WHC11/2013

Moderators: Petri, harald

Petri
FE-junkie
Posts: 3849
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

WHC11/2013

Post by Petri » Wed Sep 04, 2013 20:23 pm

Vähiin käy ennenkuin loppuu, mutta missä on syysmyrskyt, ehkä sitten ensi viikolla niin (köhköh) Casa Mareen voi taas mennä merimiehen elkein eikä rannalle jääneenä mamiksena ;)

Vakkarijengiä taas poissa, mennään kolmella joten hieman meni trimmiharjoittelusessioksi puolet kisasta. Lähtöalueella testailtiin spinnua ja oli kyllä siinä ja siinä että trimmistä vastannut kaveri sai pidettyä purjeen ajossa joten strategiana oli lähteä linjan yläosilta ja katsella tilannetta spinnun kanssa rauhassa.
Lähtöajoitus kohtalainen, vauhtia olisi voinut olla enemmänkin ja em. trimmiongelmat tekivät sen että alla ollut Merelli ja yllä ollut Charlotta olivat nopeasti kateissa ennenkuin purjeet saatiin vetämään. Vasta sitten kun oli selvää että spinnut vetivät otimme itsekin spinnun ylös ja aloimme painamaan, sen verran olisi vaatinut ohjeistusta ja säätöä jos spinnu ei olisikaan kantanut että nopea nosto olisi voinut olla kohtalokasta. Muuten slööri aika mielenkiinnoton, Bajanin painoi yläpuolelta ohi spinnulla kun olimme jo ottaneet spinnun alas toivottomana.

Merkiltä sitten oikeastaan koko kryssi meni trimmitreeniksi, ennusteen mukaan tuulen piti ehkä kääntyä hieman oikealle joten hain oikeaa puolta parilla positiovendalla. Kuitenkin loppupeleissä kai tuuli oli suora tai jopa hivenen kääntyi vasemmalle joten vasemman laidan etu oli olematon, kunhan nyt vapaissa saimme painaa koko ajan. Lisäksi trimmiongelmat tekivät sen että Estelle vetäisi ohi, saimme sentään Bajanin kiinni. Merkkiä lähestyessä Lilie tuli styyralle eteen ja laskin aika nopeasti että vendaamalla menetämme position joten rohkea vauhtilasku perän takaata ja sitten piinauksella merkille ja pystyimme pitämään sisäpaikan ja pääsimme edelle lenssiosuudelle. No, lenssiosuus sitten olikin vähän tylsä, tuuli alkoi moinata rajusti, koko pätkä meni Lilietä kyylätessä ja samalla vahtien ettei Lilien kovat nostattelut päästäisi alempaa meneviä Lisbethiä ja Bajania edullisempaan positioon. Tällä kertaa kävi tuuri ja kaikki takanaolevat pysyivätkin takana, mutta Estellen tavoitus oli toivotonta.
Olettaisin että Herska ja Ariel ottivat sen verran kaulaa että sijoitus on 6., ei hyvä ei huono, niin se vain menee että hermojen kannalta on päässyt tottumaan liian hyvään kun on purjehtinyt niin pitkään vakkariporukan kanssa vakioroolituksilla.

User avatar
max
kokelas
Posts: 113
Joined: Fri May 28, 2010 21:21 pm
Location: Lohja

Post by max » Wed Sep 04, 2013 21:06 pm

Kisa alkoi aika kehnosti. Kämmäsin täydellisesti lähdön arvioimalla miten pitkään kestää linjalle. Lähdimme ehkä kolmannesta rivistä, poijun puoleisesta päästä. Muiden ruvetessa nostamaan spinnua, me apinan elkein perässä. Spinnun nostossa pientä säätöä ja Anneli meni yläpuolelta ohi. Rupesimme ajamaan ylemmäs, tarkoituksen pitää ainakin Lisbeth takana. Pääsimme oikeaan laitaan ja siellä rupesi kulkemaan hyvin. Saimme muita veneitä kiinni ja menimme monesta ohi. Olga ohitettiin Olgan laskiessa spinnua. Vähän pelkäsin ohittaessa, että ei päästä ohi ja Olga rupeaa genualla nostattelee. Ehdittiin onneksi Olgan ohi. Huono lähtö ei enää pahasti harmittanut vihreällä. Edessä taisi olla vain Merelli ja Charlotta (ja pari muuta eiFenettä).

Vihreältä vasenta laitaa, Olga takana. Olga vendaa oikealle heti merkin kierron jälkeen. Jatkamme vasenta. Se tuntuu vetävän hyvin, mutta punaiselle poijulle tullessa olimme hävinneet Olgalle ja Liliélle. Lisbeth yhä meidän takana. Matkaa jatkettiin samassa järjestyksessä portin läpi. Portin jälkeen Olga rupesi nostattelee Liliétä. Tässä päätimme pelata upporikasta/rutiköyhää. Meidän vauhti vaikutti hyvältä Olgaan ja Liliéen verrattuna. Ajatuksena oli laske selkeästi molempien alta ohi. Se ei kuitenkaan onnistunut ja Lisbeth kuittasi tässä meidän ohi. Ilmeisesti ajoimme aukkoon tai sitten Olgan ja Lilié paskottivat vielä hyvin pitkälle tai kämmättiin ihan muuten.

Pidän kuitenkin kisaa onnistuneena, koska Anneli jäi taakse :D Tärkeintä nyt on saada päänahka Annelista kokonaispisteissä. Jos näin käy, niin Panu voi todeta oppien menneen perille.

Petri
FE-junkie
Posts: 3849
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri » Wed Sep 04, 2013 21:07 pm

Tuloksiakin (tietenkin myös twitterissä), ratavalinta ehkä suosi hieman vesilinjaa ja keli keveyttä, missä on ne 10 m/s kelit niin Villekin pääsee taas omalle paikalleen :)
http://se.itmill.com/ilmoittautuminen/r ... esults=273

Petri
FE-junkie
Posts: 3849
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri » Wed Sep 04, 2013 21:17 pm


User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10039
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald » Wed Sep 04, 2013 21:26 pm

Veneessä mun lisäksi Sampsa, Pone ja Freda.

Rannassa oli taas sortsikelit, ja keulaan nostettiin ykkönen sekä kapeampi spinnu. Satamassakin 8 kn tuulta, mutta odotimme kyllä että tämä ei ole tilanne enää kello kuudelta.

Alueella näytti ensin tuulensuunta 170-180° että pitäisi lähteä rannasta vihreän kepin luota, mutta noin 15-10 min ennen starttia kääntyi tuuli hiukan oikealle ja muutimmekin suunnitelman niin että lähdemmekin poijulta. Tuolla tuulen kääntymisellä 20° teki tuon aika selväksi että pitää sieltä lähteä.

Tällä kertaa hyvin ja rauhallisesti suoritettu linjan lähestyminen meni hyvin, viime viikolla laskimme liikaa sekunteja niin ettemme enää osanneet laskea alaspäin ja missasimme koko ajoituksen. Nyt oli ehkä vähän onnea, sillä Herska oli kyllä sulkemassa ovea. Onneksi heidän nopeutensa ei riittänyt vaan saimme lähteä aivan poijun vierestä.

Merelli oli lähtenyt vähän klungasta, mutta nosti pari sataa metriä lähdön jälkeen fleetin läpi ylös Herskan taakse.

Vähän ennen keskikareikkoa oli apparentti 50°, ja laskimme lähdössä nostetun spinnun ja jatkoimme genoalla. Herska tuli pullealla spinnullaan tästä tuulen puolelta ohi. Olisi ehkä kannattanut sinnitellä spinnulla. Merellikin saavutti hiukan, kunnes pääsimme nostamaan Herskan takaa ylös tuuleen. Edessä oli vain Ariel ennen tätä.

Vihreällä kepillä ekana Ariel, joka oli ajanut koko pätkän genoalla. Tokana Herska ja kolmantena me. Merelli muutama veneenmitta perässä.

Kryssillä ajatus lähteä oikealle, noutamaan oletettua tuulen kääntymistä takaisin siihen 210° lukemaan minkä huomasimme ennen lähtöä silloiseksi maksimiksi oikealla. Mitä vielä, tuuli ei kääntynyt melkein ollenkaan tai jopa hitusen vasemmalle.

Voin kertoa että muitten takana kryssiminen kevyessä kelissä ei ole kovin hauskaa :)

Muutamalla vendalla paaran leikkarille juuri ja juuri Maryn keulan edestä. Mary kulki tällä kevyellä kryssillä ihmeen hyvin, olisi varmaan aika pestä Charlottankin pohja. Sitä ei ole pesty sitten heinäkuun loppua.

"Ylämerkillä" punaisella poijulla Herska lähti jiippaamaan styyran halssille jostain syystä? Mary oli juuri meidän keulan edessä kun meidän oli pakko ajaa heistä johtuen hiukan leikkarin yli. Merelli vuorostaan vendaili pari lisävendaa merkin alla joten he olivat selvästi perässä.

Poijulta P-viitalle ajettiin sitten Mary kiinni ja heidän leen puolelle. Merelli saavutti tietenkin koko ajan.

Nostimme jossain vaiheessa Maryn päälle, ja saavutimme kuin saavutimmekin ajoissa peiton ennen merkkiä. Ahdasta oli tietenkin, mutta tuulen puoleisena veneenä saa odottaa sitä. Merelli seurasi perävanassa, vaikka Mary olisi voinut sulkea portin (Merellillä ei peittoa heihin nähden).

Juuri merkin jälkeen yritti Merelli nostaa päälle, mutta saimme heidät pidettyä aisoissa. Kovin ḱauaa ei muuten kannata nostatella tuon viitan jälkeen niin on jo aika matalaa. Kiitos Antille että ette vieneet tätä liian pitkälle!

Jonossa mars maali kohti, Herska ja Ariel selvästi karanneina.

Tuloksena 3. /16 joka saa olla ihan hyvä tulos tuossa kelissä noitten kiemuroitten jälkeen.

Ensi viikolla on sitten viimeinen osakilpailu, vähän saisi olla enemmän tuulta. Jos sen joutuu maksamaan sateen muodossa niin olkoon se sitten niin, Ponelta lainassa oleva kuivapuku on ihan jees.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10039
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald » Wed Sep 04, 2013 21:31 pm

FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10039
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald » Wed Sep 04, 2013 21:36 pm

St.Olgan track on jotenkin huonolaatuinen. Nopeus ja suunta pomppii paljon.

Ensi kaudelle sitten jokaiselle WHC FEneelle oma trackeri, jossa ainakin tarkkuus riittää laadukkaan trackin tekemiseen ja jossa trackit ovat oikeasti ajallisesti oikein.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10039
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald » Wed Sep 04, 2013 21:39 pm

Olga viisi vendaa kryssillä, meillä kolme. Olisi kiva nähdä joku joka veti yhdellä että mitkä ovat ne veneitten väliset etäisyydet?

Toivottavasti monella on trackit.
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

Lilie
kokelas
Posts: 88
Joined: Fri Aug 17, 2012 09:59 am

Post by Lilie » Wed Sep 04, 2013 21:42 pm

Päätettiin panostaa lähtöön tällä kertaa ja hiukan se olikin edellisiä parempi. Surffailin jossain linjan yläpuolella vielä n. 4 min kohdalla ja kun tultiin takaisin linjalle paaralla, ei enää päästy poijun pähän jonne oli tarkoitus. Löydettiin rako Estellen ja Maxin välistä kepin päästä. Ajoitus muutama sekunti myöhässänja estelle alapuolella edessä. Maxin jyrätessä yläpuolelta ohi jäätiin fleetin alle. Pitäisköhän jo oppia että sivutuulta ei kannata ajaa kaikkien muiden veneiden alapuolella?.. :)

Spinnun nosto oli aika show kun olin päättänyt ennen starttia että spinnulla ei päästä vihreälle ja se oli meillä väärällä puolella (spinnu meillä kulkuaukossa, ei keulassa). Siinä jäätiin lisää. Olis pitänyt nostaa genualla fliitin yläpuolelle kun siihen oli tilaisuus vähän lähdön jälkeen. Tosin Estelle tais päästä aikahyvn tuolta alakauttakin paremmalla vauhdilla.

Vihreällä merkillä oltiin tod. Huonosti mutta paikattiin hiukan kryssillä oikeasta laidasta. Siellä tuntui vetävän vasenta paremmin. Odotin myös shiftiä oikealla, mutta ei tullut. Käännöksen jälkeen Olga pääsi karkuun kun meillä oli taas spinnu väärällä puolella ja nostossa lisäksi spinnu solmussa.

Viimeisellä legillä katsottiin että alapuolella edessä veneet parkkeerasivat ja länsipuoli näytti vetävän paremmin. Ajettiin sieltä Olgan perässä yläbanaani, mutta vauhti ei riittäny kunnon yritykseen ohi. Tuntui että tuo länsipuoli oli huomattavastinparempi sekä ekalla että viimeisellä legillä. Sijoitus oli ok sähläyksen määrään ja heikosti menneeseen alkukisaan nähden.

Ville

Petri
FE-junkie
Posts: 3849
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri » Wed Sep 04, 2013 21:49 pm

Oli ehkä vähän huonossa paikkaa luuri, voisin katsoa ton mun loggeriluurin trackin vaikka siinä se timestamp onkin ehkä väärä.

Vendojen määrään vaikuttaa kyllä sitten myös ne muut veneet, sehän tuossa se perusongelma on.
Eka venda nyt oli puhtaasti strategiavalinnan takia.
Toka venda oli Estellen päälle kun aloimme hiljalleen valua Maryn? pakkeihin sittenkin.
Kolmas sitten jatkamaan strategian toteutusta
Neljäs piti vetää että pääsi poiskin oikeasta laidasta :)

Mutta ei tuota kryssiä paljoa kannata katsoa, meni koko kryssi trimmikoulutukseen niin ei siinä paljoa voinut taktiikka ajatella tai keskittyä ajamiseen kun valitettavasti luotto trimmeihin oli nolla ja turhan usein syystäkin.

Petri
FE-junkie
Posts: 3849
Joined: Thu May 29, 2003 01:17 am
Location: Espoo

Post by Petri » Wed Sep 04, 2013 21:51 pm

Lilie wrote: Spinnun nosto oli aika show kun olin päättänyt ennen starttia että spinnulla ei päästä vihreälle ja se oli meillä väärällä puolella (spinnu meillä kulkuaukossa, ei keulassa).
On oikeita vaihtoehtoja ja vääriä vaihtoehtoja ja tuo kyllä on vain aivan väärä vaihtoehto ;)
Jesaria vaan kehiin, manööverit kasaan ja spinnu ankkuriboksiin, se nyt vain tossa veneessä on se toimivin systeemi ja puolen vaihtokin on naurettavan helppo toteuttaa "heittämällä" ts. keulagasti ottaa spinnun syliinsä ja viskaa mytyn halutulle puolelle synkassa fallin kanssa.

Samoin keulaboksi mahdollistaa todella sujuvan laskupuolen valinnan lennossa, esim. me tiputettiin spinnu pois luusta juuri tarkoituksella kun tiedettiin että se nousee paaran halssilla sitten merkillä. Paine pois skuutista ja keulagasti keräilee spinnun leikiten kasaan, aikalailla kelissä kuin kelissä, toki myönnettäköön että meidän normaali keulagasti kyllä on aika hyvä noissa ja vähemmän kokeneelle se voisi olla hankalampaa.

Lilie
kokelas
Posts: 88
Joined: Fri Aug 17, 2012 09:59 am

Post by Lilie » Wed Sep 04, 2013 21:54 pm

Meillä on boxissa ankkurit ja muut mökkikamat, ei sinne spinnu mahdu.. :)

Panu
hyperaktiivi
Posts: 2204
Joined: Tue Apr 06, 2004 21:33 pm
Location: Espoo

Post by Panu » Wed Sep 04, 2013 21:55 pm

Tervehdys

Tänään kolmella liikkeellä. Jani styyraa, minä keulassa ja Karri trimmaa.

Lähdössä viime kertaisesta viisastuneena 20s myöhässä. Parempi se kuin varastaneena 3 min myöhässä muiden perässä. Päästiin hyvin vetämään spinnulla kohti vihreää. Puolivälissä alapuolelta kaksi venettä päättää nostaa genualla klungan yläpuolelle meidän edestä. Spinnulla ei tuohon pysty vastaamaan ja jäätiin paskoihin. Ei auttanut vaikka laski alemmaksi irti yläpuolen välittömästä varjosta, kun veneitä meni jonossa yläpuolella paskottamassa. Tilanne oli jo selvä. Enään voi yrittää saavuttaa edes joku edellä ajava.

Vihreällä spinnu alas ja jatkoimme vasenta laitaa, josta vendattiin kohti poijua. Ensin mentiin risteävillä kurseilla Subbotan takaa sitten edestä ja vielä lähellä merkkiä takaa. Merkillä päästiin yläpuolelle spinnulla vauhdilla. Alex vaati hintaa ohituksesta nostamalla. Pikkuisen oli vain myöhässä ja eikä spinnu vielä vedossa, niin päästiin vanhalla vauhdilla kiivettyä päälle ja ohi.

Loppu olikin tylsää jonossa ajoa isojen paskoja vältellen ja ohitusyrityksiä estellen.
Ystävällisin veneily terveisin PR

Cage
Hallitus
Posts: 637
Joined: Fri Feb 03, 2012 14:40 pm
Location: Espoo
Vene: Estelle

Post by Cage » Wed Sep 04, 2013 22:01 pm

Tänään veneessa mukana Emil, Otto, Martsu ja allekirjoittanut.

Hieman kiireellä saapuessamme lähtöalueelle yllätyin tuulen ollessa se about 170-180 astetta. Ennusteiden mukaan kun sen piti olla about 230 astetta ja siitä vielä kääntyä hieman lännemmäksi. Menikin hieman arvoitteluksi, että onko ensimmäinen legi spinnulegi tai ei. Arvioin, että poijulla varmaan tulee olemaan ahdasta, joten vaikka poiju taisi olla hieman lähempänä seuraavaa merkkiä ja kulman sieltä olevan loivempi, niin valitsin lähtöpaikaksi vihreän merkin. Muistissa se, kuinka hyvin sieltä viikkoa aikaisemmin startanneet pääsivät karkuun.

Lähtö oli mielestäni hyvä, taisimme olla aika lähellä viivaa, mutta ei kuitenkaan vaaraa siitä, että varastimme. Lähdön jälkeen kamppailimme Lilién kanssa ja seurasaimme miten muiden spinnuhommat edistyvät. Kun oli selvää, että spinnut vetävät hyvin ja antavat lisävauhtia, niin mekin nostimme spinnun. Saimme sen hetkellisesti vetämään. Edessä Charlotta laski spinnun ja vähän sen jälkeen meidänkin spinnu alkoi sakkaamaan ja näytti siltä, ettemme saa sitä vetämään, joten jenni ylös ja spinnu alas. Tässä vaiheessa jäimme hävisimme vauhdissa selkeästi spinnuveneille, mutta arvelin, että saamme tappiota hieman kuitattua jälleen muiden laskiessa spinnua. About näin siinä kävikin ja vendasimme Bajanin takana ja jouduimme antamaan Olgalle tilaa merkillä. Heti merkin jälkeen vendasimme oikealle Olgan paskoista ja odotetun tuulen kääntymisen toivossa. Olga vendasikin sitten jälleen päällemme. Vendasimme hetken päästä takaisin styyralle ja Olga vendasi perässä. Olga vendasi jossain vaiheessa pois ja jatkoimme hetken vielä styyralla. Muutamalla vendalla poijulle ja totesimme, että olimme kryssillä kuitanneet sekä Olgan, että Bajanin. Pitää kyllä olla todella tyytyväinen tuohon meidän kevyen & keskituulen kryssinopeuteen.

Poijun jälkeen ei tapahtunut oikeastaan mitään mielenkiintoista. Saavutimme Charlottaa ja Merelliä ja näytti todella hyvältä jossain vaiheessa, mutta sitten hieman pääsivät jälleen karkuun. Takana vuorostaan Olga ja Lilié hieman saavuttivat. Lopputulos 3/10 Feneistä ja 5/16 kokonaistuloksissa.

Kiitos miehistölle loistavasta työstä! Näin hyvää sijoitusta meillä ei aikaisemmin olekaan ollut.
Cage, s/y Estelle (FIN-2040)

User avatar
harald
Hallitus
Posts: 10039
Joined: Thu Sep 19, 2002 14:32 pm
Location: P-helsinki
Vene: Charlotta
Contact:

Post by harald » Wed Sep 04, 2013 22:01 pm

Lilie wrote:Meillä on boxissa ankkurit ja muut mökkikamat, ei sinne spinnu mahdu.. :)
No, ensi kaudella sitten vähän vähemmän kamaa ja piste-eroa meihin. Jooko? :)
FIN-2674 s/y Charlotta [Mielipiteet on mielipiteitä] GSM: +358 50 594 1020

Post Reply