2009: AIS antenni + Tablet PC 
Sain käsiini käytetyn ToughBook läppärin ja ajattelin että siihen olisi hauska lisätä AIS vastaanotin. Hankin halvimman mitä löysin, eli NASA AIS Engine 2 vastaanottimen.
Viewed: 684 times.

Antenniksi tuli yksinkertainen puoliaaltodipoli. Tähän tarvitaan muutama metri koaksiaalikaapelia ja sopiva putki. Tässä on huomattava, että tavallinen antennijohto ei käy, vaan kaapelin tulee olla 50 ohmista (esim RG 58). Putkeksi tuli kahden euron lasikuituonki Prismasta.
Viewed: 875 times.

Aluksi kaapelin eriste poistetaan noin metrin matkalta. Tämän jälkeen ydin kaivetaan varovati esiin kuoren reunasta, jolloin kaapelin päähän syntyy ikäänkuin Y haara. Toisessa haarassa suojavaippa ja toisessa ydin.
Viewed: 592 times.

Muoviputki (tässä tapauksessa lasikuituonki) katkaistaan 970mm pituiseksi ja sen puoleenväliin porataan (485mm kohdalle) kaapelin mentävä reikä. Irrallaan oleva vaippa ja suojasukka pujotetaan sisään reiästä ja vedetään ulos putken toisesta päästä.
Viewed: 580 times.

Eristeen päähän kiristetään nippuside. Tämän jälkeen kaapelin ydin työnnetään takaisin putkeen ja vedetään ulos toisesta päästä. Samalla kaapelia vedetään ulos puolivälissä olevasta reiästä, kunnes se pysähtyy nippusiteeseen. Tavoitteena on että kuori ja ydin muodostaa putken sisällä ikään kuin T -antennin.
Viewed: 537 times.

Kun kaapeli on vedetty takasin ulos reiästä laitetaan myös ulkopuolelle nippuside, jolloin haarakohta pysyy hyvin paikoillaan putken puolessa välissä. Tavoite on että kummankin haaran mitta on 485mm, eli kokonaismitta on siis 970mm. Viimeistään tässä vaiheessa on merkattava kummassa haarassa kaapelin ydin on (tämä on antennin yläpää).
Viewed: 515 times.

Johdon päät pitää pingottaa putken sisällä mahdollisimman suoraan. Eli päät kiristetään suoriksi ja kiinnitetään putkeen. Toisessa päässä käytin lasikuituongen omaa kumitulppaa ja toisessa valoin putken pään umpeen kuumaliimalla. Johtonen ylimääräiset päät leikataan irti (putken mittaiseksi). Tämän jälkeen antenni onkin valmis. Tuota voi myös käyttää VHFn vara-antennina.
Viewed: 540 times.

Valmis antenni. Tämä tulee käytössä olla pystyssä siten, että kaapelin ydin osoittaa ylöspäin. Tuo näyttää jopa toimivan. Laitoin antennin pihaan puutarhatuolille ja sillä kuulee hyvin aluksia yli 10 mailin päästä. Ajattelin veneessä laittaa tämän sisälle vaikka johonkin säilytyslokeron kulmalle.
Viewed: 509 times.

Tuo ToughBook on aika makee vene-PC. Se toimii kuin tavallinen läppäri, mutta näyttö myös pyörähtää ympäri tablet malliksi. Koska GPS:kin on Bluetoothin päässä, hankin vielä Bluetooth RS232 adapterin, jonka avulla myös tuo AIS toimii langattomasti. Nyt tuo setti alkaa olla aika hyvä. Tabletin voi ottaa syliin mukaan veneen laidalle. Aika näyttää miten luotettava viritelmä tuo on. Asennukset taitavat tosin jäädä ensi kauteen. *
Viewed: 686 times.

* Comments available for this item.
Powered by Gallery v1 RSS