WHC 2018-09-05

Moderators: Petri, harald

Post Reply
Cage
Hallitus
Posts: 950
Joined: Fri Feb 03, 2012 14:40 pm
Location: Espoo
Vene: Estelle

WHC 2018-09-05

Post by Cage »

Kauden viimeinen WHC purjehdittiin jälleen tämän vuoden syksyn tyypilliseen tapaan todella kevyissä tuulissa. Tuuli oli pohjoisen puoleista ja radaksi lautakunta oli fiksusti valinnut nr 5.

Matkalla Gädaan yritettiin haistella missä olis paremman tuulet. Lähinnä näytti siltä, että tuulialueita syntyy ja häviää, mutta hieman enemmän näytti tuulevan jälleen eteläisellä puolella suoraa vihreälle. Tämä tietysti ihan loogista pohjoisenpuoleisella tuulella. Tästä johtuen starttistrategiaksi muodostui yrittää lähteä poijun puolelta, niin että olisimme mahdollisimman paljon etelässä, jossa sitä tuulta vaikutti olevan. Riskinä siinä oli, että isommat ja nopeammat veneet pääsisivät peittään, mutta paremman tuulen voimalla ehkä pääsisi vetämään pientä kaulaa. Ajoitus linjalle oli vaikeaa, koska tuuli shiftaili ja vaihteli voimakkuudessa, joten päätettiin koukata styyralla poijun luota kohti rantaa ja ajoittaa lähtö siitä hetkestä kun ylitettiin viiva. Mentiin siis rantaan päin styyralla ja sitten vendattiin paaralle kohti viivaa. Olimme alin vene ja pystyttiin nosteleen lähimpänä olevia venetiä (Leviatan ja Ariel). Olimme hieman etuajassa ja nostettiin viivaa pitkin, kunnes pääsimme kääntämään kohti vihreää. Tuuli kääntyi sen verran myötäiseksi, että pystyttiin nostamaan spinnu.

Tuuli hieman vaihteli ja vlillä TWD oli vain n. 85 astetta, mutta koska spinnu veti ja tuuli oli pääsääntöisesti sivutuulta, niin päätettiin jatkaa spinnulla, kuten kaikki muutkin. Kärjessä Ariel, Tyyne ja me saimme muita hieman paremmat tuulet ja onnistuttiin vetämään reilu kaula muuhun fliittiin. Sitten viahtuikin vuoro muille saada tuulta ja fliitti saavutti meidät takaa tulevalla tuulella. Arielin, Tyynen ja meidän spinnut roikkui täysin lörppönä kun takaa vaan tultiin spinnut vedossa. Vihdoin kuitenkin mekin saatiin tuulta ja vihreälle tultiin neljäntenä veneenä Arielin, Tyynen ja Lucky Toon kannoilla.

Ennen vihreää Tyyne ylimpänä veneenä jiippasi styyralle, johon Lucky Too vastasi jiippaamalla ja nostamalla Tyynen mukana. Meidän oli myös jiipattava styyralle ja väistää. Merkille mentiin styyralla, tuuli selkeästi väärältä puolelta, mutta näin kevyessä tuulessa ei myöskään olisi kannattanut jiipata kahta kertaa lisää. Vihreän jälkeen Lucky Too ja Tyyne nostattelivat toisiaan, mutta päätettiin että ajetaan vaan suoraan merkille menemättä mukaan nostatteluskabaan kahden nopeamman veneen kanssa. Siinä sitten ajeltiin kärkiveneiden klungassa ja yritettiin tähystellä kiikarilla kääntömerkkiä. Nähtiin, että Tyynessäkin etsittiin kovasti merkkiä. Noh, eipä sitä kääntömerkkiä ollut, joten käännyttiin sitten siinä kuvitteellisen merkin ympäri ja lähdettiin paaralla kryssimään pohjoisviittaa kohti.

Käännettiin muiden veneiden yläpuolelle ja ajettiin täyttä kryssikulmaa pohjoisviitalle. Sitten alkoi kuulua tööttäilyä ja arvelimme, että lautakunta on jalkautunut lyhentämään rataa. Kiitos lautakunnalle tästä, näin saatiin veneet maaliin ja tulokset kisasta. Lautakunta tööttäili hyvin aktiivisesti ja heilutti lippua. Hetken aikaa siinä oli hieman epäselvää missä maali tulee sijaitsemaan. Ajoimmekin tästä syystä hetken matalampaa kurssia, kunnes huomasimme että lautakunnan vene vielä liikkuu, niin maali tuskin olisi veneen suunnassa, vaikka uskon muutaman venekunnan arponeen tätä. Käänsimme takaisin kryssille pohjoisviittaa kohti ja näimme, että lautakunta siirtyy sen viereen ottamaan veneitä maaliin. Pohjoisviitan ollessa tvärs käännyttiin styyralle ja liuttiin maalia kohti. Maaliin tultiin kolmantena veneenä Lucky Toon ja Arien jälkeen, mutta lasketussa ajassa tuloksena kuitenkin tämän kauden ainoa WHC voitto meidän venekunnalle, vihdoin. :)

Kiitos gasteille osallistumisesta! Kaikki meni hyvin jälleen. Ja tosiaan, kiitos myös lautakunnalle lyhennyksestä. Kauden kolmas DNF olisi ollut vähän masentava. Nyt kuudesta WHC-skabasta DNF:ien lisäksi 3,3,2 ja 1. \:D/
Cage, s/y Estelle (FIN-2040)
Post Reply