FE-Sillanpää wrote: Näen asian niin, että vene on niin monen pienen ja ison asian summa, että parasta on että tarjolla on jokaiselle omanlaisensa paatti. 70-80-luvun tyyli sopii minulle parhaiten.
Tervehdys
Juuri näin. Meille kaikille löytynee oma vene / venetyyppi. Se mikä tyydyttää minua voi olla jollekin kauhistus.
FE-Sillanpää wrote: Eureka tai Pogo tuskin olisi minulle "the Vene", koska ymmärrän kovan purjevauhdin hurman vain osittain.
Ensiksikin se kova purjevauhti nyt on sellainen, että mantereen puolella fillarillakin pääsee lujempaa.
Ei se absoluuttinen vauhti ole se juttu, vaan tässä kohtaa veneilyn helppous ja mukavuus. Jos nämä ominaisuudet voidaan yhdistää, niin sitten ollaankin jo asian ytimessä. Siinä missä Fenettä pitää tarkasti piinatata ja käyttää kaikki tiedot ja taidot saadakseen sen kulkemaan suorituskykyisesti, niin "hyppykepeillä" mennään löysin rantein matkasta ja sen edistymisestä nauttien. Pikkasen se askeettisuus häiritsee, mutta sekin on tottumiskysymys. Kysynpä vain kuinka monella meistä on kotona jalopuiset kokopanelit seinillä lakattuna kiiltäväksi? Ei kellää tuntemallani ole. Tässä onkin se pointti miten mieli tekee tepposet. Se mihin olemme maissa tottuneet (valkoiset maalatut seinät) eivät meitä tyydytä veneessä, koska se on epäsovinnainen ja totutun vastainen. Itsessäni huomaan tämän ristiriidan, mutten osaa sitä selittää, koska tunteet ovat epämääräisiä ja käsitteellisiä.
Jännä miten nämä Open luokan kilpaveneet olivat aikanaan niin ylivoimaisia vanhan IOR säännön veneitä vastaa. Mikko Brunner kirjoitti aikanaa WB-sails lehdessä, miten 60 jalkainen vene Ville de Cherbour (anteeksi jos kirjoitin väärin) purjehti kahden hengen miehistöllä heittämällä ohi 20 miehen ja 80 jalan IOR maksin.
FE-Sillanpää wrote: Tykkään kyllä purjehtia hyvässä tuulessa runkonopeuksia hipoen, mutta aika sama vaikka menisi tuplasti lujempaa - purjehtiminen on silti edelleen hidas tapa liikkua.
Kukapa ei tykkäisi. Kovaa tuulta en kaipaa, mutta on kiva, kun vene kulkeen ja menossa on "henki" mukana.
Pertti Duncker totesi purjehduskilpailuista, että jos nopeimmalla purjeveneellä purjehtisi Helsingistä Hankoon, niin hitaimmalla autolla olisi kuitenkin tunteja ennen perillä.

Eli miksi edes vaivautua. Lisäksi jos Atlantin ylitys kestää kaksi päivää kauemmin, niin mitä sitten...?
FE-Sillanpää wrote: Toinen on, että todellinen vauhtipurjehdus on armotonta painonvartiointia, kun jokainen ylimääräinen sata kiloa vie väistämättä ominaisuuksia joten matkapurjehdusvarusteita täytyy karsia ja samalla veneen hinta erikoisinen materiaaleineen karkaa köyhille tavoittamattomaksi.
Matkapurjehduksessa tilanne ei ole ihan näin mustavalkoinen. Nopea vene on nopea vaikka sinulla olisi ylimääräiset 100kg tavaraa mukana. Purjehdus ei ole koskaan ollut edullista, paitsi Feneen tyyppisillä ja ikäisillä veneillä. Eihän venenäyttelystä ole löytynyt normaalin ihmisen kukkarolle sopivaa purjevenettä 20 vuoteen.
FE-Sillanpää wrote: Kolmas, että syvä köli voi olla jees syvien merien rannalla ponttoonisatamissa, mutta maailmassa on mahdottoman monta paikkaa (saaristoja, kanavia, vuorovesialueita, matalia lahtia) missä matala syväys tai parhaimmillaan nostoköli/taittoköli on ehdoton. On vähän outoa, ettei niitä ole täällä enemmän.
Syväys parantaa purjehdusominaisuuksia, mutta heikentää saaristokelpoisuutta. Toisaalta tämä tiivis ja matala saaristomme on aika uniikki koko maailmassa. Kyllähän Lönngren yritti opettaa meille nostokölin hienouksia, mutta valitettavasti veneet olivat muuten niin erilaisia, että niitä karsastettiin jo sen vuoksi. MOT.
FE-Sillanpää wrote: Neljäs on tällaiselle lähivesipurjehtijalle se, että kovalla vauhdilla meremme loppuu kesken ennen kuin loma. Nytkin kesälomalla pitää jo ylittää oma reittiviiva useaankin kertaan, saati sitten jos vauhti tuosta vielä nousisi.
Kyllä ja ei. Olet oikeassa, että nopealla veneellä iltapurjehdus kestää ihan yhtä kauan kuin hitaalla veneellä. Samassa ajassa vain ehtisi pidemmälle. Miten olisi jos perjantain töiden jälkeen kipaisi Tallinnassa syömässä hyvää ruokaan ennen kuin ravintolat menevät kiinni? Hitaalla veneellä syöt ruokasi vasta seuraavana päivänä. Eli nopeus ei ole mistään pois, vaan antaisi mahdollisuuksia.
FE-Sillanpää wrote: Isommalla Välimerellä tilanne voisi olla jo toinen, vauhtia ei ehkä siellä voisi olla samalla tavalla "liikaa". Hyvä idea kyllä lähteä Välimerelle vuokraamaan vauhtivene. Voihan se olla, että siitä ei ole paluuta. Jos siellä tuleekin purjevauhdin ja plaanauksen suureksi sanansaattajaksi ja saa heittää kaikki aiemmat ajatusmallit romukoppaan

... saattaisi niinkin käydä.
On myös huomattava, että nyklyiset nopat veneet ovat kovassa merenkäynnissä kovin rauhattomia, jos niitä vertaa esim ensimmäisiin Swaneihin. Nopealla ja kevyellä voi meno olla aika paukutusta ja ryskytystä vailla mahdollisuutta levätä tai rentoutua, kun koko ajan pitää olla varuillaan tai pitää jostain kiinni.