Ensi talven suunnitelmat: pohjan kunnostus, kölisauma yms.

FE-vene ja yhdistys / FE-båten och föreningen

Moderators: Petri, harald

Janne Nieminen
alokas
Posts: 20
Joined: Mon Nov 29, 2021 19:11 pm
Vene: Ventus

Ensi talven suunnitelmat: pohjan kunnostus, kölisauma yms.

Post by Janne Nieminen »

Kauden lähestyessä loppua, alkaa mielessä pyöriä ennen ensi kesää tehtävät hommat. Koska olisi mahdollisuus saada vene tulevaksi talveksi muutaman kilometrin päähän kotoa, on ajatuksiin noussut vähän isommatkin remontit. Eli suunnitelmissa olisi tehdä pohjan kunnostus (lasikuulapuhallus, primerointi ja biosiditön antifouling), kölisauman uusiminen, kaikkien vanhojen teippauksien poisto rungosta ja ruffista sekä myllytys.

Kohtuullisen kattavasti olen jo löytänyt tietoa, mutta muutama kysymys pyörii mielessä.

Mikä olikaan se aine, mitä köliin sivellään heti puhalluksen jälkeen ruosteenestoksi? Jossain vanhassa ketjussa tuo oli mainittu, mutta en nyt löytänyt. Jossain toisaalla oli ohje sivellä pintaan heti yksi kerros reilusti ohennettua primeria.

Myös kölisauman uusiminen mietiyttää. Samassa yhteydessä pitäisi varmaankin tehdä kölipulttien kiristys, koska ei ole mitään käsitystä, milloin se on viimeksi tehty. Voiko kiristyksen tehdä uusimatta muttereiden ja aluslevyjen alla olevaa tiivistysmassaa, vai pitäisikö mutterit ottaa ensin niin löysälle, että pääsee poistamaan vanhat massat ja kiristää momenttiin vasta uuden tiivistysmassan kanssa? Ja mitä tuo massa mahtaa olla? Se on selvästi kumimaisempaa kuin tavallinen sikamassa.

Kölisauman uusimiseen löysin hyvät ohjeet Venemestari-lehdessä, mutta kaikki vinkit senkin suhteen ovat tervetulleita. Ehkä eniten mietityttää, missä vaiheessa se kannattaisi tehdä, jos pohjan puhalluksen ja vanhan saumamassa poistamisen tekee samaan aikaan. Eli voiko uuden saumamassan laittaa vasta sitten, kun kaikki primer-kerrokset on vedetty, vai onko joku syy tehdä se jo aikaisemmin?

Teippien poisto varsinkin ruffista tullee olemaan hermoja vaativa homma, mutta siihen taitaa turvallisin vaihtoehto olla fööni ja tarranpoistoaine. Rungon teippaukset on uusittu jossain vaiheessa ja se näyttää olevan varsin helposti irtoavaa teippirullatavaraa.

-Janne
s/y Ventus
Guest

Re: Ensi talven suunnitelmat: pohjan kunnostus, kölisauma yms.

Post by Guest »

Tämä näyttäisi olevan haettu köliketju - siellä passivointiin tarjotaan fosforihappoa.
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11045
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Re: Ensi talven suunnitelmat: pohjan kunnostus, kölisauma yms.

Post by harald »

FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Janne Nieminen
alokas
Posts: 20
Joined: Mon Nov 29, 2021 19:11 pm
Vene: Ventus

Re: Ensi talven suunnitelmat: pohjan kunnostus, kölisauma yms.

Post by Janne Nieminen »

Kiitos! Koristeraita-hakusana olikin vielä koittamatta :D

Motonetistä näyttää löytyvän geelimäistä fosforihappoa. Tosin lasikuulapuhalluksella köliin saattaa jäädää vanhaa primeria sen verran, että nopein vaihtoehto on sivellä laimennettu primer kaikkialle, mistä maali lähtee kokonaan pois. Näkee, kun tekee. Köli näyttää muutenkin hyvältä, ongelma on rungon paksuksi päässyt myrkkymaalikerros, joka alkaa jo lohkeilla irti.
Post Reply