Insinöörinurkka - sekalaista keskustelua tekniikasta

Moderators: Petri, harald

Petri
FE-junkie
Posts: 3931
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Insinöörinurkka - sekalaista keskustelua tekniikasta

Post by Petri »

Koska foorumilla on kymmeniä ketjuja, mitkä menevät nopeasti Off-topiciksi palstan huolestuttavan korkean insinööripitoisuuden takia, perustetaanpa sitten oma ketju sekalaiselle small-talkille.

Heti alkuun on avattava keskustelua vaikkapa nyt starttikelloista. Lähipiirissä rahaa on törsätty Suunnon Regatta-kelloon, mikä on toki varsin vekkuli vehje sisältäen vaikka mitä kivoja fiitsöreitä purjehdusta ajatellen, mutta jumantsuigula vehje maksaa lähemmäs 200 euroa ja ei kuitenkaan kuiskaile vielä korvaan Russel Couttsin äänellä että milloin pitäisi vendata. Mutta "starttikello" tietenkin olisi kiva, vaikka tähän mennessä itse olen selvinnyt varsin hyvin ikuisesti epämuodikkaalla digi/ana-rannekellolla sekuntikello-toiminnolla. Vanha kelloni kuitenkin alkoi vähän reistailla, joten piti haistella markkinoita ja erinäisten (ei olennaisesti purjehdukseen liittyvien) pohdintojen jälkeen päädyinkin sitten ostamaan Suunnon t3c-sykemittarin.

Sen lisäksi että ko. vekotin on näin tyylitajuttomalle ihmiselle oiva rannekello, se on myös, yllätys yllätys, sykemittari JA kaikenlisäksi omaa ns. countdown-timer toiminnon mikä mahdollistaa ajan laskemisen taaksepäin esim. nyt vaikka 5 minuutista. Eli kaikki yhdessä paketissa, Simo Vaatehuoneeltakin suosittelisi laitetta kun hinta oli 99.

Okei, ei se aikalaskuri näy kellossa 10cm korkuisilla numeroilla ja päästele ääniä tasaminuuttien kohdalla yms. mutta en minä nyt (vielä) sokea ole ja numerot ovat kuitenkin ihan riittävän isot
http://www.otsalamppu.fi/images/t3cm.jpg eli ko. näytön alimmalle riville tulee laskuri.

Yhä korostaen, tämä ketju ei ole keskustelulle sykemittareista (tai on, jos niin halutaan) vaan yleisesti keskustelua erinäisistä teknisistä vempaimista jotka tietenkin mielellään jollain tasolla liittyvät purjehdukseen.
Artsi
luti
Posts: 662
Joined: Fri Sep 07, 2007 08:12 am
Location: Naantali
Vene: Daniela

Post by Artsi »

"Epäinsinöörinä" olen käyttänyt starttikellona Glas Ohlsonin alaspäin laskevaa numeronäyttöistä keittiökelloa. Näytön numerot ovat ISOJA, joten näkyvät hyvin auringonpaisteessakin. Hinta muistaakseni jotain 17 eken luokkaa. Asetetun ajan tullessa täyteen , piipittää helvetillisesti puoli minuuttia. Laskee lisäksi kulunutta aikaa äänimerkistä alkaen, joten sillä saa jonkinmoisen purjehdusajankin talteen. Valitettavasti ei kestä vettä. Kuivatuksen jälkeen on kuitenkin yleensä toiminut kokolailla oikein, mutta siitä ei ole paljon hyötyä, jos on useampi lähtö päivässä ja kello on kastunut!

terv. Artsi/DANIELA
Petri
FE-junkie
Posts: 3931
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

Artsi wrote:"Epäinsinöörinä" olen käyttänyt starttikellona Glas Ohlsonin alaspäin laskevaa numeronäyttöistä keittiökelloa. Näytön numerot ovat ISOJA, joten näkyvät hyvin auringonpaisteessakin. Hinta muistaakseni jotain 17 eken luokkaa. Asetetun ajan tullessa täyteen , piipittää helvetillisesti puoli minuuttia. Laskee lisäksi kulunutta aikaa äänimerkistä alkaen, joten sillä saa jonkinmoisen purjehdusajankin talteen. Valitettavasti ei kestä vettä. Kuivatuksen jälkeen on kuitenkin yleensä toiminut kokolailla oikein, mutta siitä ei ole paljon hyötyä, jos on useampi lähtö päivässä ja kello on kastunut!

terv. Artsi/DANIELA
Olgassahan on Silvan lokissa starttikello (niinkuin varmasti kaikilla muillakin joilla on Silvan 2000-sarjalaisia veneessä), joten tuo "pää-starttikello" on jo siinä. Mutta ongelma tässä kellossa on se, että se päällelaittaminen on gastien hommaa ja valitettavasti mä tämä ei aina ihan mene ihan putkeen (tai gasti on kellon edessä) joten on hyvä olla oma back-up. Ja tietenkin etenkin sellaisissa tapauksissa oma kello on hyödyllinen jos ei purjehdikaan Olgalla :)

Toisaalta mietin, että tuota laskuria voisikin itseasiassa käyttää isommissa kisoissa 10min ajanottoon edellisen lähtöryhmän vitosesta jolloin ajanoton pystyisi starttaamaan "rauhallisessa" tilanteessa vs. oma vitonen, missä on jo välillä kuhinaa päällä. Ainakaan tietääkseni tuo Silva osaa vain ajanlaskun vitosesta, eikä lukemaa voi muuttaa.
Otto

Starttikello

Post by Otto »

Entäs tällainen:
http://www.beneshop.fi/optimum-time-kello-p-901.html

29¤ ja näyttäisi olevan kaikki tarvittava.
Rannekkeen värikin pitää huolta ettei kulu arkikäytössä :?

Otto
Petri
FE-junkie
Posts: 3931
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Re: Starttikello

Post by Petri »

Otto wrote:Entäs tällainen:
http://www.beneshop.fi/optimum-time-kello-p-901.html

29¤ ja näyttäisi olevan kaikki tarvittava.
Rannekkeen värikin pitää huolta ettei kulu arkikäytössä :?

Otto
Ei ole kyllä kallis, siis tuohon tarjoushintaan, normihinta nyt sinänsä sitten on jo taas vähän turhankin paljon kun ei yhtään tiedä ko. merkin laadusta mitään. Ominaisuudet kyllä varsin kattavat, etenkin tuo synccaus-nappula on kätevänoloinen.
Omalla kohdalla siis muut kuin starttikello-tarpeet ajoivat sykemittariin, mutta tuollaisen voisi tietenkin ostaa muutenvain pois kuljeksimasta.
vvoltti
luti
Posts: 364
Joined: Mon Sep 15, 2008 11:10 am

Post by vvoltti »

Ei tuo, mutta samanmerkkinen tämä:
http://www.marinesuperstore.com/posit/s ... rtno=12387

Tuo on aivan selvä ykkönen starttikelloissa.
- Selkeät ja isot numerot
- Jämäkät isot napit, joita ei painele vahingossa ja joita käyttää hanskatkin kädessä
- Erittäin hyvin säätyvä rannehihna, säätyy pieneksi t-paitakeliin ja toisaalta riittää vaikka offshore takin hihan ulkopuolelle kurjemmissa keleissä (teline soveltuu muuten myös laipiosennukseen)
- Kaikki tarvittavat laskentamoodit, countdown 5.4.1 tai mikä tahansa oma minuuttimäärä, laskenta alas lähtöhetkeen ja tämän jälkeen syklin toisto alusta, laskenta alas lähtöhetkeen ja tämän jälkeen sekuntikello nollasta ylöspäin ja normaali ylöspäin laskeva sekuntikello
- synkronointinappi lähimpään tasaminuuttiin
- hintakin on ihan järkevä (samaa kelloa myydään myös tuplahintaan Ronstanin logolla)
- kyllä se piipittää kanssa, mutta itse en ole koskaan kokenut piipityksistä olevan mitään apua, yleensä huomaan starttihetken härdelin jälkeen, että joo tosiaan kello piipittää että startti meni jo

Ehtoton ykkönen mitä olen noita starttikelloja katsellut. Kaikki nämä suunnon pipertimet sun muut, ominaisuuksia riittää mutta en voi ymmärtää mitä niillä tekee oikeasti purjehdittaessa, kiva niitä on varmaan näpräillä kotisohvalla.

Jos lokeja katsoo, niin meidän Navmanissa on ihan hyvä starttikellosysteemi.

Meidän proseduuri on käyttää sekä lokia että rannekelloa. Toisaalta tässä on tavoitteena varmistus ja toisaalta se, että aika olisi mahdollisimman monelle miehistönjäsenelle näkyvissä. Itse katson lokia jos se on näkösällä, ranteesta katson vain jos loki on katveessa.

Kello startataan ihan rauhassa ensimmäisen sopivan töötin tai paukun jälkeen, ei mitään ihmeempää hötkyilyä tässä vaiheessa. Sitten kun kello on esim. vitosesta käynnistetty arviolta vaikka 5 sekkaa myöhässä, niin sitten sitä "tarkkaa paukkua" osataan odottaa sormi valmiina synkronointinapilla. Samaten summittaisen kellon mukaan on tietysti ohjailtu venettä siten, että h-hetkellä liput on näkyvissä ja joku vielä katsoo sinnepäin oikealla hetkellä.

T.

Ville
Olli
hyperaktiivi
Posts: 2050
Joined: Wed May 19, 2004 20:16 pm
Location: Helsinki

Post by Olli »

Suunnon M3:a en ainakaan suosittele. Periaatteessa siinä on starttikelloksi mulle ihan riittävät ominaisuudet, mutta käytettävyys on hintaansa nähden kehno. Nappulat ovat täysin tunnottomat, ne eivät kerro käyttäjälle mitenkään, milloin painaminen onnistui, pieni piipitys kun ei tilanteessa aina kuulu.

Lisäksi satunnaisesti käytettäessä joutuu aina opettelemaan uudestaan mitä ne 5 eri nappia tekevät missäkin tilanteessa. Nappuloiden mitään kertomattomat selitystekstitkin ovat älykkäästi rannekkeen sisäpuolella, josta niitä ei näe irrottamatta kelloa ranteesta. Ne myös kuluvat pois aika pian. Monessa toiminnossa nappuloita joutuu vielä painamaan liioitellun pitkään, mikä on ärsyttävää.

Mulla toi on niin vähällä käytöllä, ettei rannekkeita ole vielä paukkunut, mutta kovassa käytössä niitä kuulemma menee. Turhahkon kierrettävän muovirinkulan kromattu nuppi kuitenkin lensi mäkeen ekassa kisassa.
Olli Niemi
Petri
FE-junkie
Posts: 3931
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

Starttikelloista puheenollen, pieni kvanttihyppy on taas otettu kun kelloistakin löytyy nykyään "App for that".
Elikäs tulipa hankittua vihdoin järkihintaiseksi treenikelloksi Suunnon Ambit2 R ja siihen tietenkin löytyy interwebistä iso kasa erilaisia sovelluksia ml. tietenkin ihan perus "starttikello" nopealla synkkauksella mutta kun vehkeessä on GPS (toki vain 1Hz) niin onpahan joku näppärä kaveri jo väkertänyt linjan etäisyystyökalunkin ja kaikenlaisia muitakin systeemeitä.
Ja tosiaan, koodi-intoinen kaverihan vielä koodaa itse omat sovelluksensa, pari ideaa olisi itselläkin mielessä mutta en taida jaksaa alkaa ihmettelemään tuota sikäli suoraviivaista ohjelmointitekniikkaa.

Eli kännykän kanssa räplääminen on so last season, kun kaikki toiminnot löytyvät nyt jo kelloista. Nähtäväksi jää miten hyvin homma oikeasti pelittää.
Panu
hyperaktiivi
Posts: 2289
Joined: Tue Apr 06, 2004 21:33 pm
Location: Espoo

Post by Panu »

Petri wrote: Eli kännykän kanssa räplääminen on so last season, kun kaikki toiminnot löytyvät nyt jo kelloista. Nähtäväksi jää miten hyvin homma oikeasti pelittää.
Tervehdys

Enkäpä niin viimevuotista niin viimevuotista, mutta kun se toimii :D. Itselläni on Calaxy xcover2 + Yacht timer pro ohjelma, johon saa merkittyä komitean ja poijun päät linjamerkeiksi GPS:ään, asettaa halutun lähtöajan. Setetetusta ajasta ohjelma alkaa laskea etäisyyttä linjalle ja aikaa kulloisella nopeudella linjalle sekä "time to kill" eli kuinka paljon ollaan etuajassa. Lisäksi ohjelma tarvittaessa huutaa minuutit ja lähdön lähestyessä sekunnitkin.

Asetuksista saa vielä asettaa veneen mitan, eli kuinka kaukana gps vastaanotin, eli känny, on veneen keulasta.

Lisäksi tuo känny toimii Trekbuddyllä vesitiiviinä karttaplotterina ja race trackkerinä. Tuohon ei taida sun starttikello pystyä?
Ystävällisin veneily terveisin PR
Petri
FE-junkie
Posts: 3931
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri »

Käyttökohteita on monenlaisia, sitä kelloa en tahtoisi käyttää jossa plotteri olisi kun akun kulutus on nytkin jo aika rajua vs. normaali rannekello :)
Tracki tuossa nyt toki tallentuu mutta ymmärtääkseni gpx-exportti ei oo ihan niin triviaalia.

Ja eihän tuo Apps-maailma ole kelloissa mikään uusi juttu, mutta ehdottomasti avaa aika kiintoisia mahdollisuuksia sellaiseen käytettävyyteen joka on todella helposti tarkistettavissa nopeasti vs. kännykkä joka pitää koko kaivaa esiin tai sitten kiinnittää pysyvästi johonkin ruffiin. Nähtäväksi jää onko loppupeleissä muista kuin starttikellosta ja navigointiavuista (ts. waypoint-suunta ja etäisyys) mitään elämää suurempaa apua, mutta ehkä olennainen puoli on se että noi vehkeet eivät enää ole järin kalliita (239 maksoi tuo R-malli) ja kun primäärikäyttö on kuitenkin urheilu niin tällaiset purjehdusfeaturet ovat kiva lisä.

Kännyköitä ja velocitekkeja on kuitenkin tullut käytettyä aika paljon ja jotenkin tuntuu että joka ikinen kerta kun kaivaa vehjettä esiin niin juuri silloin pitäisi tehdä jotain joka vaatii kaksi kättä :)
Post Reply