Selkänojat

FE-vene ja yhdistys / FE-båten och föreningen

Moderators: Petri, harald

kristiina
alokas
Posts: 24
Joined: Fri Mar 11, 2005 12:33 pm
Location: Kotka
Vene: Kristiina
Contact:

Selkänojat

Post by kristiina »

Uudet patjat on jo valmiit mutta ongelmana on selkänojien uusi verhoilu.
Onks kellään kokemusta miten noi selkänojat parhaiten "aukeaisi"?
Kotkan poika
Olli
hyperaktiivi
Posts: 2050
Joined: Wed May 19, 2004 20:16 pm
Location: Helsinki

Post by Olli »

Kokemusta on, mutta homma tuli tehtyä vuonna 2006, joten tuppaa jo unohtumaan. Ihan alkuun pitää kysyä, että kumpi sisustusversio on kyseessä? Toisissa on selkänojan takana avohyllyt, ja toisissa liukuovikaapit.

Mulla on liukuovikaapit, avohyllyversiossa selkänojan irrotus saattaa ehkä poiketa. Tässä liukuoviversiossa ovet kiskoineen jäävät paikalleen irroitettaessa selkänojat. Selkänojan taustavaneri muodostaa osan kaapin etuseinää, eli mahdolliset hyllyllä olevat tavarat saattavat putoilla.

Muistaakseni kaapin alta katsottuna löytyy profiililtaan neliönmuotoinen noin tuuman paksuinen rima, jolla selkänoja on kaapissa kiinni. Siinä taisi olla niitä samoja tasapääruuveja, joita veneen sisustuksessa on viljelty hankalissa paikoissa runsaasti. Niistä ruuvari lipeää mielellään, ja kirosanoja lentää, mutta ei hommasta mitenkään ylitsepääsemätöntä muistikuvaa jäänyt. Rima taisi jäädä kiinni selkänojaan, eli ne ruuvit, jotka kiinnittävät riman kaapin pohjaan piti avata alta käsin. Saatan myös muistaa tämän kohdan väärin. Välissä saattoi myös olla liimaa, joten siinä vaiheessa kun kaikki ruuvit varmasti ovat irti, ei kannata ujostella väkivallan käytössä.

Selkänoja oli mulla yläreunastaan kiinnitetty kulmaraudoilla (muistaakseni vain päistä) kaapin päätyseiniin kaapin sisältä käsin. Kulmarautojen istuvuus oli alunperinkin kehno, olivat vinoon asennetut jne, mutta hyvin näyttivät pysyneen pari vuosikymmentä. Lienee ollut hankala paikka ruuvata.

Jos oikea akkupora ei ota mahtuakseen, kannattanee hankkia muutamalla kympillä sellainen minikokoinen akkuruuvinväännin. Käsipelillä voi jännetuppi tulehtua.

Pengon vielä vähän arkistoja, jos löydän kuvia irrotuksesta, laitan galleriaan.
Olli Niemi
Artsi
luti
Posts: 662
Joined: Fri Sep 07, 2007 08:12 am
Location: Naantali
Vene: Daniela

Post by Artsi »

Ehdotus: Laita uusi kangas vanhan päälle. Yläreunaan kiinnityssauman päälle uusi mahonkirima ja alakautta kiepsauta kangas sinne taustalevyyn nitojalla kiinni \:D/ Näin olen itse ajatellut päällystyksen tehdä (kunhan joskus kerkiäisi muilta tärkeämmiltä projekteilta tähän!).
terv. Artsi/DANIELA
VVille
kokelas
Posts: 136
Joined: Mon Oct 26, 2009 12:11 pm

Post by VVille »

Avohyllyversioon tehtiin tuo viime kesänä. Ei noiden irrottaminen vaadi raketti-insinöörin tutkintoa tai edes välttämättä sitä ekstrapientä akkuruuvaria, ihan hyvin saatiin irti tavan akkuporalla & meisselillä pari ahtainta. Asennusjoogaakaan ei juuri tarvitse. Tuo selkänoja on vain ruuveilla kiinni, irtoaa siis helposti ja takaisin kiinnitys ei myöskään ole sen suurempi operaatio. Avohyllyillä on hiukan paremmin tilaa kuin liukuovikaapilla ja selkänojan paikka ei ole niin justiinsa kun liukuovien toiminta ei ole sen millintarkasta sijainnista kiinni.

Kaapin alla on tosiaan tuo rima jolla selkänoja on kiinni, ja lisäksi noissa poikittaisissa väliseinissä ruuvattuna rimoihin (avohylly) tai kulmaraudoilla (umpikaapit). Näin ainakin meidän veneissä, en yllättyisi jos joltain löytyy muitakin ratkaisuja. Mutta mitään piiloansoja tuolla ei ole kummassakaan ollut vaan ruuvit on suht helposti löydettävissä joten voisi olettaa teilläkin selkänojien lähtevän ruuvit avaamalla.

Vanha verhoilukangas lähtee kyllä kohtuu nopeasti, niitattu kiinni. Eli ainakaan sen takia sitä ei sinne tarvii jättää. Toki voi auttaa tasaisen kireyden saamisessa, mut toisaalta voi kyllä haitatakin sitä, testaamatta ei voi tietää. Nopeimmaksi irrotustavaksi osoittautui kaivaa niitit hiukan ylös talttameisselillä ja sen jälkeen napsia linjapihdeillä kuikkaan. Muitakin toimivia tapoja varmasti on.

Jälleenverhoilu on myös kohtuu helposti tehtävissä, näin ompelutaidottoman puusepän näkökulmasta helpompaa kuin patjat jopa. Meillä oli raitainen kangas jota alunperin arvelin paskamaiseksi saada nätiksi, vaan lopulta nuo raidat helpotti hommaa kovasti kun sai kankaan sen mukaan suoraan. Jollei ole raitoja niin lienee hyvä laittaa vaikka liidulla tai teipillä merkkiraita jonka mukaan saa suoraan ja tasaisen kireyden. Tuon tekee tarvittaessa yksinkin mutta kangasta paikalleen asetellessa ja nitoessa ei haittaa jos on pari ylimääräistäkin kättä. Kahdella kädellä saa kankaan kivasti paikalleen mutta sit pitäis viel niitata sillä kolmannella. Tavallaan jos olis fiksu niin suunnittelis myös kulmien tekemisen taustapuolelle jotenkin, mut aika hyvin nuokin sai kun taitteli vain ja niitti päälle. Meidän uudessa custom-versiossa jossa selkänojat toimii nyt kaapinovina piilotettiin vielä taustapuoli erillisellä kankaalla mutta tavallisessa ei liene tarpeen, nitomalla tuosta saa kyllä riittävän siistin hyllyn sisäseinäksi. Selkänojat on suht pehmeää mäntyvaneria joten ihan tavallinen halpahallin niittipyssy pärjää sen kanssa, jollei tätä löydy pakista niin ei siitä kymppiä enempää köyhdy.
Olli
hyperaktiivi
Posts: 2050
Joined: Wed May 19, 2004 20:16 pm
Location: Helsinki

Post by Olli »

Artsi wrote:Ehdotus: Laita uusi kangas vanhan päälle. Yläreunaan kiinnityssauman päälle uusi mahonkirima ja alakautta kiepsauta kangas sinne taustalevyyn nitojalla kiinni \:D/ Näin olen itse ajatellut päällystyksen tehdä (kunhan joskus kerkiäisi muilta tärkeämmiltä projekteilta tähän!).
Ei se selkänojien irrotus niin iso juttu ole, että kannattaisi ruveta kepulikonsteja miettimään. Voihan sen vanhan kankaan halutessaan jättää alle, mutta kannattaa kuitenkin irrottaa ne selkänojat. Selkänojat kuitenkin rajoittuvat edestä päälaipioon, ja paaran puolella takaa pentterin laipioon. Niihin kankaisiin tulee siis päätylaput, jotka on hyvä myös saada niitattua takaa vaneriin kiinni. tämä ei kovin helposti onnistu irrottamatta selkänojia. Jos meinaa oikaista jossain, niin jättää sitten koko selkänojat uusimatta. Harvemmin ne puhki kuluu, ja vähemmän pistää silmään erilainen kangas, kuin huonosti asennettu uusi kangas.

Koitin kaivella arkistoja, mutta ei löytynyt kuvia selkänojien irrotuksesta. Taisi siinäkin käydä niin, että siinä vaiheessa projektia oli jo niin kiire, ettei ehtinyt räpsiä edes kuvia...
Olli Niemi
User avatar
harald
Hallitus
Posts: 11047
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald »

Hmm, jos rakennetta haluaisi parantaa hiukan niin eikös noitten kiinnityksessä voisi käyttää saranoita jolloin pääsisi paremmin käsiksi noitten liukuovikaappien pohjalle? Nykyiset vaatii vähän joogaa ja mulkosilmäisyyttä jos pitäisi löytää jotain pientä niitten pohjalta.

Yläosan kiinnitys hoituu varmaan sitten salvoilla.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020
VVille
kokelas
Posts: 136
Joined: Mon Oct 26, 2009 12:11 pm

Post by VVille »

harald wrote:Hmm, jos rakennetta haluaisi parantaa hiukan niin eikös noitten kiinnityksessä voisi käyttää saranoita jolloin pääsisi paremmin käsiksi noitten liukuovikaappien pohjalle? Nykyiset vaatii vähän joogaa ja mulkosilmäisyyttä jos pitäisi löytää jotain pientä niitten pohjalta.

Yläosan kiinnitys hoituu varmaan sitten salvoilla.
Voisi, eikä ollut edes kovin vaikeaa ;) Jotakuinkin näin http://e-vene.blogspot.com/2011/10/sisu ... toita.html Tosin noita tarvii nostaa ylöspäin viitisen senttiä jotta onnistuupi, koska muuten tuo ei mahdu kääntymään, keulassa selkänojan alareuna ottaa kiinni kylkeen muuten. Jollain ovelilla kaappisaranoilla tänkin voisi toki kiertää varmasti.

Tuossa samalla väkästeltiin tuohon päälle hyllyt joihin voi jemmata pikkusälää kuten lipun ja lokikirjan samalla kun suurin osa kamakasasta jemmataan tuonne kaappeihin. Tää tehtiin avohyllyversion pohjalta, umpikaapille voisi toimia myös hyvin, tonne pohjallehan sedimentoituu muuten helposti melkoinen kamakasa kun ei sinne näe, pää ei mahdu kaappiin kovin kätevästi. Tosin liukuovien alareunan lista tarvii erottaa selkänojasta silloin jotta ovet ei tipahda mutta tuo onnistuisi helposti, lista kun on vain ruuvattu selkänojaan ja sen voisi kyllä kiinnittää kaapistoonkin. Samalla salvan vastakappaleet saisi siihen listaan.

Muuten tuossa voisi käyttää vaikka minkälaisia salpoja mutta useimmat on ajateltu silleen että vastakappale on kiinteässä rakenteessa ja itse salpa "ovessa" eli tässä tapauksessa selkänojassa ja salpaa varten tehdään asennusreikä. Vaan asennusreiän väkertäminen tuohon pehmusteeseen on epäkiva asia joten joko tarvii jonkun just sopivan salpalaitteen tai sitten tekee vaan noilla työnnettävillä kuten me tehtiin. Jostain helakaupasta tähänkin varmaan löytyisi optimaalisempi ratkaisu mutta ei vaan ehdi käyttää kymmentä tuntia pikkujutun pohtimiseen.

Joskus loppuvuodesta varmaan osataan jopa kertoa kokemuksia aiheesta, kunhan nyt saadaan loput kaapelit ja miljoona muuta juttua kasattua ja bååtti vesille, noin normaalin kahden veneen juoksevan toiminnan, kurssien ja muun puuhan lisäksi.
kristiina
alokas
Posts: 24
Joined: Fri Mar 11, 2005 12:33 pm
Location: Kotka
Vene: Kristiina
Contact:

Eiku töihin

Post by kristiina »

Kiitos vastauksista
Kotkan poika
kristiina
alokas
Posts: 24
Joined: Fri Mar 11, 2005 12:33 pm
Location: Kotka
Vene: Kristiina
Contact:

Selkänojat

Post by kristiina »

Nyt se on tehty!!!
Helpohko juttu, paljon ruuveja muttei erittäin pahoissa paikoissa!
Vaimo sen sitten kokonaisuudessaan teki !!!! Nyt vaan kankaat päälle ja takaisin, ei laiteta mitään saranoita, ruuvit paikoilleen!!
Kotkan poika
Post Reply