2009: Moottoritilan luukun kiinnitys ja äänieristys 
Moottoritilan äänieristys on ollut monessa vaiheessa mielessä, mutta toistaiseksi en ole tehnyt asialle mitään. Jospa aloittaisi luukusta.

Äänieristys vaatii onnistuakseen (i) massaa materiaaleihin sekä (ii) ilmatiivistä rakennetta. Kevyet vanut tai vaahdot eivät käytännössä vaimenna ääntä juuri lainkaan.

Koska veneessä ei voi käyttää kovin raskaita materiaaleja on seuraavaksi paras vaihtoehto yrittää käyttää tiiviitä kerrosmateriaaleja. Eli on etsittävä vaahtoeriste, missä kerrosten välissä on "raskasmattoa". Samoin luukun reunat on tiivistettävä.
Viewed: 959 times.

Alkuperäinen kiinnitys, jolla luukun "ripustaminen" paikoilleen on helppoa. Koska luukun paikoilleen laittaminen edellyttä luukun liuttamista alaspäin, on reunoihin vaikeaa laittaa tiivistettä. Eli, nuo palikat saavat lähteä.

Toivottavasti jostain löytyy helat, joilla luukun saa kiristettyä kunnolla kiinni (tiiviste välissä).
Viewed: 791 times.

Tein pari mittausta. Luukun ollessa kokonaan auki, meteli sisällä oli 91dB.
Viewed: 635 times.

Kun luukku oli paikoillaan meteli laski noin 88dB tasolle. Käytännössä äänitaso on paljon miellyttävämpi kuin mitä mittaustulos (C-painotettu) antaa ymmärtää. Tiivistämättömästä vaneripalasesta, missä on sentin paksuinen eristekerros menee käytännössä kaikki matalammat taajuudet suoraan läpi. Korkeampaa kilinää vaneri sen sijaan eristää jonkun verran.
Viewed: 670 times.

Alkuperäisen eristeen pääasiallinen tarkoitus lienee ollut mottoritilan siistinä pitäminen. Liki 30 vuotta oli tehnyt tehtävänsä - -luukun eriste oli hajoamispisteessä. Foliopinta oli käytännössä täysin irti ohuesta vaahtokerroksesta. Ainoastaan liimakerros oli lujasti kiinni. Mobil-Oil-liima-purkka-mömmön raaputtaminen irti luukusta oli aikamoinen homma.
Viewed: 741 times.

Pinta puhtaana odottamassa uutta eristettä. Odotukset äänitasosta moottoriluukun äänieristämisen jälkeen eivät ole kovin korkealla. Jotta meteliin saisi oleellisen muutoksen olisi koko moottoritila eristettävä ja kotelo tiivistettävä hallitusti. Pelkän luukun eristäminen ja tiivistäminen ei tee ihmeitä.
Viewed: 683 times.

Meluton Oy:stä hain palan vaimennuslevyä. Levyssä on kahden solumuovin välissä "raskasmattoa". Eristelevy painaa suunnilleen saman verran kuin itse luukkukin.
Viewed: 1420 times.

Eriste liimattuna kiinni kontaktiliimalla.
Eriste liimattuna kiinni kontaktiliimalla.
Viewed: 888 times.

Laitoin luukun reunoihin samanlaiset helat kuin portaiden kiinnityksessäkin on käytetty. Luukun reunoihin tuli silikoniset ikkunatiivisteet, jotka näillä salvoilla saa puristettua ilmatiiviisti kiinni.
Viewed: 761 times.

Powered by Gallery v1 RSS