Kausi kohti päätöstä :(

FE-vene ja yhdistys / FE-båten och föreningen

Moderators: Petri, harald

Petri
FE-junkie
Posts: 3931
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Kausi kohti päätöstä :(

Post by Petri »

Tänään otettiin Olgasta masto alas samalla kun idempänä ihmiset vielä purjehtivatkin kilpaa. Toki sitä ennen laskua käytiin itsekin vähän vetämässä viimehetken kovan tuulen kryssitreeniä mutta siitä huolimatta kausi alkaa olla kohtapuoliin paketissa.

Tulipa myös kokeiltua kameran time lapse-ominaisuutta ja koostettua pieni video maston laskemisesta yms. jutuista. Miksikään opetusvideoksi tuosta ei ole, koska siinä määrin hallitsemattomasti homma meni, mutta tulipahan tehtyä. Kuvien väli oli 5s eli siitä voi laskea kauanko hommaan "oikeasti" meni.
(videon kesto 2 minuuttia ja 16s)
http://youtu.be/zfAd-P2x6N4?hd=1
Last edited by Petri on Sun Sep 25, 2011 10:14 am, edited 1 time in total.
Olli
hyperaktiivi
Posts: 2050
Joined: Wed May 19, 2004 20:16 pm
Location: Helsinki

Re: Kausi kohti päätöstä :(

Post by Olli »

Petri wrote:Tulipa myös kokeiltua kameran time lapse-ominaisuutta ja koostettua pieni video maston laskemisesta yms. jutuista. Miksikään opetusvideoksi tuosta ei ole, koska siinä määrin hallitsemattomasti homma meni, mutta tulipahan tehtyä. Kuvien väli oli 10s eli siitä voi laskea kauanko hommaan "oikeasti" meni.
Hauska video, musiikki sopi siihen kuin nenä päähän. Itse tykkään nostaa ja laskea maston niin, että laitan jennifallin nosturin koukkuun, vedän löysät pois, ja sidon fallin alapäästä spinnupuomin koukkuun. Maston kaato onnistuu vaikka yksin, ja windex pysyy ehjänä. Stuuran falli toimii myös, mutta windex on silloin alttiimpana.
Olli Niemi
Petri
FE-junkie
Posts: 3931
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

Joo, onhan noita tekniikoita, mutta loppupeleissä olen (useampaakin metodia testanneena) huomannut että jos on riittävästi käsiä apuna niin on aika sama miten sen tekee, etenkin laskun osalta. Winkkarinkin osalta meillä on nostojen yhteydessä käytössä sellainen menetelmä kuin "apina mastokraanaan" mikä toimii aika sataprosenttisesti, laskussa taas maston liike on paljon hallitumpaa joten tarvetta wikkarin poistolla ei ole samassa määrin.

Prkl, huomasinpa että lisätessäni ääniraidan videoon, nuo "kuva-tagit" jäivät näkyviin, itse kuvissahan niitä ei tietenkään ole mutta videoeditointisofta jättää tuollaisen jäljen. No samapa tuo.
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11047
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Olimme Ponen kanssa pimeässä taistelemassa keppiä alas kun kerran luvattiin sadetta keskiviikoksi ja perjantaina pitäisi sitten rouvan nousta maihin.

Mastokraana heilui hiukan tavallista enemmän, eikä mikään ihme. Harmajalla 19 ja kasuunilla 21 m/s puuskissa. Eipäs tuo vaikuttanut itse laskuun.

Itse teemme niin että otamme puomin alas, takastaagin ja alavanti irti sekä ruuvataan ylävantit todella todella löysälle jo ennen kraanalle menoa. Fallit on tietysti tässä vaiheessa sidottu alavanttien kanssa maston ympäri kiinni. Kraanalla windex ja tuulianturi irti.

Meidän mastokraanassa on pylpyrä yläpäässä ja koukussa on toinen joten tulpavälitys köydessä. Köysi kulkee sitten alapäässä ensin tavallisen fallilukon läpi ja kraanassa on samanlainen harken 32:nen kuin meidän päävinssitkin. Kraanan jalassa on vielä räikkäpylpyrä, joten tuttuja työvälineitä nuo.

Nostoliina maston ympäri ja vedetään köydestä löysät pois niin että nostoliina tulee spriidarien alle. Yksi kaveri pitää aivan maston alapäästä kiinni, yrittämättä pitää mastoa pystyssä. Se saa ja tuleekin kallistua reippaasti. Vanttiruuveista lisää löysää kunnes saadaan yläpään sokka irti (me jätämme ruuvit kannelle niin ei tarvitse raahata niitä pitkin asvalttia) ja sitten toinen puoli irti varovasti kannella liikkuen. Viimeiseksi keulavantti.

Sitten vain kaveri joka pitää alapäästä kiinni kävelee rantaan päin, samaan aikaan kun vinssiltä päästää mastoa pehmeästi alas.

Helppoa kuin heinäteko, puolessa tunnissa pitäisi hoitua helposti masto alas laskien siitä kun tulee kraanalle ja menee siitä pois. Vaikka onkin pilkkopimeää ja 21 m/s puuskissa :)

Haikeaa.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
User avatar
asalovuo
Hallitus
Posts: 903
Joined: Fri Feb 15, 2008 00:35 am
Location: Helsinki

Post by asalovuo »

Merelli siirtyi myös askeleen lähemmäs telakoitialuetta. Lähdin Ruohiksesta seitsemän aikaan illalla eli pilkkopimeässä joutui ajelemaan veneen Marjaniemeen. Tuulta oli riittävästi mutta ei kyllä lähellekkään noita lukemia mitä harmajalla on mittailtu. Maksimit mitä minä rekisteröin on vajaat 14m/s.
On muuten luvattoman huonossa kunnossa nuo Helsingin edustalla olevien viittojen heijastimet , joutui todella luottamaan PC-karttaan kun ajeli tuolla pimeydessä. Vasta hevossalmen jälkeen viitoissa oli kunnolliset ja lyysarilla ei ollut mitään ongelmia havaita niitä.

Sunnuntaina vene ylös :(
Antti
S/y Merelli
FIN 2545
Artsi
luti
Posts: 662
Joined: Fri Sep 07, 2007 08:12 am
Location: Naantali
Vene: Daniela

Post by Artsi »

Daniela kauden viimeisellä purjehduksella! Aamun vesisademyräkkä muuttui venemessuilla ollessa upeaksi auringonpaisteeksi, joten köydet irti ja kokka kohti Naantalia. Aienpien vuosien perinteitä noudattaen ollaan kiinnittyneenä Väskin "sekkailusaaren" laituriin (joo, just siihen yksityiseen, jossa on pysäköintikieltomerkki!). Aamulla kierretään saari ja käydään (ilmaiseksi!) tutustumassa perinnekylään, josko olisi tullut jotain uutta viime vuodesta. Huomenna Luonnonmaan ympäri takaisin kotisatamaan ja masto pois. Nostoa ei vielä ole tilattu, mutta pahin ruuhka näyttää olevan ohi, jotan eiköhän se lähipäivinä onnistu. :)
terv. Artsi/DANIELA
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11047
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Eilen nousi sitten Charlottakin;

Image

Kohti ensi kautta. Syyskokous lienee 111111 mutta katotaan nyt saadaanko jonkinlainen toimintasuunnitelma aikaiseksi, aika hiljaista on ollut. Puheenjohtaja herää varmaan kohta kunhan Annelikin on saatu talviteloille :)

inthemeantime on tullut tehty Linukset, eli siirrytty unitystä -> xfce:hen. Taitavat poltella crackia tuolla ubuntun päämajassa.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Olli
hyperaktiivi
Posts: 2050
Joined: Wed May 19, 2004 20:16 pm
Location: Helsinki

Post by Olli »

harald wrote:Syyskokous lienee 111111 mutta katotaan nyt saadaanko jonkinlainen toimintasuunnitelma aikaiseksi, aika hiljaista on ollut. Puheenjohtaja herää varmaan kohta kunhan Annelikin on saatu talviteloille :)
Harmi että kokouspäivä on perjantai, eikä voi aloittaa kokousta klo 10... Olisi voinut kutsussa ilmoittaa ajankohdaksi vain FE, ja suurin osa olisi kuitenkin ymmärtänyt :roll:

Eiköhän noi dokumentit saada rustattua, mutta eihän ne koskaan voi olla valmiit ennen viime tinkaa...
Olli Niemi
Panu
hyperaktiivi
Posts: 2289
Joined: Tue Apr 06, 2004 21:33 pm
Location: Espoo

Post by Panu »

harald wrote:...Puheenjohtaja herää varmaan kohta kunhan Annelikin on saatu talviteloille :)...
Tervehdys

Kyllä ollaan herätty tähän karuun arkeen :shock:. Kausi on vääjäämättä päättynyt. Perjantaina laskettiin masto ja tänään nousi Anneli telakka-alueelle kuivumaan ensi kautta odottaen. Vinssimiehen kommentti oli, että Annelilla oli tähän asti nostetuista veneistä siistein pohja. No ei liene ihme, kun tuli pestyäkin 5 kertaa kauden aikana. Limaa oli ohuesti kauttaaltaan ja jonkun verran näkkiä sekä peräsimessä että potkurissa. Ei mitenkään lohduton ja kivasti lähti painepesurilla pois.

Seuraavaksi pitänee ruveta ajattelemaan sinisiä ja rustailemaan suunnitelmia...?
Ystävällisin veneily terveisin PR
User avatar
asalovuo
Hallitus
Posts: 903
Joined: Fri Feb 15, 2008 00:35 am
Location: Helsinki

Post by asalovuo »

asalovuo wrote: Sunnuntaina vene ylös :(
Merellin pohja oli potkuria lukuun ottamatta normaalissa kunnossa. Näkkejä oli potkurissa enemmän kuin olen aikaisempina vuosina tottunut näkemään mutta pohjassa oli vain tavanomainen ohut limakerros. Pohja oli pesty kahteen kertaan kesän aikana aivan kuten aikaisempinakin vuosina :)
Antti
S/y Merelli
FIN 2545
Arkki
luti
Posts: 664
Joined: Fri Apr 23, 2004 09:21 am
Location: Uusikaupunki
Vene: Baladeur
Contact:

Post by Arkki »

Arkki nousi tänään vedestä upeassa säässä +9 asteen lämpötilassa - olikohan sittenkin liian aikaisin? No kun ei vapaita viikonloppuja ole enää ennen joulukuuta niin eiköhän ollut kuitenkin hyvä valinta...
No pohja oli osittain ruskean liman peitossa mutta jotain ihmeelistä oli peräsimessä koska siinä oli kauttaaltaan "paksu" leväkerros ja jopa muutama näkinkenkä...maali?!?
Muuten perinteisesti näkinkenkiä vähän potkuriakselissa muttei tällä kertaa potkurissa - eli tuli todistettua että vanhakin potkuri erittäin hyvin kiillotettuna estää hyvin lian, levän ja näkin kiinnittymisen.

PS. Ei tuo leväkerros mitään hirvittävästi hidastanut menoa kun GPS:n lokista viimeviikonlopun surffeista nollattiin 10,6 solmua.
Seppo
S/Y Baladeur, FIN-6889
Artsi
luti
Posts: 662
Joined: Fri Sep 07, 2007 08:12 am
Location: Naantali
Vene: Daniela

Post by Artsi »

Daniela myös telakalla. Hieno viikonloppu olisi ilmeisesti vielä ollut tulossa... :(
Pohja toivottomasti liman peitossa ja potkurissa+akselissa näkkejä. Vanhan myrkkymaalin aktivointi hiomalla ei näytä vastaavan uutta kerrosta vuosittain, tai sitten tämä kesä on ollut erityisen otollinen liman muodostukselle

http://www.fe83.org/gallery/view_photo. ... &id=limaa1
terv. Artsi/DANIELA
Arkki
luti
Posts: 664
Joined: Fri Apr 23, 2004 09:21 am
Location: Uusikaupunki
Vene: Baladeur
Contact:

Post by Arkki »

Danielassakin peräsin monin verroin likaisempi kuin runko - Arkissa sama ilmiö...mikähän tuon tekee? Eikö peräsin liiku muka tarpeeksi tai onko virtaus peräsimen pinnassa kuitenkin pienempi...
Seppo
S/Y Baladeur, FIN-6889
User avatar
FE-Sillanpää
luti
Posts: 568
Joined: Mon Mar 26, 2007 16:04 pm
Location: Itä-Uusimaa

Post by FE-Sillanpää »

Arkki wrote:Danielassakin peräsin monin verroin likaisempi kuin runko - Arkissa sama ilmiö...mikähän tuon tekee? Eikö peräsin liiku muka tarpeeksi tai onko virtaus peräsimen pinnassa kuitenkin pienempi...
Veikkaan, että yksi tekijä voisi olla auringonvalo joka pääsee paremmin lyysaamaan lapaan kuin köliin. Siinä on poweria jolla levää kasvatetaan. Voin toki olla väärässäkin, mutta olen huomannut ilmiön akvaariossa: ikkunan ääressä oleva toimii hämmästyttävän tehokkaana levänkasvatusaltaana verrattuna auringonvalolta suojattuun.
VVille
kokelas
Posts: 136
Joined: Mon Oct 26, 2009 12:11 pm

Post by VVille »

Teasekin poimittiin nyt ylös, valmistautumaan uuteen kauteen. Vaan olihan hurjan näköinen pohja, näkkiä ihan vieri vieressä, etenkin peräosa oli ihan täynnä ja peräsin toki myös. ](*,) Näyttää nuo limaiset pohjat puhtailta tähän verrattuna ;) Näköjään ei toimi se ekohippityylinen ajatus ettei tarvii maalata joka kevät vaan joka toinen riittää jos pehmeää myrkkyä on vielä jäljellä. Keväällä maalia vielä oli mutta näköjään ehti kulua kesän aikana loppuun tai jotain.

Hyvä katsella pohjaa ja verrata siihen keskusteluun jossa pohditaan onko 600 riittävän hieno hiekkapaperi jotta veneenpohjasta tulee hydrodynaamisen sileä. Tuon näkkikasvuston pinnankarheus lienee... no, riittävä :D Jotenkin ei enää hämmästytä jotta veneen kulku tuntui hiukan tahmealta loppukaudesta. Eikä sekään miksi loki näytti mitä sattuu vaikka anturin putsasi huolella, eihän se virtaus pohjan lähellä ole enää mitään normaalia jos pinta on 5mm nystyillä.
Post Reply