Tämä on venemäärien lasku on ihan mielenkiintoinen ja monimutkainen aihe pohdittavaksi. Varmasti ei löyty mitään yhtä syytä ja lisäksi se riippuu niin paljon siitä miltä kantilta asiaa katsoo.
Muistan hyvin millaiset juhlat Expressfliitissä oli kun kymmenen veneen raja saatiin ekaa kertaa rikki. Oli aivan sikahauskaa ja mahtavat kisat. Tänä vuonna rankingissä on ollut tähän asti tasainen 10+ venettä, joten hyviä kisoja siellä on ollut. Toki on myös selvää, ettei se _tunnu_ kovin kummoselta sen jälkeen kun on ajanut 20+ veneen fliitissä. Mutta uusille kisaajille tästä eteenpäin kyllä siellä on hyvää kisaa tarjolla edelleen.
Expressluokassa on aika monta venettä myyty aloitteleville kilpapurjehtijoille, jotka eivät vielä ole uskaltautuneet radalle, mutta ovat asiasta kiinnostuneita. Pelkästään KoPulla taitaa olla kolme tällaista venettä. Uskoisin että luokka kyllä jaksaa vielä ihan ok tämän notkahduksen jälkeenkin. On se silti hintaansa nähden edelleen yksi parhaita ellei paras luokka nuorelle aloittelevalle kisatiimille. Markkinointipuolen hommat on kyllä laiminlyöty viime aikoina aika pahasti.
Tämä venemäärien lasku näkyy mun mielestä aikaa laajalti kaikissa luokissa, ei ole mitenkään Express/Platu spesifi asia. Myös tasoituskisoissa on osallistujamäärät vähentyneet. Ja Hangon regatta kokonaisuudessaan... Tämä on mielestäni se kaikkein mielenkiintoisin ilmiö, että koko purjehdusurheilu tuntuu olevan vähän kuopassa. Ei luulisi että mikään lama pelkästään voi selittää asiaa, varsinkaan pienten (=halpojen) veneiden osalta. Toisaalta kyllä se varmasti jotain vaikuttaa, jos miettii jotain vastavalmistunutta jolla on epävarmuus työpaikan pysyvyydestä, niin kyllähän tämmöset ajat panee vähän varovaiseksi kaikenmaailman venehankintojen suhteen.
Oma suosikkiselitykseni on ehdottomasti tämä sukupolviasia. Köliveneissä ja varsinkin pienissä sellaisissa aktiivisin porukka on semmoista nuorta aikuista about 30 v. Ja tuosta kun laskee taaksepäin, niin ne ovat juuri niitä ikäluokkia, joiden faijat jätti 90-luvun lamassa ne optarit ostamatta. Nyt neljääkymppiä vetävät äijät tekee lapsia, siirtyy perheveilyyn tai muutenvaan väsyy. Nelikymppisten lapsuudessa optarikisoissa oli yli 100 venettä ja tämän ikäluokan voimin nämä ykstyyppiluokat ovat olleet viimeaikoina voimissaan. Nyt parikolmekymppisten lapsuudessa optarikisat hyytyi onnettomaan pariinkymmeneen veneeseen. Siinä ikäluokassa ei kertakaikkiaan ole samanlaista harrastajapohjaa, joka rupeaisi aikusena köliveeneellä kisaamaan. Nykyään junioriluokat on taas aika voimissaan, joten ennustan kisailun nousevan taas 10 vuoden päästä uuteen kukoistukseen ja myös naisistojen määrä tulee kasvamaan hurjasti.
Luokissakin on varmasti eroja. Silläkin uhalla, että syyllistyn jälkiviisasteluun, niin Platu, x-79 ja se plaanaajien ylikokoinen purjelauta olivat mielestäni alusta lähtien aika toivottomia yrityksiä. Ihan yksinkertaisesti siitä syystä, että veneitä ei ollut Suomessa yhtään ja kaikki piti hakea ulkomailta. Muutama innokas tiimi voi veneen hakea, mutta vaikea kuvitella että siitä koskaan tulisi mitään massajuttua, koska kuitenkin isolle osalle porukkaa ulkomailta hakemisen kynnys on liian iso. Expressejäkin on toki haettu paljon Ruotsista, kun kotoinen tarjonta ei ole riittänyt, mutta siinä pohjalla on kuitenkin ollut se kotomaassa alunperinkin ollut noin 50 veneen venekanta. Mutta tosiasia taitaa olla, etteivät nämä viiteen veneeseen jääneet luokat koskaan saavuttaneet sitä kriittistä massaa, jonka myötä homma alkaa pyöriä omalla painollaan. Expresstouhun perusteella se kriittinen massa on mielestäni jossain 10-15 veneen kieppeillä, siis yksittäisen kisan fliitin koosta laskettuna, ei mistään rankinlistasta, joka sisältää kaikki kertayrittäjätkin.
Yksi mikä varmasti vaikuttaa myös kölivenekisailuun on cruisingveneiden ja yleisemmin mukavuusvaatimusten kasvu. Nykypäivänä keskivertotallaaja on senverta pilalle hemmoteltu, etteivät FE:t ja Expressit enää oikein kelpaa cruiser/racer veneeksi muille kuin nuorisolle tai muutenvaan köyhille.

Tätä kehitystä vauhdittaa myös se, että Expressluokassa mentiin jo aika reippaaseen varustelukierteeseen, joka taas tarkoittaa sitä, ettei peruskunnossa olevalla cruising expressillä ole oikein mitään jakoa kilpailuissa. FE luokassa tilanne on tässä suhteessa parempi, puhumattakaan siitä että purjehtijat ovat niin tumpeloita, että siellä voi pärjätä kulahtaneellakin veneellä. (Joo, ed. oli tahallista härnäystä. Tuohan on juuri FE:n vahvuus, se on nyt vähän sellainen jokkisluokka kuin Express oli alkujaan, missä cruising ja racing puolet ovat aika tasavahvoja.) Tätä mukavuusvaatimusten kasvuväitettä tukee sekin tosiasia, että ne harvat nousussa olevat luokat eli X-99 ja First 31.7 ovat sellaisia kisakelpoisia veneitä, jotka jo huomattavasti paremmin täyttävät nykypäivän cruisailuvaatimukset.
Onhan noita syitä varmasti paljon muitakin ja osittain homma saattaa olla ihan normaalia aaltoliikettä. Maailman tappiin asti ei voi osallistujamäärät kasvaa, joskus on pakko tulla alaspäin.
T.
Ville