Page 1 of 1

Ihmeen epävakaita tuulia?

Posted: Mon Aug 05, 2019 11:20 am
by harald
Ovatko muut kokeneet aivan ihmeellisiä tuulia viimeisen viikon aikana? Tuulen voimakkuus pumppaa 2 ja 16 knotsin välissä, suunta vaihtelee 40- 60 astetta edes takaisin tunnin sisällä ja muuta tällaista ihmeellistä. Ei tätä voi pelkän pohjoisen tuulen ja maan vaikutuksen piikkiin laittaa, vaan tässä on joku muu ilmiö takana jota en ole ennen kokenut.

Sama ilmiö oli ensimmäisen heinäkuun viikon aikana, tuulimittari ei näyttänyt kuin 12 knotsin lukemia mutta välillä mentiin aivan nenillään. Maarianhaminassa eräs Henkka mainitsi saman että pykälän pienemmällä keulapurjeella sai purjehtia vrt. tavalliseen.

Re: Ihmeen epävakaita tuulia?

Posted: Mon Aug 05, 2019 11:40 am
by Artsi
Kyllä! Samoin tähän aikaan jatkuva pohjoisvirtaus. Pari päivää sitten Korppoon pohjoispuolella jouduttiin aivan käsittämättömään tilanteeseen, että kovassa puuskassa ei saanut millään skuutattua purjeita oikein. Vauhtikin lähes pysähtyi. Samanlainen tilanne eilen Pohjois-Airistolla kotiin tullessa. Tulee mieleen mahdollinen trombin alku. Niitä ei kyllä näillä vesillä ole aiemmin nähty, joten aika epätodennäköistä, mutta jostain harvinaisesta ilmiöstä tosiaan on kyse. :shock:

EDIT:https://www.fe83.org/gallery/view_photo ... G_1136_622

Re: Ihmeen epävakaita tuulia?

Posted: Mon Aug 05, 2019 11:52 am
by harald
Tuossa tehtiin venda käärmesaarten alla. Melko hyvä kryssikulma. Tuota jatkui koko päivän. Välillä oli spinnu ylhäällä, välillä joutui laskemaan alaspäin kun tuli niin vastaan.
IMG_20190804_165812_BURST002.jpg

Re: Ihmeen epävakaita tuulia?

Posted: Mon Aug 05, 2019 13:45 pm
by Joakim
Samanlaista oli Barösund Runtin tuulet. Kierrettiin vastapäivään ja sisääntullessa Fagerön jälkeen meillä vaihteli tuulet sivutuulesta kryssikulmille ja takaa tultiin plattista spinnulla.

Käsittämättömiä nämä jatkuvat pohjoistuulet. Ovathan pohjoistuulet aina olleet puuskaisia ja suunnaltaan rajusti vaihtelevia, joten sitä puolta en ihmettele niinkään.

Ja tosiaan voimaa voi olla paljon enemmän kuin mittari näyttää. 12 solmun tuulessa oli jo reivi mielessä. Varsinkin niihin aikoihin kun nähtiin Maarianhaminassa tuulta riitti myös öisin, mikä ei ole niin tavallista heinäkuussa. Sitten kun pohjoisenpuoleiset tuulet vihdoin loppui viikoksi, ei enää tuullut juuri lainkaan ja sekin mitä tuuli oli voimatonta. Eli 12 solmun tuulessa ei välttämättä vene edes kallistunut.

Re: Ihmeen epävakaita tuulia?

Posted: Mon Aug 05, 2019 14:16 pm
by harald
Tuo voima johtuu varmaan siitä että puuskat tulee ylhäältä alas? Olen näköjään kirjoittanut lyijärillä sitloodaan että pitää tarkastaa tuulimittarin kalibrointi kun se on muuttunut Nexus -> NX2. Nelosgenoa oli 10-12 knotsin tuulessa ihan sopiva purje.

Re: Ihmeen epävakaita tuulia?

Posted: Tue Aug 06, 2019 09:16 am
by Petri
Tuli itsellekin mieleen että voiman tunne tulisi juuri erilaisesta korkeusgradientista, ehkä tuulen nopeuden laskeminen alaspäin tultaessa on normaalia vähäisempää tai kuten Harald sanoi, jopa käänteistä.

Re: Ihmeen epävakaita tuulia?

Posted: Wed Aug 07, 2019 21:36 pm
by harald