Keskiviikkokisa 2/2020

Moderators: Petri, harald

Post Reply
Panu
hyperaktiivi
Posts: 2204
Joined: Tue Apr 06, 2004 21:33 pm
Location: Espoo

Keskiviikkokisa 2/2020

Post by Panu » Thu Jun 11, 2020 16:03 pm

Tervehdys

Eilen oli sitten myöhään alkaneen kauden toinen viikkokisa.

Päivän aikana tuli seurattua tuulilukemia lähimmiltä sääasemilta ja seurauttua ennusteita. Pahalta näytti, vaikka jotkut lähteet illaksi lupailivatkin nousevaa tuulta. Tulihan todistettua taas, ettei ennusteilla purjehdita, vaan tuulella... :idea:

Pikku Myyssä oli eilen Jukka pinnassa varustamon edustajana, Olli P keulassa polvipehmustein ja köysiä vetelin Aleksin kanssa kimpassa.

Tuuli oli kevyttä ja suunnaltaan vaihtelevaa. Oltiin laiturilla ajoissa ja tultiin kisa-alueellekin hyvään aikaan, niin että ehdittiin katsella trimejä ja testata spinnun nosto jiippi ja lasku. Käytiin leimaamassa lähtölinjan koordinaatit Yacht timeriin ja keskityttiin starttiin radalle 5. Saatiin yksi luokkamme parhaista lähdöistä (ei siis turhaan treenattu startteja edellisenä iltana) ja matkalla vihreälle havaittiin karikon kohdalla että tuuli shiftaa ja kääntyy sivummalle. Spinnu ylös apparentin ollessa luokkaa 60-70 astetta. Alex Subbotassa haistoi saman tilanteen ja saivat omansa nopeammin vetoon ja reilusti ylempänä veneenä saattoivat ajaa meitä alempaa kurssia. Tämä näkyi meille kiusallisena voimattomuuden tunteena, kun Subbota porhalsi yläpuolelta ohi paremmalla vauhdilla. Iso merkitys tuolla noin luokkaa 10 asteen erolla suhteellisessa tuulessa.

Vihreällä merkillä spinnu alas ja jonossa kohti punaista poijua. Moni otti heti vendan paaralle hakemaan "tuulia" kentän toisesta laidasta ja osa jatkoi suoraan ulos. Me taas varoimme turhia vendoja sotanorsullamme. Vendallahan on tunnetusti kova hinta keveyessä kelissä. Ajettii kohti Ådholimia ja lopulta vendattiin hieman myöhässä poijun leikkarille, kun poijua ei näkynyt muiden veneiden takaa. Tällä kertaa Subbotan leikkari osui paremmin kohdalleen ja saivat ajaa genualla ylemmäksi kuin me ja taas saivat etua suhteellisen tuulen kanssa. Alex veti Subbotalla tuntuvan kaulan johtaen poijulla jo toista sataa metriä. Spinnu ylös poijun kierrossa ja muiden perään. Tultiin kivien vieritse portista läpi ja odotettiin tuleeko lyhennys linjalle. Yllätys oli kun nopeampia veneitä lähti jo toiselle rundille. Ensin toivoin niiden lähtevän vaan purjein kotiin, mutta totuus oli, että toinen kierros oli purjehdittaman. Kierrettiin linjan lippupää ja hetken tosissaan yritettin aloittaa toista rundia. Orderit kertoivat että maali sulkeutuu 21:15, joten ei ollut edes teoreettista mahista ehtiä maaliin ajoissa, etenin kun tuuli himmasi yhä vaan lisää.

Kone käyntiin ja purjeet pakettiin ja kohti satamaan konemarssilla. Arvasimme siis aivan oikein. Kaikken veneiden tulos iltapuhteesta oli lopulta DNF, toiset vaan olivat tuulettamassa seilejään hiukan pidempään.

Noin kommenttina todettakoon, että ison luokan nopeimmat olivat liian nopeita ja siten "hämäsivät" lautakuntaa vallitsevasta kelistä, joka johti siihen, ettei lautakunta halunnut lyhentää kisaan yhteen rundiin, kuten jälkeen päin ajatellen olisi pitänyt. [-X

Miten se vanha sanalasku menikää? Parempi kyy povella kuin kymmenen oksalla... #-o :wink: Eli parempi olisi yksi varman kierros kisaa kuin turhat DNF:t kaikille.
Ystävällisin veneily terveisin PR

Post Reply