tällä tavalla renkaan irrottaminen on helppoa.
Viewed: 882 times.

Renkaan alla on ylempi laakeriholkki.
Renkaan alla on ylempi laakeriholkki.
Viewed: 957 times.

Kun kaulus on irti, peräsin pääsee vapaasti liukumaan ulos, joten peräsintä tulee kannatella hyvin, ettei se vahingossa tipu maahan.

Peräsimen kokonaismitta on 190 cm, joten ainakin tuon verran pitää varata tilaa veneen alle. Mun kaivama kuoppa taisi olla vähän liiankin syvä.
Viewed: 953 times.

* Comments available for this item.
Powered by Gallery v1 RSS