Kokemuksia saaristomereltä ja ahvenanmaalta

Moderators: Petri, harald

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11046
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Kokemuksia saaristomereltä ja ahvenanmaalta

Post by harald »

Helsingholm aivan täynnä. Huolimatta siitä että ovat rakentaneet laitureita niin rumba alkaa jo kello 10 aamulla. Me saimme paikan sillä taktiikalla että ankkuroimme noin 10 m ison laiturin ulkopuolelle ja istuin tuijottamassa laiturissa olevia vähän aikaa. 5 minuuttia niin sieltä rohkaistiin että "kokeile tähän väliin". Mahtuihan se, monen "en olisi uskonut" kommentin kera. Seurakaveri sai sitten X-99:illään paikan meidän peräpeilissämme, ihme ettei tätä käytetä useammin? Helsingholma on toisaalta lasten monivuotinen suosikki, sillä saaressa on upea uimaranta, eläimiä ja karkkikauppa. Toisaalta, venekunnissa näkee Gullkronan poisjäänti.

Hangon Itäsatama, mitta on jo täynnä. Poker-Run meneillään, ja laituri oli juuri niin täynnä kuin se olla voi. Onneksi näkyi 30 cm sieltä ja 50 cm sieltä tilaa, ja kokemusta hangosta on. Tungimme itsemme yhden infernon ja ruotsalaisen isomman veneen väliin fendarit melko litteinä. Infernokippari kommentoi että lähettää laskun jos rupeaa kitisemään, hyvä etten kommentoinut mistä kitinä tuli. No, kävin säätämässä muutaman muun veneen keulaköydet ja avot, tilaa olikin todistettavasti meille ihan hyvin. Tässäkin tarjosimme seuratoverille peräpeilipaikan, ihme ettei tätä käytetä useammin?

Nauvon kylä. Aivan täys, mutta kaikkien bava 40:sten jälkeen jää aina yhdelle FEneelle tilaa. Kaikkein sisimpänä oli kiva olla, ihmetellen outoa kiinnitystapaa missä ei käytetä peräköyttä, ankkuria tai poijua ollenkaan vaan vene vedetään kumia vasten springeillä. No, se satama oli niin täys että springejä ei sitten vedetty ollenkaan. Palveluita ihan riittävästi, jopa lauttasaarelainen venetarvikekauppias joka möi ei-oota sielläkin. Sushi-baari oli aivan loistava! Ja se, että septin sai tyhjentää siirtämättä venettä oli 100+ pisteen arvoinen suoritus! Välillä kaipaa tälläisia täyden palvelun ja "kato morjens!" satamia muutaman viikon purjehduksen aikana.

Degerby Föglö. Satama-maksu ja palvelut eivät kohtaa ollenkaan. Käykää kaupassa ja jatkakaa matkaa, ellei ole pakko odotella kaupan aukeamista.

Käringsund olisi kuulemma myös täys, mutta yllätykseksmme
paikkoja oli ihan valinnanvaraksi asti. Upea paikka, jota suosittelen etenkin uimataitoiselle lapsiperheelle.

Image Image Käringsund, Bavaria-burger

Geta Djupviken. Upea luonnonsatama, joka oli rauhaisa vaikka puhalsikin pohjoisesta. Varokaa poikkeamista väyliltä, jos merikortilla on valkoista tarkoittaa se sitä että kukaan ei tiedä missä kaikki kivet ovat. Ei sattunut, kun on kokemusta näiltä vesiltä mutta varokaa te muut. Geta-bergetin luonnonpolku on pakko kävellä, se on hieno bouldering-paikkoineen ja luolineen. Huipulla on ravintola jossa janon ja nälän voi lahjakkaasti sammuttaa.

Image Image Geta Djupviken pohjoiseen.

Bomarsund, Notviken. OK paikka, halpa. Camping-alue taitaa kuitenkin olla edelleen se ensimmäinen tienesti pitäjälle. Lämmin vesi maksaa suihkussa, joka on sinänsä ihan OK. Linnakkeet jne kivat, annos historiaa tarjolla.

Image Bomarsund

Lumparland Långnäs, se silja-satama ja MKL:n (?) paikka. Saimme tankattua vettä, mutta tämä ei merikortin vieras-satammerkistä huolimatta ole mikään satama. Lauri Lehtinen oli samoilla asioilla :)

Jungfruskär. Lapsiperheen unelmapaikka. Ilmainen, upea uimaranta melkein sitloodan alla. Lampaita, luonnonpolku 152 mm tykkeineen jne. Bosse Grönholm bongattu laiturilla "morjens!" - morjens!.... (ei tainnut tunnistaa minua, vaikka minä vaistomaisesti tunnistin).
Last edited by harald on Wed Aug 04, 2010 00:36 am, edited 8 times in total.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11046
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Mariehamn W, ÅSS. Tässä on purjehtijan satama, itäsatama on yleensä aivan täynnä ja vaikka siellä vokotellaankin läheisyydellä ja lapsijutuilla suosittelen purjehtijalle ÅSS:ää. Palvelualttiutta, palveluja, siistejä tiloja jne. Pommern menee lapsille (7 ja 10 vuotiaat) täydestä ja läheinen merimuseo on kuulemma vielä parempi. Matkaa on Mathikselle tosiaan jonkun verran, mutta kärryjä saa vuokrata jolla homma helpottuu. Paikkoja yleensä on jos saapuu esim. Rödhamnista (voin suositella, mutta oli kuulemma niin täys sekin että 42 venettä olivat redillä ankkurissa). Pizza laiturilla on aivan loistava!

Bänö-ö, sen puutarhaväylän luona Föglön P-puolella. Luonnonsatama jossa on runsaasti paikkoja kiinnittyä vielä illallakin, jos on varovainen. Lahdessa on pieni saari, jonka P-ranta ja luoteisnurkka on syvä.

Image Bänö-ö

Kökar Sandviken on upea paikka lapsiperheille. Hintansa väärti. Uimaranta, septityhjennys, grillikatokset, pesukoneet jne. Upea kallio johon on vedetty vanha kala-kuljetusvene Sjöbjörnen. Varo yhteysalusta, mutta tarjoa porukoille miehistönvaihtoa tässä!
Last edited by harald on Wed Aug 04, 2010 01:12 am, edited 2 times in total.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11046
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Kasnäs. Joskus on hyvä käydä kaupassa, pelata minigolffia, tankata sähköä vettä ja tyhjentää septi. Kauppakin on, ja hyvä ravintola. Satamakonttorista saa sitä sun tätä, merikortteja ja joitain yleisimpiä varaosia. WLAN. Upeaa saaristo-elämää tämä paikka ei tarjoa, mutta kaikki mahdolliset palvelut kyllä ja esim. miehistönvaihtoon todella sopiva paikka.

Iniö kirkonkylä. Matala lahti, jossa ruohikon keskelle on ruopattu satama-allas. 8¤ (4¤ sähköt) ja kauppa on aivan lähellä. Jos liikut Nauvon p-puolella ja pitää täydentää niin tämä on aivan ok paikka. WC ja suihku kuuluvat hintaan, mutta iniöllä ei septi-tyhjennystä ole. Lautta pohjoiseen Jumo:on ei kulje enää klo 22 jälkeen, arvatkaa mistä tiedän kun kaverit asuivat sillä saarella :) Vaihtoehtona hiukan suurempaa seurasatamaa muistuttavaa BJÖRKLUND BÅTSLIP Iniö-saaren luoteisosassa, jossa saa sitten raskaampia venehuoltopalveluitakin. Iniön E-puolella olevassa Keistiössä on sitten vieras-satama, jossa septin tyhjennyskin (kuulemma). Huomaa Jungfruskäristä menevä veneväylä melkein suoraan pohjoiseen, joka lyhentää matkan huomattavasti.
Last edited by harald on Wed Aug 04, 2010 01:15 am, edited 3 times in total.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11046
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Kökar Karlby (2009). En suosittele, gourmetravintolan ja hotellin pää-asiakkaita ovat eläkeläisbussilastit ja haluja auttaa ei hirveästi ole. Septi ei ehkä edelleenkään tyhjene, ja rikkinäisen minigolfradan jälkeen voi kävellä kaupalle ja siirtyä seuraavaan paikkaan. Veneväylä Utöstä on kaunis.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
rpuustin
kokelas
Posts: 224
Joined: Mon Feb 17, 2003 16:25 pm

Post by rpuustin »

Hei,

lisää vain tällaisia kokemuksia eri paikoista jaettavaksi aiheesta kiinnostuneille.

Geta Djupvikenin kohdalla mainitsit näistä vaarallisista paikoista. Pystytkö hieman tarkentamaan missä kohdin on vaarallisia paikkoja niin vältytään turhilta ongelmilta. Pohjoispuolellahan ei ole kovinkaan montaa kaupallista paikkaa, joten sopivista luonnonsatamista olisi mukava kuulla vinkkejä muiltakin.

t. Raimo
Raimo Puustinen (WAFI)
FE-741
S/Y Chara
L-7414
Olli
hyperaktiivi
Posts: 2050
Joined: Wed May 19, 2004 20:16 pm
Location: Helsinki

Post by Olli »

harald wrote:Kökar Karlby (2009). En suosittele, gourmetravintolan ja hotellin pää-asiakkaita ovat eläkeläisbussilastit ja haluja auttaa ei hirveästi ole.
Tähän voisi lisätä, että ainakin aikaisemmin vesibussit Källskäriin lähtivät tuolta. Källskäriin pääsee toki omalla veneellä, mutta opastetussa käynnissä on puolensa. Ainakin 5 vuotta sitten oli vielä opas joka oli tuntenut itse kreivin.

Tämän takia ei tarvitse tuota satamaa kuitenkaan valita, etäisyydet ovat pieniä, ja ainakin Sandvikenista saa vuokrata fillareita. Myös saaren toisessa päässä on Hellsön vierassatama http://www.havspaviljongen.com/ Siitä ei ole muuta kokemusta kuin kalliolla oleva gourmet-ravintola, jota kyllä voi suositella.
Olli Niemi
Olli
hyperaktiivi
Posts: 2050
Joined: Wed May 19, 2004 20:16 pm
Location: Helsinki

Re: Kokemuksia saaristomereltä ja ahvenanmaalta

Post by Olli »

harald wrote:Lumparland Långnäs, se silja-satama ja MKL:n (?) paikka. Saimme tankattua vettä, mutta tämä ei merikortin vieras-satammerkistä huolimatta ole mikään satama.
Tästä on ollut aiemmin keskustelua tuolla: http://www.fe83.org/gallery/view_photo. ... 71&id=laho Tilanne tuskin on muuttunut tuosta ainakaan parempaan suuntaan?
Olli Niemi
Olli
hyperaktiivi
Posts: 2050
Joined: Wed May 19, 2004 20:16 pm
Location: Helsinki

Post by Olli »

Meidän lyhyeltä pyrähdykseltä ei juuri lisättävää, mutta tässä muutama:

Rosala Melko täyttä, mutta päälaituriin mahtui vielä. Siinä on syvää melkein rantaan asti. Omistaja kuulemma antanut luvan yöpyä myös pienemmässä pistolaiturissa huoltoaseman vieressä. Täällä hoituu veden ja löpön tankkaus ja septin tyhjennys sekä pienet ostokset pienessä kaupassa. Ravintolassa pihvit ok, mutta ruuhkautuu. 2-vuotiaalle tuotiin nakit, joissa oli suolaa niin että hampaissa rouskui. Viikinkikeskus fillarimatkan päässä, 4 eurolla saa jopon kolmeksi tunniksi, mutta lastenistuimia oli vain yksi.

Högsåra, Kejsarhamn Hyvä laituri, yllättäen ei edes täynnä, ankkurikiinnitys. Pieni puoti, jossa lähinnä kioskitavaraa. Matala hiekkaranta ja lasten leikkipaikka vieressä. Noin kilometrin kävely legendaariseen Farmors Cafehen, jossa hyvät safkat ja leivokset, sekä lasten suosikki Pupulandia.

Tunhamn Kiva satama, jossa pienimuotoista telakkatoimintaa, ei häiritse, antaa vain vaikutelman elävästä saaristosta. Luontopolku, lampaita, kissa, lapsille trampoliini ja pieni mutta hyvä uimapaikka. Savustavat itse kalaa, ja tuoretta sämpylää ja munkkia myynnissä aamulla laiturilla. Sähkön tekevät itse dieselillä, tuulimyllyllä ja aurinkopaneeleilla, joten siitä joutuu maksamaan femman, mutta tarjolla kuitenkin laiturilla.

Taalintehdas Hyvä satama ruokatäydennyksiin, hyvät kaupat, Alko ja pankkiautomaatti kävelymatkan päässä. Siisti sauna kuuluu satamamaksuun. Tilaa oli laitureissa, kun Jazzit olivat ohi. Kiva kylä, jolla on historiaa. Museo löytyy ja lapsille iso leikkipaikka puistosta. Portsidessa eivät tiedä pizzan paistamisesta mitään.
Olli Niemi
Erkka
luti
Posts: 434
Joined: Tue Mar 11, 2003 13:43 pm
Location: Espoo

Post by Erkka »

Samoja nurkkia ollaan koluttu näköjään, laitetaan pari lisää:

Airisto. Legendaarinen paikka, joka on jäänyt pahasti rempalleen. Outoa, koska sama firma ylläpitää Nauvoa ja Airistoa. Satamassa reilusti tilaa, ei täyttynyt edes yöksi. Sauna ja suihku melko kaukana, ja aivan kaameassa kunnossa. Vessaan pääsee ravintolaan, koppeja kaikki yksi. Rannassa pieni kioskintapainen, savukalaa, krääsäkauppa ja aikansa elänyt minigolf. En voi suositella, valitettavasti.

Turku. Aurajoessa just ennen föriä vierassatama. Vieressä linna ja Forum Marinum. Matkaa keskustaan viitisen korttelia, kauppa joen toisella puolella mutta förillä pääsee. Sauna ja suihku siistit, vaikka hieman erikoisesti läheisen kerrostalon kellarissa. Perätolpat. Tolppien väli vaihtelee, mutta ne antavat periksi ja samalla kivan sinisen maalisäväyksen kylkiin.

Paraisten Portti. Ei ole oikeasti vierassatama, vaan kauppa ja bensis. Satamakirjat väittävät muuta.

Ja Olli, miten niin Portside ei tiedä pizzasta mitään? Niissä ehkä kestää melkoisen pitkään, mutta ainakin mun makunystyröitä hieroi kivasti. Ehkä kokki oli vaihtunut.
-Erkka / Awasome
Petri
FE-junkie
Posts: 3931
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

Erkka wrote:Samoja nurkkia ollaan koluttu näköjään, laitetaan pari lisää:

Airisto. Legendaarinen paikka, joka on jäänyt pahasti rempalleen. Outoa, koska sama firma ylläpitää Nauvoa ja Airistoa. Satamassa reilusti tilaa, ei täyttynyt edes yöksi. Sauna ja suihku melko kaukana, ja aivan kaameassa kunnossa. Vessaan pääsee ravintolaan, koppeja kaikki yksi. Rannassa pieni kioskintapainen, savukalaa, krääsäkauppa ja aikansa elänyt minigolf. En voi suositella, valitettavasti.
Voi yhtyä kyllä näihin kommentteihin aika täydellisesti. Tosin Ravintola oli ihan ok ja hintatasokin kohtuullinen. Todettakoon kuitenkin siis että perjantai-iltapäivällä Airistokin oli jo varsin täynnä (kun Nauvo taas oli käännytetään veneitä pois-täynnä). Saunatilat tosiaan aika kulahtaneet ja pienet, yhdistettynä varsin lyhyisiin sauna-aikoihin niin aika epämiellyttävä kokemus kokonaisuutena.
Minigolf tosiaan lähinnä vitsi, mutta ei hintakaan (2¤) nyt ollut mikään kynnyskysymys joten sai siinä tovin aikaa tapettua.

Eikö Paraisten portilla enää ole vieraspaikkojakaan? Ainakin 2008 kyllä oltiin siellä yötä, vessa ja suihkut löytyivät silloin ja saunan olisi voinut varata jotain ihan järjellistä hintaa vastaan.
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11046
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

rpuustin wrote: Geta Djupvikenin kohdalla mainitsit näistä vaarallisista paikoista. Pystytkö hieman tarkentamaan missä kohdin on vaarallisia paikkoja niin vältytään turhilta ongelmilta.
Kommenti koski koko ahvenanmaan aluetta. Esimerkiksi Kökaria lähestyttäessä idästä on pohjoispuolella linjataulujen välissä pintakivi, vaikka merikortti on "puhdas". Monessa paikassa syvyyskäyrät loppuvat merikortissa, tai syvyystiedot ovat epäilyttävän harvassa. Tämä ei ole merkki siitä että siitä voi mennä, vaan siitä että aluetta ei ole mitattu eikä edes ilmakuvien perusteella merkattu kiviä joita todellisuudessa on paljonkin.

Syväväylien läheisyydessä pitäisi olla melko turvallista, mutta pikkuväylillä (syv. < 2,4 m ehkä) pitää olla tosi varovainen eikä ottaa jokaista vendaa rantaan asti.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11046
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Re: Kokemuksia saaristomereltä ja ahvenanmaalta

Post by harald »

Olli wrote:
harald wrote:Lumparland Långnäs, se silja-satama ja MKL:n (?) paikka. Saimme tankattua vettä, mutta tämä ei merikortin vieras-satammerkistä huolimatta ole mikään satama.
Tästä on ollut aiemmin keskustelua tuolla: http://www.fe83.org/gallery/view_photo. ... 71&id=laho Tilanne tuskin on muuttunut tuosta ainakaan parempaan suuntaan?
No on, siinä mielessä että tuota lahoa laituria ei ole edes olemassa enää.

Image
Långnäsin edesmennyt laituri
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Petri
FE-junkie
Posts: 3931
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

harald wrote: Syväväylien läheisyydessä pitäisi olla melko turvallista, mutta pikkuväylillä (syv. < 2,4 m ehkä) pitää olla tosi varovainen eikä ottaa jokaista vendaa rantaan asti.
Tuohon liittyen, käsi ylös niiltä jotka nauttivat suunnattomasti Nauvon pohjoispuolella kryssimisestä :)

Joka rannassa varmaan kosketusetäisyyteen asti 20m vettä ja jyrkät kalliot vielä kivasti aikaansaavat nostavan tuulen rannan lähellä, koskaan&missään ei kryssiminen ole niin mukavaa kuin tuolla.
Erkka
luti
Posts: 434
Joined: Tue Mar 11, 2003 13:43 pm
Location: Espoo

Post by Erkka »

Kyllä Paraisten Portilla on vieraspaikat, mutta suihkua ei ainakaan enää löytynyt. Vessakopit oli mitä oli, mutta veneessähän sitä voi käydä myös. Mutta siis kaupan ja bensiksen lisäksi ei varsinaisia vierassataman palveluja ole.
-Erkka / Awasome
Artsi
luti
Posts: 662
Joined: Fri Sep 07, 2007 08:12 am
Location: Naantali
Vene: Daniela

Post by Artsi »

Petri wrote:
harald wrote: Syväväylien läheisyydessä pitäisi olla melko turvallista, mutta pikkuväylillä (syv. < 2,4 m ehkä) pitää olla tosi varovainen eikä ottaa jokaista vendaa rantaan asti.
Tuohon liittyen, käsi ylös niiltä jotka nauttivat suunnattomasti Nauvon pohjoispuolella kryssimisestä :)

Joka rannassa varmaan kosketusetäisyyteen asti 20m vettä ja jyrkät kalliot vielä kivasti aikaansaavat nostavan tuulen rannan lähellä, koskaan&missään ei kryssiminen ole niin mukavaa kuin tuolla.
Täältä nousee heti yksi käsi! Väylä Nauvosta Paraisten lossirantaan/ Airiston Matkailukeskukseen on paitsi aivan upea, myös aina ja kaikilla tuulilla todella mielenkiintoinen purjehdittava. Täällä "meidän" alueella on monia upeita sisäväyliä, mutta tää nimenomainen on ehdottomasti meikäläisen suosikki mihin ei taida kyllästyä koskaan!

Stormälö on tosiaan päässyt melko karuun kuntoon, mutta eipä 16 euron satamamaksukaan sähköineen ole kuitenkaan ylihintainen.

Gullkronan sulkeutuminen oli tosiaan suuri menetys Saaristomeren purjehtijoille. Tosin huhun mukaan siellä voisi käydä päivisin ja kalapuotikin olisi auki. Tämä ei ole verma tieto, joten,,,!
terv. Artsi/DANIELA
Post Reply