HLKK 2023-08-23 R9

Moderators: Petri, harald

Post Reply
User avatar
olpalon
luti
Posts: 373
Joined: Fri Jun 17, 2016 14:23 pm
Location: Espoo
Vene: Feria

HLKK 2023-08-23 R9

Post by olpalon »

Kevyttä, niin kevyttä ja mitä järkeä on, että samassa luokassa ekan ja tokan tasoitetussakin maaliintuloajassa on 10 min ero? Fe-kippareilla ja (Jukka+Valtteri) ja Prisman paistopisteen herkuilla lastattuna lähdettiin H-venejahtiin punaiselle radalle 5. Lähtöasetelmat saatiin pyörittyä ihan kelvollisiksi ja oltiin viivalla paukun aikaan, mutta ilman vauhtia ainakin Sans Rivalin yläpuolelle, eikä päällä ollut oikein muita. PikkuG ei vetänyt, mutta kulma avautui juuri sopivasti ja vedettiin uutuuttaan rapiseva spinnu salkoon ja takaa-ajoon. Peräpeilejä lähestyi hyvällä vauhdilla ja tunnelma oli ihan jees, kunnes se taas latistui portin jälkeen löllötuuliseen kryssiin kohti orkkua ja FE-peräpeilit taas katosivat. Hopottien kanssa käänneltiin vihreällä ja edelleen kääntöorkulle. Toinen kierros oli lähes edellisen toisinto paitsi, että löllöä ja siftiä taas riitti. Maalissa oli taas jeesjeestunnelma, hopotit lyöty ja Cagenkin peräpeili oli ihmeellisen lähellä yms jne, mutta tokapökää tuli eikä hopotteja lyöty.
Olli P
S/Y Feria
FIN 2772
Cage
Hallitus
Posts: 954
Joined: Fri Feb 03, 2012 14:40 pm
Location: Espoo
Vene: Estelle

Re: HLKK 2023-08-23 R9

Post by Cage »

Tästä päivästä tulee mieleen lähinnä sana letkajenkka. Ei oltais tehty yhtään vendaa koko kisassa, jollei oltais lopussa lähdetty sooloilemaan. Muutenkin koko kisa meni Sans Rivalin kanssa kamppaillessa. Oltiin heiät nopeampia, vaikkei FR-luvun mukaan pitäisi olla. Aina kun tultiin lähelle, niin lähtivät nostamaan ja jo kerran ajateltiin että spinnulla päästiin ohi alapuolelta, mutta sit niille tuli joku puffi ja meillä spinnu sakkasi. Nojuu, enemmän tosta myöhemmnin. Illasta jäi positiivisena käteen uuden crew-jäsenen koulutus ja hyvä venevauhti kevyellä sivutuulella, mikä on ollut meillä haaste.

Tuuli oli tänään haastava radanvalinnan suhteen. Ehkäpä rata 2 olisi ollut parempi vaihtoehto, mutta ymmärrän että lautakunta kevyessä iltatuulessa valitsee 5 radan. Ehkäpä oikea kiertosuunta olisi tuonut vähän kryssiä, mutta käännetyllä suunnalla mentiin. Startti varsin samanlainen kuin viime viikolla, eli satama-altaasta vauhtia. Oltiin yksi alimmista veneistä ja se antoi mahdollisuuden nostaa fliittiä ennen lähtöä. Lähdössä ihan hyvin viivalla ja ihan hyvällä vauhdilla, joten siitä sitten hakemaan omaa positiota. Selvää oli että tällä tuulella Minnamari ja Lucky Too menisi omia menojaan, joten niistä emme välittäneet niinkään. Nopeasti muodostui letka, josta saimme paikan Sans Rivalin ja Subbotan välistä. Liian tiukka kulma spinnutteluun, paitsi Ferialle, joka tuli ihan jäätävällä vauhdilla uudella spinnullaan. Onneksi meno tyssäsi heilläkin sitten reikään, jossa me muut hengailtiin. Mutta sivutuulessa mentiin pohjoisviitalle ja siitä sitten nostettiin poijua kohti. Sans Rivalin kanssa sitä nostattelua ja kiinniajamista. Välillä Subbota pääsi takaa lähelle. Poijulle päästiin kuitenkin ihan hyvällä kaulalla Subbotaan.

Spinnu ylös, jiippi ja kohti vihreää. Kulma oli melkein polaarien antama 150 astetta vihreälle, mutta ei ihan, joten ajettiin kulmia ja jiippattiin muistaakseni kerran toiseen suuntaan ja sitten takaisin. Vihreältä ajeltiin yhdellä tikillä sivuvastaista kohti lähtöpoijua/lippua ja jälleen Sans Rival välillä kiinni, sitten pakkeihin ja he taas vähän kaulaa. Ja tämä repeatilla. Lopuksi tuuli kääntyi hieman vastaan ja lopuksi kryssitrimmillä merkille.

Merkin jälkeen tuuli oli sen verran kääntynyt lounaan suuntaan että päästiin nostaan spinnu. Taas ajettiin Sans Rival kiinni, joka llähti nostaan. Selvää oli ettei spinnulla kannata lähetä nostattamisskabaan mukaan heidän spinnutonta menoa vastaan. Hetkellisesti joo näytti että leestä päästiin ohi, mutta ei. Oltiin jo sen verran lähellä pohjoisviittaa, että vaihto genoaan ja takaa-ajoon. Ja taas saavutettiin Sans Rivalia ja lopuksi oli tyytyminen nostaa heidän taakse ja ajaa heidän perässä poijulle. Siitä spinnu ylös, leikkauskulmia ja jiippejä kohti vihreää. Siinä spinnu alas ja kohti maalia.

Taas saavutettiin Sans Rivalia, joka lähti nostaan kohti karikkoa. Tässä vaiheessa takaa alkoi jo niskaan hengittää myös ison luokan Touch Down. Oltiin niin kypsiä ajaan Sans Rivalin kanssa, että päätettiin tehdä riskiliike "all or nothing" hengessä. Riski olis myös ollut jäädä kamppaileen Sans Rivalin kanssa Touch Downin peitossa, jolloin Subbota varmasti olisi päässyt ainakin paljon lähemmäksi. Kulmat näytti siltä että voisi tehdä ns. Elvströmit, eli laskea kurssia ja nostaa spinnu, ajaa niin korkealle kuin spinnu sallii ja sitten lopussa laskea spinnu ja genoalla vetää lyhyt nosto siihen mikä spinnulla jäänyt kurssissa uupumaan. Lähdettiin tällä myös hakemaan etäisyyttä Sans Rivaliin niin että päästäis leestä ohi ja samalla uskottiin pohjoisrannan kääntävän tuulta sen verran että saatais sieltä nostettua hienosti kohti maalia. Mutta, mutta, mutta, tuuli loppui meiltä ja keskelle selkää näytti jäävän suikale tuulta. Lisäksi olematon tuuli kääntyi meillä vastaiseksi, eli kryssitrimmi päälle ja kivuliasta lipumista kohti maalia samalla kuin muu fliitti vetää hyvässä tuulessa ohi kesketlä ja yläbanaania. Parempi tulos olisi varmasti tullut jäämällä kituuttaan siihen Sans Rivalin kanssa, mutta ei se ole häpeä yrittää ratkaisuja, etenkin kun ei kolmella DNC:llä ja yhdellä DNS:llä ole jännitystä rankingin osalta. Tällä kertaa ei onnistunut. Oikea valinta jälkiviisaana olisi ollut mennä karikon eteläpuolelta ja hakea sitä kautta Sans Rivaliin etäisyyttä. Yläbanaanin tehneillä veneillä oli tänään paras tuuli maalisuoralla, joka nyt ihan ymmärrettävää tällä tuulen suunnalla.

Loppusijoitus 7 ja muistiin ensi kerralle että se eteläranta oli se joka veti tälläkin kerralla, kuten yleensä. Video kommenttiraidalla tulee, kunhan ehtii. Kiitos järjestäjille ja miehistölle, joka tänään oli Perttu, Ari ja Sarlotta.
Cage, s/y Estelle (FIN-2040)
Cage
Hallitus
Posts: 954
Joined: Fri Feb 03, 2012 14:40 pm
Location: Espoo
Vene: Estelle

Re: HLKK 2023-08-23 R9

Post by Cage »

Estellen 360 asteen video: https://youtu.be/g9DkHQbnUUQ (eli taas voi sormella tai hiirellä käännellä kuvaa ja katsella ympärille muuta fliittiä).

Kommenttiraita
Lähtökohta: Sivutuuli lähtö, noin 3-4 m/s ja ei odotettavissa spinnumahdollisuutta ensimmäiselle merkille.
00:00: 2 min lähtöön ja ajetaan Haukilahteen vielä poispäin viivasta
00:12: Tehdään ajoitettu käännös kohti lähtöviivaa
02:20: Minnamari lähtee aivan jäätävää vauhtia. Tästä huomaa ettei ehkä ole ihan kohdallaan että 36-jalkainen kisaa pienessä luokassa...
03:00: Nostetaan Minnamarin tuulipeitosta vapaisiin tuuliin.
03:57: Ollaan ajettu reikään, muut veneet saavuttaneet ja alapuolen Ariel & Sans Rival ovat menneet leestä ohi. Ollaan ajautumassa Lucky Too:n paskoihin. Halutaan varmistaa ettei Subbota saa sisäpaikkaa merkillä, joten lähdetään nostaan tässä vaiheessa tuuleenpäin, niin että voidaan myöhemmin kääntää alaspäin, jolloin veneen suunnan muutoksen takia Subbota ei toivottavasti tule saamaan peittoa meihin nähden.
04:33: Nostamisen jälkeen ollaan siinä tilanteessa että voidaan laskea kurssi kohti merkkiä. Vene kääntyy, jolloin riski Subbotan mahdollisuus peittoon laskee. Tilanteen seurauksena selvä ettei heillä ainakaan sillä hetkellä ole peittoa.
05:32: Aloitetaan merkin kierto ja nostetaan kurssia tuuleen.
06:15: Sans Rival on tehnyt vendan ja nousee sen avulla meidän yläpuolelle. Ei aiheuta meille tuulipeittoa, joten emme reagoi.
06:45: Yläbanaanin jälkeen lasketaan kurssi kohti merkkiä. Opastusta ja valmisteluja merkin kiertoon.
09:10: Jiippi seuraavaa merkkiä kohti.
10:45: Reagoidaan takana tiukemmin leikkaavaan Subbotaan leikkaamalla myös itse enemmän (oli vähän valahtanut polaarikulmista isommille kulmille meillä muutenkin).
11:20: Polaarien mukainen leikkauskulma on nostanut meidät merkin yläpuolelle, joten on jiipattava alaspäin.
11:55: Jiipataan takaisin kohti merkkiä.
12:30: Ollaan vedetty vähän merkin yli niin aletaan laskea kohti merkkiä niin että saadaan myötäisempi tuuli spinnun laskuun. Merkki kierretään 13:25.
14:00: Merkinkierto ja spinnun nosto
15:40: Kamppailua Sans Rivalin kanssa. Alkuarvio oli että saavutettais mutta ei mentäis ohi ennen merkkiä. Saatin kuitenkin kiinni ja oli pakko valita ylä tai alapuoli. Ei lähdetty nostattaan spinnutonta venettä vastaan kun tiedettiin että sieltä varmasti reagoidaan meidän nostoon. Arvioitiin että leestä pääsisi spinnulla ohi. Ei päästy (spinnu sakkaa 16:30 ja uudelleen 17:45).
17:50: Hylje!
18:22: Merkinkierto
18:42: Merkinkierto, spinnun nosto ja jiippi.
19:55: Polaarikulma (tällä tuulella 150 astetta) oli jälleen nostanut meidät merkin yläpuolelle, joten piti jiipata. Tuuli shiftaili sen verran että jiippailtiin vähän lisää ja samalla taktisesti Subbotaa vastaan.
23:15: Pinnasta irti. Näin kevyellä onneks pystyy, kovemmalla en olis voinut jeesata genoan nostossa. Osoittautui että fallit olivat koko illan kiertäneet toisiaan ja oli siksi raskasta nostaa genoa.
24:04: Katastroofi alkaa. Näemme edessämme ajavan koko loppusuoran Sans Rivalin pakkituulissa ja samalla ison luokan Touch Down lähestyy takaa. Päätetään heittää kaikki peliin laskemalla kurssia ja nostamalla spinnu. Tuulikulmat puhuu sen puolesta että olisi mahdollista ja uskotaan saavamme hyvää nostetta maalia kohti pohjoisrannasta sitten kun laskettais spinnu. Samassa tuuli kevenee ja kääntyy vastaan. Ylempänä menevillä veneillä keskellä selkää tuuli jatkuu.
29:40: Kryssikshän se meni. Haavojen nuolemista ja pari vendaa niin että päästiin vihdoin maaliinkin.

Saa mielellään kommentoida ja antaa ehdotuksia mitä olisi voinut tehdä paremmin. Ja joo, ei olis pitänyt nostaa spinnua loppusuoralla. #-o
Cage, s/y Estelle (FIN-2040)
User avatar
olpalon
luti
Posts: 373
Joined: Fri Jun 17, 2016 14:23 pm
Location: Espoo
Vene: Feria

Re: HLKK 2023-08-23 R9

Post by olpalon »

Kommentti tuohon Cagen kommenttipyyntöön, että meidän spinnukulma sieltä startin jälkeiseltä pieneltä takamatkalta ei ollut ihan maksimiakaan. Puomi oli muistaakseni vielä noin 50 cm irti staagista (AWA 70 about). En tiedä, kääntyikö tuuli heti kärjen perässä, mutta spinnu oli tehokkaampi vaihtoehto pikku vedolle ekan kierroksen portille.
Olli P
S/Y Feria
FIN 2772
ErkkaH
alokas
Posts: 9
Joined: Thu Jan 21, 2010 22:06 pm

Re: HLKK 2023-08-23 R9

Post by ErkkaH »

13 vuoden tauon jälkeen - olen takaisin! Näköjään täällä foorumilla ja radoilla näyttäisi edelleen olevan samoja nimiä, tai jos kipparien nimet onkin vähän vaihtuneet niin veneet ainakin on samoja. Lapsiperhevaiheen jälkeen olen päässyt siihen onnelliseen asemaan, että ainakin hetkellisesti omassa perheessä on taas muitakin kisailusta innostuneita. Aloitettiin nyt meidän nuorimmaisen (12v) kanssa kisaaminen valtavalla innolla. Ensin HTR isomman veneen miehistössä, ja tällä viikolla ekat iltakisat kahdestaan, ensin Meritien tiistikset ja heti perään eilinen Haukilahti. Veneenä nykyisin Finngulf 28 (nimenä sama kuin h-vene aikanaan, eli Fuuga). Työnjako meille niin, että poika on pinnassa, ja hän keskittyy pelkästään ohjaamiseen, joka sujuukin ainakin helpoissa olosuhteissa ilman ongelmia. Minun vastuulla veneessä sitten kaikki muu.
Eiliseen kisaan valmistautuminen jäi aika ohuelle: ei tiedetty mitä rataa lähdetään ajamaan, ei ollut ratakarttoja, eikä myöskään tiedetty että ajetaan kaksi kierrosta. Tavoitteena oli rauhallinen purjehdus omaan tahtiin, mikä toteutui ihan hyvin. Toisella kierroksella uskaltauduttiin nostamaan genaakkeri, ja yksi jiippikin jotakuinkin onnistui. Tuloksena selkeästi viimeinen sija, mutta täältä noustaan vielä!
Olen muutaman vuoden haaveillut yksinpurjehduskisoista, mutta DH pojan kanssa taitaa täyttää saman tarpeen. Saan itse vedellä kaikista köysistä, eikä tarvi kiroilla huonosti toimivalle autopilotille.
Mielenkiinnolla odotan mihin tämä vielä johtaa ja kuinka pitkälle innostusta riittää...
Erkka / Fuuga (Finngulf 28)
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11046
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Re: HLKK 2023-08-23 R9

Post by harald »

Tervetuloa takaisin karsinaan Erkka!

Ehkä minunkin pitäisi pikku hiljaa alkaa haaveilemaan yksinpurjehdusurasta.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
User avatar
olpalon
luti
Posts: 373
Joined: Fri Jun 17, 2016 14:23 pm
Location: Espoo
Vene: Feria

Re: HLKK 2023-08-23 R9

Post by olpalon »

harald wrote: Fri Aug 25, 2023 09:33 am Tervetuloa takaisin karsinaan Erkka!

Ehkä minunkin pitäisi pikku hiljaa alkaa haaveilemaan yksinpurjehdusurasta.
KoPun SH-kisat ovat reilun viikon päästä.
Olli P
S/Y Feria
FIN 2772
User avatar
olpalon
luti
Posts: 373
Joined: Fri Jun 17, 2016 14:23 pm
Location: Espoo
Vene: Feria

Re: HLKK 2023-08-23 R9

Post by olpalon »

Erkan FG28 kyllä kiskoi pitkällä tolpalla masentavankin kovaa vauhtia kevyessä kryssissä. :D
Olli P
S/Y Feria
FIN 2772
Post Reply