Tukholman saaristo

Moderators: Petri, harald

Post Reply
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10054
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Tukholman saaristo

Post by harald » Mon Aug 05, 2019 10:57 am

Tuli vähän katsottua tuo tukholman saaristoa, ja olisi kiva kuulla muiltakin vinkkejä hyvistä paikoista.

Arholman itäinen poukama on jo melko tuttu minulle, 150 SEK / yö jos saa paikan laiturilla. Muita palveluja kuin muovipöntölliset ulkohuussit ei ole. Moni on ankkurissa. Kannattaa kaivaa fillari esille, ja pyöräillä pohjoispään Arholma Batteri:hin ja käydä opastetulla kierroksella linnakkeessa. Ankkuri.
Image Image Image Image
(Arholman kuvat pääosin 2018)

Sandhamnissa tuli käytyä, tai oikeammin KSSS:n Lökholmenin poukamassa. Ankkuri tarvitaan tässäkin, ja tarkkuutta ettei laske ristiin jonkun toisen kanssa ja ettei joku muu laske ristiin oman ankkurin päälle. Olin tuolla pari yötä kun seuran jäsenet saavat 50% alennuksen 220 SEK:in maksusta, ja molempia päivinä oli enemmän tai vähemmän härdelliä. Sandhamniin kulkee yhteysvene tasatunnein, ja sandhamnissa on kauppa, ravintoloita jne. Näppärästi pääsee slussenilta bussilla + yhteysveneellä tukholman keskustasta tänne alle kahdessa tunnissa. Sähköt 100 SEK / vrk, pesukone olisi ollut 150 SEK. Satamavahti oli pohjanmaalta :D
Image Image

Rödlöga / Megelskär luonnonsatama. Tässä oli ulkohuussi, kiinnitysrautoja kallioissa sekä septin tyhjennys. Kaikki tarpeellinen siis :)
Image Image

Muita paikkoja joita oli tarkoitus käydä katsomassa oli Paradiset ja Finnhamn, mutta säiden muuttuminen ei innostanut yksinpurjehtijaa tutkimusmatkailuun.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

Joakim
yliluti
Posts: 855
Joined: Thu Aug 20, 2009 12:53 pm

Re: Tukholman saaristo

Post by Joakim » Mon Aug 05, 2019 13:55 pm

Me käytiin Tukholman saaristossa tällä kertaa Lidössä (itäpuolella luonnonsatamassa, länsipuolella olisi ollut vierasvenelaituri 150 SEK), Bullerössä (ilmainen hyvä sauna, ei varauksia eli mennään uikkareissa ja lämmitetään itse), Lilla Nassassa ja Svenska Högarnissa. Varsinkin nuo kolme viimeistä luonnansatamaa olivat todella hienoja. Lilla Nassassa oli yhtäaikaa yksi FE83, jonka näimme myös matkalla Tukholmaan ja Wasahamnissa. Svenska Högarn ei ole kovinkaan suojainen, jote vain kohtuukeleillä.

Ruotsissa kyllä riittää noita hienoja paikkoja. Monessa ollaan käyty aiempina vuosina, mukaanlukien Rödlöga ja Paradiset.

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10054
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Re: Tukholman saaristo

Post by harald » Mon Aug 05, 2019 14:13 pm

Svenska Högarna lienee sopiva välipysäkki jos purjehtii esim Sandhamn - Utö suoraan? Yllätyin miten kivikkoinen tuo tukholman edusta on pitkälle itämereen.

Harmi että tuo Arholma - Landsort satamakirja oli loppunut maarianhaminan kirjakaupasta. Pitää hankkia se.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

Joakim
yliluti
Posts: 855
Joined: Thu Aug 20, 2009 12:53 pm

Re: Tukholman saaristo

Post by Joakim » Mon Aug 05, 2019 14:25 pm

Aivan loistavia nuo ruotsalaiset satamakirjat. Tuo Arholma Landsort on ollut jo monta vuotta ja sain Svenka Högarnilla yhdelta ruotsalaiselta kilpailevan satamakirjan (isompi formaatti Arholma jotain, pidemmälle etelään kuin Landsort). Hän oli ostanut juuri uuden ja antoi 2010 painoksen mulle. Suosittelen kuitenkin tuota pienempiformaattista Arholma Landsort kirjaa. Siinä on paljon enemmän tekstiä ja mielenkiintoisia juttuja paikoista. Itse satamakartat ovat melko identtisiä, tosin siinä isossa on lisäksi ilmakuvia.

Kannattaa myös ostaa Arholma Landsort kartta. Siis yksi keltainen lehti, joka taiteltu n. A4 kokoon. Siinä on satamat, kaupat, vessat ja ennen kaikkea suositellut reitit tuolla kaukana väylien ulkopuolella.

Hiukan hermoja nostava asia noissa kartoissa on se, että vain alle 6 m alueet on merkitty karttaan. Saattaa siis olla harvakseltaan paljon suurempia syvyyslukuja, mutta kaiku näyttää alle 10 m.

Viime vuonna tultiin syyskuussa Tukholmasta Björkskäriin (Sandhamnin ulkopuolella sekin) ja sieltä Utööseen. Nähtiin todella paljon hylkeitä. Tänä vuonna vain yksi Svenska Högarna Maarianhamina välillä. Björkskärissä on myös sauna ja paikka on hieno. Saunaan emme kyllä ehtineet.

Arkki
luti
Posts: 662
Joined: Fri Apr 23, 2004 09:21 am
Location: Uusikaupunki
Vene: Baladeur
Contact:

Re: Tukholman saaristo

Post by Arkki » Tue Aug 06, 2019 11:23 am

Tuo Gotlannin pohjoiskärki / Fårön saari oli myös hieno paikka raukkeineen. Satamana Lauterhorn oli mukavan suojainen ja vaikka täynnä niin kylki kylkeen ahdettiin satama ihan täyteen illan suussa.
Tukholman saariston eteläosassa Landsort on hyvä levähdyspaikka pitemmän ylityksen jälkeen. Ja siellä kannattaa kuntoilla kylään jossa hieno miljöö. Svenska Utö on mukava saarikohde jossa venettä voi bunkrata. Skärgårdsstiftelsenin saaritukikohdista mieluisin meillä ollut tuo Träskö-Storö jossa puulämmitteisiä saunoja kaksi kappaletta ja ankkuripaikkoja kymmeniä. Suojainen iso lahti.
Fejan ja Arholma mukavia saunallisia kohteita ennen paluuta. Jos menee pohjoisemmaksi niin Öregrund hyvä satamapaikka.
Seppo
S/Y Baladeur, FIN-6889

Post Reply