St fokka

FE-vene ja yhdistys / FE-båten och föreningen

Moderators: Petri, harald

Vieras

St fokka

Post by Vieras »

Omassa FE:ssäni on rullagenoa, mutta haluaisin käyttööni myös st-fokan.
Onko olemassa "virityksiä" jolla st-fokkaa voi käyttää ottamatta Genoaa pois rullalta? Ei tarvitsisi muuttaa fokkaa rullalle sopivaksi.
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11046
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

On periaattessa mahdollista ommelluttaa fokalle kaksinkertainen etuliikki vetskareineen. Nostettaessa vedetään vetskari kiinni rullagenoan ympärille. Joitakin myrksyfokkia käytetään tällä tavalla.

Paketista tulee todennäköisesti kuitenkin niin huonosti toimiva etten suosittele, ainakaan ilman neuvottelua neulojan kanssa.

Kyllä se on käytännössä niin että genoa pitää laskea ennen kuin fokan nostaa. Rullagenoaa parempi kompromissipurje on mielestäni genoa kolmonen, eli niin iso genoa kuin harusten eteen keulakolmioon mahtuu. Ei tarvitse koko kesäkauden aikana vaihtaa purjetta.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Vieras

Post by Vieras »

Mahtaiskohan rullagenoa toimia jotenkin itsejalustavana? Taitaa jäädä vähän erikoisen malliseksi ja pieneksi.
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11046
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Ei toimi. Hyvä fokka toimii paremmin kuin rullagenua. Paitsi rullaus-ominaisuuksiltaan.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
Vieras

Post by Vieras »

Jatkan vielä tätä pohdintaa.. Tässä SVB kauppaa myrskyfokkaa ja kuvan perusteella näyttää että purje tulee rullan taakse. Tietääkö kukaan mistä on kysymys? Onkohan se vaan vedetty nostimella kireälle vai onko rullan lisäksi toinen etustaagi?

http://www.svb.de/index.php?sid=ced9a8f ... &anid=1479
elmo
kokelas
Posts: 159
Joined: Thu Aug 12, 2004 13:05 pm
Location: Kaarina

Post by elmo »

Minulla st fokka tehty rullalle ,ei ollut kvin kallis 150e.Ei se purjeen vaihtaminen ole mikään iso homma ,yhtä helppo kuin normaalin vaihto.
S/Y Aurora
FIN 2775
Artsi
luti
Posts: 662
Joined: Fri Sep 07, 2007 08:12 am
Location: Naantali
Vene: Daniela

Post by Artsi »

Nuo myrskyfokat tehdään usein "lentävänä", eli etuliikissä on vaijeri (tai dyneemaa) ja purje nostetaan litsaamatta etustaagiin, jolloin esim rullapurje voidaan jättää paikoilleen (skuutit tosin on syytä irroitella, tai vetää jotenkin kantta pitkin). Vaatii kaksi nostinta, paitsi jos spinnun nostin on venymätöntä laatua, jota se yleensä ole. Nostin ei tietenkään saa venyä, koska purjeen etuliikki taipuu älyttömästi. Nostimen joutuu muutenkin tässä tapauksessa kiristämään turhan paljon. Tuskin tekee hyvää millekään paikalle rikissä. ST-fokka tuskin kunnolla toimii tällä järjestelyllä.

terv. Artsi
Vieras

Post by Vieras »

Alan olla vakuuttunut että helpoin ratkaisu on vaihtaa st-fokka rullalle. Kiitos kommenteista!
Guest

Post by Guest »

Sen verran vielä, että tuo SVB:n myrskyfokka näyttäisi kuvan perusteella olevan hakasilla irrotettavassa kutteristaagissa. Erinomainen ratkaisu, mutta aika tykillä hyttystä FE:n kokoisessa veneessä.

Ville
Make
alokas
Posts: 10
Joined: Fri Jul 12, 2013 13:03 pm

ST-fokan käytöstä

Post by Make »

Vieras wrote:Alan olla vakuuttunut että helpoin ratkaisu on vaihtaa st-fokka rullalle. Kiitos kommenteista!

Jatkan tähän vanhaan ketjuun. Muutatin talvlla ompelimossa vanhan ST-fokan rullalle sopivaksi. Ajattelin, että kohtuullisen pienellä kustannuksella pääsen testaamaan, miten se meidän veneessä ja meidän miehistöllä pelaisi. Purjeessa oli lyhyt latta, ja se päätettiin purjemaakarin suosituksesta jättää paikoilleen. Purjeeseen ei myöskään ommeltu uv-suojakangasta, sillä se olisi nostanut muutostyön hintaa melko tavalla, ja tarkoituksena oli, ettei fokkaa pidetä ylhäällä satamassa pitkiä aikoja. Purjeeseen siis ommeltiin naruliikki ja alareunasta piti lyhentää rullalaitteen takia n. 30 cm. Lyhennys tehtiin kolmion muotoon niin, että skuuttikulma pysyy alkuperäisessä paikassaan.

Jos purje osoittaa oivallisuutensa esim. yksin purjehdittaessa, niin saatanpa joskus teettää uuden sf-fokan. Olen ymmärtänyt, että joihinkin uusiinkin pursiin tulee vakiona tällainen. Toimisiko ST-fokka ilman lattaa, jolloin se menisi kunnolla rullalle? Silloin tietenkin ommeltaisiin myös tuo uv-suoja. Voisiko se Feneessä toimia jopa niin hyvin, ettei genuaa enää tulisikaan ikävä ja st-fokka olisi se pääasiallinen keulapurje?

Näissä aatoksissa odotan kesää malttamattona kuin lehmä laitumelle pääsyä :D
s/y Katerina
Panu
hyperaktiivi
Posts: 2289
Joined: Tue Apr 06, 2004 21:33 pm
Location: Espoo

Re: ST-fokan käytöstä

Post by Panu »

Make wrote:
Vieras wrote:Alan olla vakuuttunut että helpoin ratkaisu on vaihtaa st-fokka rullalle. Kiitos kommenteista!
...Toimisiko ST-fokka ilman lattaa, jolloin se menisi kunnolla rullalle? Silloin tietenkin ommeltaisiin myös tuo uv-suoja. Voisiko se Feneessä toimia jopa niin hyvin, ettei genuaa enää tulisikaan ikävä ja st-fokka olisi se pääasiallinen keulapurje?

Näissä aatoksissa odotan kesää malttamattona kuin lehmä laitumelle pääsyä :D
Tervehdys

Kyllä ST-fokan saa toimimaan ilman lattaa. On vain ensin ymmärrettävä miksi se latta siellä alunperin oli ja mitä menetetään, jos otetaan pois.

Purjehan on noin pääpiirteittäin tarkasteltuna kolmion muotoinen, mutta tarkemmin katsottuna ei siellä päinkään.
- Ensinnäkin etuliikissä on negatiisista muotoa, jolla purjetta sovitetaan oletettuun etustaagin notkoon normaalissa tuulessa.
- Toiseksi alaliikissä on yleensa positiivista muotoa, jolla padotaan painevuotoa eli tuulen karkaamista purjeen ja kannen välistä. Samalla saadaan hieman lisää pinta-alaa, mutta alaliikki tarvitsee tällöin snörpin lepattamisen estämiseksi.
- Kolmanneksi takaliikkiin on purjeesta riippuen leikattu negatiivista muotoa taikka se on miltein suora / jopa olla joskus hieman positiivinen. Negatiivisen muodon hallintaan takaliikissä riittää snörppi, mutta miltein suora tai positiivinen muoto vaatii latat tukemaan purjeen takaliikkiä taittumasta. ST-fokassa tuota positiivisuutta ei paljoa voi olla, jottei se hankaisi liikaa mastoon halssia vaihtaessa.

Eli takaisin kysymykseesi. Kyllä takaliikin saa toiminaan ilman lattaa, mutta tällöin sen muotoa voidaan joutua leikkaamaan hieman negatiiviseksi ja se on kaikki pois purjeen pinta-alasta. Yksinpurjehdus on varmasti "amerikan helppoa" st rulla fokalla. Suorituskyky vain on hieman heikompi, mutta toisaalta, jos puhdas suorituskyky olisi sinulle se tärkein pointti et olisi rullaa edes keulalle sovittamassa saati sitten käyttäisi st-fokkaa. :?

Meidän alkuperäinen Foch st-fokassa ei lattoja ollut, mutta uudemmassa WB:ssä (vm -90) ne löytyy. Jälkimmäinen on purjeena edelleen siis 24 vuotta vanhana paremmassa kunnossa, kuin alkuperäinen "veistämö" seili 10 vuoden käytön jälkeen.
Ystävällisin veneily terveisin PR
kynde
alokas
Posts: 2
Joined: Wed Aug 14, 2013 23:51 pm

Re: ST-fokan käytöstä

Post by kynde »

Jos rullasta ei tingitä, niin onhan noita rullautuviakin lattoja tai sitten pystylattoja.
User avatar
FE-Sillanpää
luti
Posts: 568
Joined: Mon Mar 26, 2007 16:04 pm
Location: Itä-Uusimaa

Re: ST-fokan käytöstä

Post by FE-Sillanpää »

kynde wrote:Jos rullasta ei tingitä, niin onhan noita rullautuviakin lattoja tai sitten pystylattoja.
Jos keulalla on jo rulla genoaa varten, niin mikäs siinä.

Jos ei ole, niin minusta kaikkein toimivinta on pitää St-fokkaa aina kiinni haruksessa. Satamassa vain pikalukolla oleva skuutti irti ja fokka säkkiin, säkin suu solmitaan harukseen ja kaiteeseen. Fokka on kuitekin aika pieni mytty.

Mikä hauskinta, genoan voi nostaa vaikka St-fokka olisi edelleen kiinni. Kyllä se siihen mahtuu. Sitten vasta alkaa tulla täyttä, jos laiskottaa niiin, että jättää mytyksi alle st-fokan, päällä toinen mytty genoaa ja lähtee spinnuttelemaan...

Vielä kun tuunailee fokalle alasvetäjän, niin saa salamannopean purjeen laskun pahassakin kelissä. Mutta oli ratkaisu mikä hyvänsä, ST-fokan käyttö on ylipäänsä niin mahtavaa luoviessa kapeampia rännejä, että kannattaa tehdä kaikkensa että sitä tulisi pidettyä keulalla ja näin lisättyä purjein etenemisen osuutta kaikesta vesilläolosta.
Make
alokas
Posts: 10
Joined: Fri Jul 12, 2013 13:03 pm

Post by Make »

Kieltämättä rullassa on etunsa, mutta sen vaihtaminen takaisin harukseen lisäisi kyllä mahdollisuuksia. On ollut itselläkin harkinnassa. Näppituntumalta esim. meidän kotisatamassa rulla löytyy keulalta >80% veneistä.
s/y Katerina
cw
alokas
Posts: 6
Joined: Mon Feb 24, 2014 12:49 pm

Post by cw »

Tervehdys,

Onkos kellään muuten kokemusta tällasesta rullasysteemistä: http://rullfock.se/

Tuossa ei tarvitse mitään erityistä muutoksia purjeisiin vaan vanhat purjeet toimii sellaisenaan. Etustaagia vaan lyhennetään tarvittava määrä ja sovitetaan rulla paikalleen.

-cw
Post Reply