Page 1 of 2
tankin koko
Posted: Tue Dec 11, 2012 13:26 pm
by Make
Moi
Minkä kokoisia polttoainetankkeja teidän Feneissä on? Tarkoitan siis moottorin dieseltankkia. Minulla on 15 litrainen rst-tankki avotilan alla. (Liekö alkuperäinen?). On käynyt mielessä sen vaihtaminen isompaan. Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta saako jostain valmiina isompaa feneeseen sopivaa tankkia vai pitääkö teettää mittojen mukaan? Onko muut vaihtaneet?
Posted: Tue Dec 11, 2012 17:27 pm
by Arkki
Arkissa on n.20l rosteritankki sitlooran pohjan alla ja siitä nakuttaa -83 Yanmar 1GM n.18h jos koneelle hyvää marssivauhtia ajelee. Lämppäri ottaa polttoaineensa samasta tankista ja kevät/syksykeleillä on syytä ottaa huomioon n. 4-6 litran ylimääräinen löpökulunki vuorokaudessa - jopa hieman enemmänkin. 1 tai 2x10 varakannu mukaan niin toimii pitkänkin viikonlopun vaikka lähes nolla kelissä:)
Re: tankin koko
Posted: Tue Dec 11, 2012 17:30 pm
by FE-Sillanpää
Make wrote:Moi
Minkä kokoisia polttoainetankkeja teidän Feneissä on? Tarkoitan siis moottorin dieseltankkia. Minulla on 15 litrainen rst-tankki avotilan alla. (Liekö alkuperäinen?). On käynyt mielessä sen vaihtaminen isompaan. Onko kenelläkään tietoa tai kokemusta saako jostain valmiina isompaa feneeseen sopivaa tankkia vai pitääkö teettää mittojen mukaan? Onko muut vaihtaneet?
Putkella varustetusta varatankista on niin helppo tankata, että en kävisi hyvää tankkia vaihtamaan. Riittäähän se 15litraakin 15 tunniksi, vrt. kiinteän perämoottoritankin noin 1 tunti.
Tuli hankittua alle 10 eurolla 10 L lisävaratankki, josta voi tankata myös pahemmassa kelissä. Vanha Made in USSR 20 L peltijerrykannu oli aivan mahdoton tankattava liikkeellä ollessa eikä ollut helppoa paikallaankaan ollessa. Oli iso kynnys tankata sillä laiturissa "jos vaikka kuitenkin vielä riittäisi tähän reissuun". Se jäi rannalle. Taipuisalla suuletkulla varustettu muovinen varatankki madalsi lisätankkauksen kynnystä sopivasti.
löpön tankkaus
Posted: Tue Dec 11, 2012 18:18 pm
by Ismo
Meillä on varatankkeina kanistereita( 10...20 litraa), joissa ei ole korvausilmaliitintä. Siksi löpö tulee ulos pulpahdelleen, joka aiheuttaa roiskeita. Tähän kyllästyneenä asensin kiinteästi maneettiventtiilipumpun, jonka paineputken liitin tankin paluuliittimeen T-kappaleella. Nyt tankkaus käy kivasti, vain imuletku kanisteriin ja kytkimestä pumppu käyntiin.
Posted: Tue Dec 11, 2012 21:43 pm
by Make
Kiitoksia vastauksista. Mekin ollaan pärjätty kympin varakannulla missä on taipuisa kaatonokka. Lappopumppua yritin, ja toimiihan se, mutta käytännössä suttaamiseksi menee sekin. Voi olla että tulee tänäkin telakkakautena hadattua tuo ajatus isommasta tankista. Isompi olisi kyllä silti parempi niin ei tarvitsisi niin usein käydä tankilla.
Posted: Tue Dec 11, 2012 22:13 pm
by harald
Arkki wrote: Lämppäri ottaa polttoaineensa samasta tankista ja kevät/syksykeleillä on syytä ottaa huomioon n. 4-6 litran ylimääräinen löpökulunki vuorokaudessa - jopa hieman enemmänkin.
Olisit kertonut vähän aiemmin että se kuluttaa pakkasessa tuon verran. Ei ollut muuten kiva aallokossa pitkän saaressa vietertyn noppapeli-illan jälkeen kotipurjehduksen aikana ilmata konetta.
Lähtöä tehdessä oli silloin lahti jäässä;

Posted: Wed Dec 12, 2012 10:06 am
by hmoilanen
Meillä on syksyllä ostetussa veneessä 75-80 litran tankki sitlooran alla. Tuskinpa sitä tulee ikinä tankattua täyteen painon takia, mutta voi siitä jollain pidemmällä reissulla iloakin olla.
Posted: Wed Dec 12, 2012 11:08 am
by FE-Sillanpää
hmoilanen wrote:Meillä on syksyllä ostetussa veneessä 75-80 litran tankki sitlooran alla. Tuskinpa sitä tulee ikinä tankattua täyteen painon takia, mutta voi siitä jollain pidemmällä reissulla iloakin olla.
Mitenkähän suuri riski dieselin pilaantumiselle on, jos tankki on ylisuuri verrattuna käyttöön? 20 L tankki 1GM10:ssä on ollut mielestäni oikein sopiva, varsinkin kun Wallas on valopetrolilla (Crystal-lamppuöljyn kulutus tällaisena kylmänä kesänä n. 15-20 L, veneilypäiviä n. 50). Tankin kierto on ollut 4-5 tankillista per vuosi, mutta saisi se nyt varmasti ainakin kerran vuodessa vaihtua ja syksyllä piripintaan.
Mikä lämppäri vie 4-6 L / vrk dieseliä? Mikäs sen dieselin lämpöarvo olikaan... kun Wallas 1800 Saililla saa kulumaan max 4,32 L valopetrolia/vrk, (Fuel consumption: 0,1- 0,18 l/h)
Posted: Wed Dec 12, 2012 11:38 am
by Olli
Mulla on 42 litrainen tankki anopinlaatikon etuosassa. Vielä en ole koskaan tankannut yli puolen välin. Yleensä siellä on jotain 10-15 litraa pohjalla. 10 litran varakanikka on ollut mukana yleensä aina paitsi kisoissa.
Jotenkin V-mallinen tankki tuntuisi turvallisemmalta kuin tällainen suorakaide. Tässä on todella matala syvennys pohjalla mistä imee löpön, mutta ei ole vielä haukannut ilmaa kovemmassakaan kelissä.
Webasto AT2000 taitaa imeä täysillä jotain 0,3 l/h, eli jos koko vuorokauden posottaa täysillä, niin pitäisi hävitä 7 litraa savuna ilmaan.
Posted: Wed Dec 12, 2012 14:51 pm
by harald
Tuo wallaksen ja webaston kulutusero selittyi jossain muualla kun Joakim selvitti että Wallaksen teho on otto-teho polttoainekulutuksesta laskettuna kun taas webaston teho on ulostuleva lämpöteho.
Eli wallaksen 1800 ei ole sama asia kun webaston 2000. Ei lähimainkaan.
Meillä taitaa olla noin 28 litrainen tankki, jota pidän vähintäänkin riittävänä. Pari kertaa kauden aikana saa tankata. Webasto on käytössä.
Posted: Wed Dec 12, 2012 15:59 pm
by FE-Sillanpää
harald wrote:
Eli wallaksen 1800 ei ole sama asia kun webaston 2000. Ei lähimainkaan.
Pitäisikö lähteä täältä safire/wallasleiristä todellisen kilpavarustelun teemalla eteenpäin... otetaan vaikka
http://www.spinea.fi/oljylammittimet.htm
tällainen 25kW:n puhallin ! (Sorry tämä meni ihan ohi ketjun keskustelunaiheen, mutta jotta sivuttaisiin edes, niin kulutus pari litraa tunnissa, 12x teho. Samassa linjassa webaston kanssa kulutus kilowattia kohden)

Posted: Wed Dec 12, 2012 16:33 pm
by harald
Se on vissiin niin että lämmitysteho ilmaistaan yksiköllä Btu/h? Mikä lie british thermal unit.
1 Btu = 1055 J, joka vuorostaan vastaa vesipannan (0.454 kg) lämmittämistä asteella.
2000 W =~ 6824 Btu/h.
Posted: Wed Dec 12, 2012 21:18 pm
by KaleviHarkonen
Meilläkin tankki on 15 litraa - luultavasti. En ole kokenut polttoaineen riittävyyden olevan mikään ongelma.
Muisto ensimmäiseltä Fe-kesältä: olimme olleet melkein viikon reissussa ja moottoria oli käytetty muuhunkin kuin rantautumisiin, mm. Barösundin läpiajoon. Inkoossa sitten näin venehuoltoaseman ja ajattelin, että ajetaan nyt pumpulle ja otetaan tankki piripintaan. Meni kokonaista 3 litraa.
Posted: Wed Dec 12, 2012 22:04 pm
by mihor
Aloitin syksyllä tankinkunnostusprojektin. Tai aloittaminen on ehkä vähän vahva ilmaisu, kun tähän mennessä projektin tuloksena on syntynyt kaksi valokuvaa...
Galleriasta löytyy huono kuva alkuperäisestä kolmiotankista sekä tankin mitat (pituus 45cm, leveys 45cm ja korkeus 21cm) mistä laskien tilavuudeksi tulee karvan alle 20 litraa. Imuputken alle jää varmaan muutama käyttämättä jäävä litra.
http://www.fe83.org/gallery/view_album. ... e=album527
Posted: Fri Dec 14, 2012 20:59 pm
by Guest
Sofiassa, sitlooran kulmassa n. 22l kolmiomainen tankki. Mylly on 1GM.
Kesän täydelllä tankilla veneilee.
Ekana kesänä pidin 10l varasäiliötä mukana, vaan totesin ettei se ole järvipurjehtijalle tarpeellinen.
Kulutus lienee alta 0,5l per tunti.
Otin juu minäkin tankin syksyllä tokaa kertaa irti ja huljuttelin naftalla puhtaaksi. Eipä juuri tullut kuin muutama kärpäsen raato tankista.
Viimeksi tankki oli irti n. 4v takaperin ja silloin saalis oli vettä, poraus roskaa(ilmeisesti tankin teko ajoilta) + jotain mömmöä 3-4l
Ehkäpä tuo tankki on asennettu -84 ja putsasin sen ekana -08
Luulenpa että tämän jälkeen tankki saa olla rauhassa ainaskin seuraavat 10v.
Jussi