2021-09-01 Haukkis

Moderators: harald, Petri

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10645
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

2021-09-01 Haukkis

Post by harald » Wed Sep 01, 2021 21:00 pm

Olipa kivaa kun kerrankin pääsi radalle. Kovaa ja puuskaista tuulta luoteesta, joten g3 + täysi iso. Mukana Pone ja Micke. Arvasin että nelosrata olisi kiva, mutta ehkä pimenevät illat eivät anna ajattaa sitä? Vaihtoehto vitonen oli kyllä hyvä, tuli merkinkiertoja ja melkein ratakisaa.

Startissa oli meitäkin nälkäisempiä, ja sitten vielä MinnaMari lipui kuin iso hai viivaa pitkin nostaen koko lössin ylös rantaan. Pääsimme perän takaa ajamaan suoraan merkille, ja yllämme Subbota ja PikkyMyy jäivät tässä hiukan. Allamme Estelle veti hyvällä vauhdilla ja meidän peräaalloissa oli meille tuntematon meitä isompi ST-fokkavene joka vaihteli jonkun assymetrisen ja spinnun välillä mutta ajoi samaa vauhtia meidän kanssa.

Vihreällä kaamea sumppu missä sisimpänä joku, sitten Estelle, sitten Sans Rival ja me. Päällämme ollut vene kohelsi spinnunsa kanssa ja tässä hävisimme ulkokurvissa tosi paljon. Subbota veti sekä meidän, Sans Rivalin, Estellen ja aiemman mainitun ohi. Kärjessä Minnamari, Lucky Too ja Maxi 999.

Tästä sitten ratakiertoa, ei nyt hirveästi jäänyt mieleen asioita paitsi että tosi mutkikkaita tuulia. Tokalla kierroksella em. Maxi tuli paaralla kohti eteläisintä merkkiä eikä millään halunnut väistää Estelleä joka oli styyralla. Selvästi Estellen piti väistää ja itse nostaisin kyllä protestin tuosta tilanteesta.

Tokalla kryssillä yksi kryssihalssi pohjoiseen, ja toinen maaliin lippua melkein hipoen joten tarkasti katsottu leikkari.

Vauhti oli mitä oli, loki näytti alussa 0,6 kn liian vähän joten siihen ei voinut oikein luottaa. En saanut oikein tuntumaa ajamiseen, sen verran tottumaton siihen että veneen laidalla on painoa.

Vain pieni postiluukku spinnun alareunassa, tämäkin juuri siinä laskussa kun päätimme viimeisellä lenssillä etelään että otamme spinnun alas ennen kuin jotain rikkoonttu puuskikkaassa tuulessa.

RaceQs oli kuollut, pitää antaa sille lupaa pysyä käynnissä pädissä.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

User avatar
olpalon
luti
Posts: 257
Joined: Fri Jun 17, 2016 14:23 pm
Location: Espoo
Vene: Feria

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by olpalon » Wed Sep 01, 2021 22:47 pm

RaceQS:lle pitää antaa lupa sijaintiin aina. Muuten loppuu tanssi kun näyttö menee pimeäksi. Kolme träkkiä (Feria, Subbota ja Estelle) sinne on aikakin nyt jo tullut.
Olli P
S/Y Feria
FIN 2772

alex
luti
Posts: 398
Joined: Mon Oct 15, 2007 20:38 pm
Location: Espoo

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by alex » Wed Sep 01, 2021 22:54 pm

NW wind 6-7 m/s with gusts up to 10 m/s - went out with full main and G3. We were wondering will it be racecourse 1 or 4, 5 came as a surprise. Nice choice, though, because of plenty of close boat contacts on the short racecourse.

Started not far from the pin. At the start, Minnamari barged along the starting line at speed lifting everyone they could - not too nice, luckily everyone saw her in time. After the start, we were nearly the most windward boat having only Pikku Myy on our tail. She engaged in the covering game for too long and we both got quite into the corner. We managed to build some separation and gained on the fleet ahead of us.

Arrived at the green mark right behind Charlotta, Estelle, Sans Rival, and Ulrika - there were four boats overlapped at the mark. We took advantage of the entanglement, quickly gybed at the mark, and sailed on top of all of them gaining the windward and also the FE leading position.

Dropped the spinnaker before the little red flag mark, rounded, and sailed up to the end of the lap with no surprises. Stayed in the middle of the racecourse which worked out nicely. There were gusts and shifts and we played them nicely. Just before the end of the first lap made a mistake sailing too close to Athena 34 "Ulrika" - had to overstay the layline on the close approach to ensure we will fetch the mark in Ulrika's backwind. Estelle was sailing on the layline and with speed passed us just before the mark.

After the mark, we had an enormous riddle with the spinnaker pole and the halyard - amazing how simple things can create some much trouble. Charlotta passed us during that struggle - we decided to concentrate on getting the spinnaker fixed instead of taking Charlotta to the Mellsten beach. Got the spinnaker fixed almost halfway of the leg - Estelle, Charlotta, Sans Rival were ahead. At that time wind instrument was showing gusts up to 10 m/s.

Dropped the spinnaker before the green mark and continued with G3. Saw Minnamari, Lucky Too, Charlotta, Sans Rival having some trouble with their spinnakers. Far ahead of us and beyond the rounding mark, there was a boat that was trawling their spinnaker in the water. We were wondering if it was Maxi 999 "Ariel", but weren't sure. Sans Rival sailed lower with the spinnaker, then dropped it and sailed higher. Estelle looked quite comfortable with the spinnaker. Pikku Myy was right behind us with the spinnaker, broached a couple of times, but was slowly gaining on us nevertheless.

To the little red flag mark, we came having inside overlap with Sans Rival. Rounded, and soon tacked. Soon Sans Rival broached badly which was awkward since the gust was regular. The rest of the beat upwind went with no trouble. We missed one shift and had a few unfortunate lulls in the middle of the racecourse - way too many. All boats that sailed to the right corner seemed to have an advantage over us.

Came to the finish line after Estelle and Charlotta, and of course after significantly faster boats.

Many thanks to Masha, Anna, Patrik for the race, also to all of the competitors.
Last edited by alex on Thu Sep 02, 2021 16:51 pm, edited 1 time in total.

Cage
Hallitus
Posts: 795
Joined: Fri Feb 03, 2012 14:40 pm
Location: Espoo
Vene: Estelle

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by Cage » Wed Sep 01, 2021 23:32 pm

Hienoa oli nähdä Charlotta taas radalla! 8) Kyllä Charlotta aina oman lisäsäpinän tuo radalle ja on sitä jo kaivattukin.

Arveltiin että tällä tuulella lautakunta olisi valinnut 4 radan. Se oli käyty menttaalisti läpi ja mitä kareja pitää väistää. Vähän petyin, kun radakasi tulikin 5, mutta tykkään kyllä siitä radasta, koska siinä tulee aktiviteettia ja kuten Harald jo mainitsikin, muistuttaa jo jonkin verran ratakisaa. Itseasiassa oli paras ratavalinta tälle päivälle, eli kyllä lautakunta tiesi mitä teki.

Lähtö meni kuten Harald jo kuvaili. Nähtiin että iso osa feneistä lähti yläbanaanille pohjoisrannan puolelle. Me haluttiin pysytellä ulompana, jossa näytti olevan enemmän painetta ja puuskia. Riskitekijöinä siinä oli isommat veneet ja niiden tuulipeitto, mutta sinniteltiin niiden kanssa ja ihan hyvällä speedillä vihreää kohti, jossa tavoitteena oli ottaa sisäpaikka. Tultiin vaan niin kovaa että jouduttiin väistään Ulriikaa. Koska ei vielä oltu zonessa, niin valitsin mennä niiden alapuolelle, koska epäilen että sieltä olisi tullut aivan turhaa nostattelua. Vihreällä ruuhkassa jouduttiin tekeen tiukka jiippi heti kun se vain oli Ulriikan kannalta mahdollista, alempana olleet kun jo alkoi jiippailla styyralle. Jiippi oli ruuhkassa tiukka ja spinnu ei pysynyt tässä mukana, vaan täyttyi keulastaagin väärälle puolelle. Heti kun vaan oli tilaa alapuolella, niin käännyin myötäisempään tuuleen niin että saatais spinnu aukeamaan oikein. Sen jälkeen heti keula kohti lippua/poijua. Subbota tosiaan tuikkasi ohi tässä vaiheessa. Charlotalla oli onneks omia ongelmia ja oli ilmeisesti Sans Rivalin takana vähän jumissa, niin saatiin heidät kuitenkin pidettyä takana.

Poijulla / lipulla nostettiin G3 liian myöhään ja ajauduttiin alas merkiltä turhanki paljon. Mutta, kovaa kryssiä, hieman ahnehtien ja etenkin tuulenpuuskia tarkkaillen & ottaen saavuttiin ensimmäiseltä kierrokselta ekana feneenä merkille. Spinnu ylös ja kohti vihreää. Taas haluttiin pysytellä ulompana, jossa näytti olevan enemmän tuulta ja Lucky Too:n meno edessä vahvisti tätä ajatusta. Ihan hyvällä kulmallakin päästiin ajaan ja tällä kertaa ilman yhtä paljon muiden veneiden häirintää. Vihreällä rauhallinen jiippi ja spinnulla kohti poijua/lippua. Meno spinnulla alkoi tuntua turhan rykivältä, niin G3 takas ylös ja spinnu varsin sopivasti alas merkille. Tässä tosiaan tapahtui jotain käsittämätöntä, kun jonnekin kauas merkiltä ajatunut Ariel kryssi paaralla merkkiä kohti ja huudoista huolimatta ei reagoinut väistämisvelvollisuuteensa. Hieman jouduttiin nostaan kurssia väistääksemme. Oltais voitu jäädä siihen painiskeleen heidän kanssaan, mutta tehtiin venda ulommas, joka oli kuitenkin pikkuhiljaa tehtävä maastonkin takia.

Hieman Charlottaa vahtien otettiin jälleen mahdollisimman tuulinen reitti ja vendattiin puuskia kohti. Pysyteltiin aika keskellä, vaikka Charlotta otti pohjoisemman reitin. Yllättäen Lucky Too oli aika lähellä edessä ja oltiin saatu kurottua välillä pitkäksi venynyttä matkaa umpeen. Oltiinkohan me kolmas vene maalissa ensimmäisenä feneenä. Charlotta kyllä hiosti oikein kunnolla niskaan ihan loppumetreille. Nyt vaan odotellaan sitten tuloksia. Oliskohan protestikäsittely menossa, kun niissä kestää? Meillä olisi ollut 3 kpl protestin paikkaa tänä iltana. Kaksi casea olisi olleet selviä, yksi taas sana sanaa vastaan eikä lähdetty nyt riskeeraamaan illan tulosta, kun kolmella DNC:llä ei ole poisheittoja enää käytettävänä.

Kiitos Pertulle, Arille ja Marialle illan hauskasta seilailusta!
Last edited by Cage on Thu Sep 02, 2021 08:31 am, edited 3 times in total.
Cage, s/y Estelle (FIN-2040)

User avatar
olpalon
luti
Posts: 257
Joined: Fri Jun 17, 2016 14:23 pm
Location: Espoo
Vene: Feria

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by olpalon » Wed Sep 01, 2021 23:35 pm

Feriaan oli lastattu gastijaokseen Jonne, Niko ja Juhana. Kiitokset heille. Sailraceriin naputeltiin lähtödatat riittävällä tarkuudella ja aika hyvin sillä taas linjalle osuttiin. Väärässä päässä taidettiin vähän olla, mutta olipahan poissa pahimmasta ruuhkasta. Vihreälle tultiin pahimman ruuhkan perässä. Pikku Myy otti merkin jiipin vähän ahnaammin ja onnistuneemmin ja kuittasi sisältä ohi. Sans Rivalilla oli merkin kierrossa ilmeisesti jotain ohjelmaa, kun siellä vedettiin genoaa ylös. Eivät onneksi tällä kertaa lähteneet raivonostetteluun kun oltiin spinnulla yläpuolella ja kiitokset siitä. Painetta oli pulleassa spinnussa sen verran, että kerran piti näyttää peräsimellä vähän aurinkoa. Motonetin verkko kierrettiin ihan ok. Krysseillä on tullut aika useasti pannuun kun on tultu liian isolla kulmalla. Nyt oli tavoitteena ajaa selkeästi vaan höidiä. Eka kryssi mokattiin ihan itse lähtemällä portin jälkeen Nokkalaan suuntaan pakoon jätetuulia ja siinä tuli kyllä pannuun oikein mukavasti. Ylämotonet kierrettiin aikanaan ja spinnukin nousi aikanaan pienen narujumpan jälkeen. Toista kertaa vihreää lähestyttäessä näkyi, että spinnut olivat vähemmistönä jiipin jälkeisellä legillä ja Pikku Myykin näytteli rusketusraitoja jiipin jälkeen. Pikapäätös, että spinnu alas hyvissä ajoin ja genoalla eteenpäin. Kiukkuinen puuska osui tietenkin samalla hetkelle, kun spinnufalli avataan lukosta ja sitä pidetään kädessä. Kipparin ote piti kuitenkin puuskan ja rätti saatiin lopulta alas. Toinen kryssi meni ilman suurempaa draamaa kun ratakuvauskin oli taas luettu, eikä portista tarvitsekaan ajaa läpi. Vauhtia puuttuu aina ja vaan tasurikin huomioiden, mutta toisaalta esim. pohja ei muutu sileäksi pehmeän veden aikaan.
Olli P
S/Y Feria
FIN 2772

Cage
Hallitus
Posts: 795
Joined: Fri Feb 03, 2012 14:40 pm
Location: Espoo
Vene: Estelle

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by Cage » Wed Sep 01, 2021 23:45 pm

olpalon wrote:
Wed Sep 01, 2021 23:35 pm
Krysseillä on tullut aika useasti pannuun kun on tultu liian isolla kulmalla. Nyt oli tavoitteena ajaa selkeästi vaan höidiä.
Speed is king, eli ensiks speed ja sitten höjdi. Tietysti tasapainoillen.

Tänään oli kyllä perstuntumalle käyttöä. Oli tuulimittaristakin välillä hyötyä, mutta pääsääntöisesti ajoin vauhtia, veneen asentoa ja mitä keulapurjeen tellarit sanoi. Sitten tuulimittarilta välillä kuittaus sille että tekee oikeita asioita. Mutta tosiaan puuskissa tuntumalla oli kyllä tänään normaalia isompi rooli, tai ainakin niin että mittareillä vähän pienempi kuin normaalisti.
Cage, s/y Estelle (FIN-2040)

User avatar
olpalon
luti
Posts: 257
Joined: Fri Jun 17, 2016 14:23 pm
Location: Espoo
Vene: Feria

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by olpalon » Thu Sep 02, 2021 08:22 am

Cage wrote:
Wed Sep 01, 2021 23:45 pm
olpalon wrote:
Wed Sep 01, 2021 23:35 pm
Krysseillä on tullut aika useasti pannuun kun on tultu liian isolla kulmalla. Nyt oli tavoitteena ajaa selkeästi vaan höidiä.
Speed is king, eli ensiks speed ja sitten höjdi. Tietysti tasapainoillen.

Tänään oli kyllä perstuntumalle käyttöä. Oli tuulimittaristakin välillä hyötyä, mutta pääsääntöisesti ajoin vauhtia, veneen asentoa ja mitä keulapurjeen tellarit sanoi. Sitten tuulimittarilta välillä kuittaus sille että tekee oikeita asioita. Mutta tosiaan puuskissa tuntumalla oli kyllä tänään normaalia isompi rooli, tai ainakin niin että mittareillä vähän pienempi kuin normaalisti.
Joo, painetta oli sen verran, että perstuntumalle annettiin mahdollisuuksia. Spiidihöidimittari on jo kirjahyllyssä odottelemassa Suomenojan raikkaita kevätasennuskelejä.
Olli P
S/Y Feria
FIN 2772

alex
luti
Posts: 398
Joined: Mon Oct 15, 2007 20:38 pm
Location: Espoo

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by alex » Thu Sep 02, 2021 08:38 am

Cage wrote:
Wed Sep 01, 2021 23:32 pm
Meillä olisi ollut 3 kpl protestin paikkaa tänä iltana.
It looked to me lately that people became a lot more flexible about breaking rules. Yesterday Sans Rival was flying spinnaker on port tack towards the green mark and at least two boats coming upwind also on port tack had to avoid a collision with her - one boat tacked and one changed her course. There was a similar incident with another couple of boats; don't remember which ones.

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10645
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by harald » Thu Sep 02, 2021 09:53 am

This, and the starbord - port situation between Estelle and Ariel are unacceptable. We have to be able to trust that the give way boat really does give way. It becomes too dangerous otherwise.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10645
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by harald » Thu Sep 02, 2021 10:01 am

Eikös ne tulokset ole tulleet aika vikkelästi kisan jälkeen?
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

toxi
kokelas
Posts: 115
Joined: Wed Aug 13, 2008 15:00 pm
Location: Grani

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by toxi » Wed Sep 08, 2021 21:01 pm

harald wrote:
Thu Sep 02, 2021 09:53 am
This, and the starbord - port situation between Estelle and Ariel are unacceptable. We have to be able to trust that the give way boat really does give way. It becomes too dangerous otherwise.
Racing Rules of Sailing 21-24, page 11.

BASIC PRINCIPLES
SPORTSMANSHIP AND THE RULES
Competitors in the sport of sailing are governed by a body of rules that they are expected to follow and enforce.
Purjehdusurheiluun osallistuvia kilpailijoita koskee säännöstö, jota heidän odotetaan noudattavan ja jonka noudattamista heidän odotetaan vaativan. Tävlande i segelsporten styrs av ett regelverk som de förväntas följa och se till att andra följer.

This is the beginning of the rulebook. Not only are you expected to follow the rules, but you are also expected to make a protest if someone else breaks the rules!

//Tomppa

Petri
FE-junkie
Posts: 3915
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by Petri » Wed Sep 08, 2021 22:49 pm

Jep, jos kukaan ei protestoi, meno jatkuu entisellään.

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10645
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by harald » Wed Sep 08, 2021 23:02 pm

Hyvä puheenvuoro Tomppa. Täysin samaa mieltä, ja meidän olisi pitänyt protestoida. Saan tästä laiskuudesta ruoskia itseäni koko talven.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

alex
luti
Posts: 398
Joined: Mon Oct 15, 2007 20:38 pm
Location: Espoo

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by alex » Wed Sep 08, 2021 23:19 pm

toxi wrote:
Wed Sep 08, 2021 21:01 pm
...you are also expected to make a protest if someone else breaks the rules!
Yes, indeed you're right. But we still expect that people follow the rules. One cannot be police for everyone, it never works and never pays out.

Lately, I have seen many cases where people claim privilege they have no right for. E.g., a clear-astern boat swings the bow above the boat ahead at the mark and immediately starts to shout "mark-room, mark-room!". A barging boat at the start claims mark-room, too. A fast and well behind boat coming to a mark surrounded by slower boats shouts "mark-room" so loud so the slower boats are blown off by the force of sound. A fast boat establishes overlap from windward and while being lifted shouts "proper course!" All these cases are R2 unless it grows into something bigger. If they are protested, time will be lost in the hearing room and most likely they won't get disqualified. In other words, they win the protest and very unlikely they learn the lesson. It may sound like fatalism, but the sailors kinda need to know the rules and kinda respect the others. You cannot educate a bully by bullying them.

Cage
Hallitus
Posts: 795
Joined: Fri Feb 03, 2012 14:40 pm
Location: Espoo
Vene: Estelle

Re: 2021-09-01 Haukkis

Post by Cage » Thu Sep 09, 2021 20:02 pm

Kerrankin muistettiin tässä skabassa laittaa kamerakin pyörimään. 360 asteen video meidän perästä kuvattuna: https://youtu.be/CljYUd0ZN8M.

Ei ihan real-time nämä meidän 360 videot. Mun jo vuosia nähnyt kotiläppäri parsi ensiksi kasaan kuvamateriaalia ehkä n. 10h, jonka jälkeen leikkaus ja kevyt editointi, sen jälkeen n. 30h meni videon tuottamiseen, vajaa 3h lataamiseen YouTubeen, jonka jäkeen parisen tuntia YouTube prosessoi SD-videota ja nyt se on varmasti sellaiset 8h jo prosessoinut HD-tasoista versiota (joka on kesken vielä tätä postausta tehdessäni). Tietysti hommaa voisi nopeuttaa vähän leikkelemällä lyhyemmiksi pätkiksi, mutta tällä kertaa ei jaksanut.
Cage, s/y Estelle (FIN-2040)

Post Reply