Page 1 of 3

Finn Express Purjehtijoitten gastikoulu '07

Posted: Mon Apr 16, 2007 01:01 am
by Panu
ALARM!
Tervehdys

Gastikoulun virallinen ilmoittautuminen on nyt alkanut . Koulussa on rajoitetusti tilaa (vain 8-12 henkilöä, koska veneiden määrä rajoittaa), joten kannattaa ilmoittautua ajoissa. Nopeat syövät siis hitaat .

Ilmoittautumisessa tulee selvitä seuraavat seikat huomioiden kurssin kohderyhmä ja tavoitteet:

- Nimi ja yhteystiedot
- Lyhyt kuvaus purjehdustaustasta
- Ja lyhyt vastaus kysymykseen: Pystytkö sitoutumaan (ts. kilpailuihin ja mahdollisiis FE-harjoituksiin), jos saat vakio gastipaikan kilpamiehistössä kaudelle -07?

Ilmoittautumiset tulee jättää pikinmiten sähköpostilla osoitteeseen petri@fe83.org

Ilmoittautumisaika päättyy viimeistään 25.5 tai heti, kun paikat ovat täyttyneet .


Kuvaus gastikoulun ideasta

Olen tässä parina viime kesänä huomannut harrastustamme vaivaan pahan puutteen #-o.

Olen havainnut, että meillä on huutava pula on osaavista gasteista. Siis niistä iloisista veijareista, jotka hymyssä suin istuvat laidalla aaltojen pärkeissä ja singahtavat suorittamaan kulloinkin tarvitavat manööverit ja säätötoimet \:D/.

Olen keskustellut asiasta monenkin eri henkilön kanssa ja kaikki valittelevat samaa riippumatta veneestä tai luokasta: "Veneitä on joko liikaa tai gasteja liian vähän."

Mitä asialle voisi tehdä? Jos gasteja ei kasva / synny missään, niin pitäisikö niitä ryhtyä määrätietoisesti kasvattamaan? Eli suuri kysymys kuuluukin olisiko syytä järjestää tulevana kesänä "GASTI KOULU", jossa purjehduksesta kiinnostuneita uusia kasvoja opetettaisiin harrastuksemme pariin. Opetukseen voisi kuulua ilta teorian parissa, missä käydään läpi veneen miehistö ja sen tehtävät. Teoriaa voisi sitten sopivasti vahvistaa parilla muutamalla iltaharjoituksella vesillä, joissa opittua voisi soveltaa käytäntöön. Koulun viimeinen harjoitus voisi olla "leikkimielinen" saaristokilpailu, jossa gastit arvottaisiin eri veneisiin :idea:.

Uskon, että tarjoamalla tietoa ja harjoitusta saamme aktivoitua "hiljaisia" harrastajia lajin pariin. Seikka josta me kaikki hyödymme gastitilanteen paranemisen myötä. Kuuluttaisinkin keskustelua asiasta. Onko ajatuksella kannatusta?

Jos asian tiimoilta löytyy kiinnostusta, niin allekirjoittanut ilmoittautuu mukaan talkoisiin :D.

Alustava suunnitelma:

Korostan, että tämä on ehdotus, eikä sitova ohjelma ja aikataulu. Ilmoittautuminen ei siis ole alkanut. Ensin kurssin sisältö ja resurssit täytyy selvittää ja vasta sitten aloitetaan ilmoittautujien metsästäminen.

Gastikoulu 1. kurssi

Kohderyhmä: Purjehtimiseen tutustuneet ja kilpapurjehduksesta kiinnostuneet, jotka haluavat oppia ja aloittaa kilpapurjehduksen harrastuksena.

Tavoite: On tutustuttaa oppilaat noin 4 hengen kölivenemiehistön tehtäviin veneessä ja kilpapurjehduksen manoovereihin. Kurssin jälkeen oppilailla on auttavat valmiudet osallistua purjehduskilpailuun miehistön jäsenenä.

Kurssin sisältö: Kurssi jakautuu kahteen osaan. Yhteen luokkatiloissa annettavaan teoria osuuteen ja kahteen - kolmeen vesillä tapahtuvaan käytännön harjoitteluun.

Teoria-osuudessa käydään läpi:
- Kilpailun kulku
- Miehistön roolitus ja tehtävät
* pinnamies
* keulagasti
* keskigasti
* trimmaaja
- Manooverit:
* vastakäännös
* jiippi
* ylämerkin kierto
* alamerkin kierto

Käytännön harjoittelua on kolme kertaa vesillä sisältäen seuraavien osa-alueiden harjoittamista:
1. Harjoitus:
* tutustuminen veneisiin ja niiden köysistöihin
* vastakäännös
* spinnun nosto ja lasku
2. Harjoitus:
* spinnulla ajamisen harjoittelemista
* spinnu jiippi
* spinnun laskeminen erilaisissa tilanteissa
3. harjoitus:
Westhouse cup saaristokilpailuun osallistuminen keskiviikkona kesäkuun 13.

Kurssin alustava aikataulu:
- Ilmoittautuminen 25.5 mennessä ???
- Teoriakoulutus viikolla 22 tai alkuviikosta 23
- Käytännön harjoitukset veneessä viikolla 23 ja 24
- Westhouse cup saaristokilpailu viikkolla 24, eli 13.6 klo 18 Espoon Melstenin ulkopuolella.

Yhteistyö: Pyritään yhteistyöhön alueen pursiseurojen kanssa oppilaiden hankinnassa ja teoria opetuksessa tarvitavien tilojen nimissä.

Mode-edit kaikkien nettipurjehtijoitten elämän helpottamiseksi

Posted: Mon Apr 16, 2007 10:56 am
by pjtuomaa
Hyvä idea!
Filian kohdalla "osa-aikagasteja" on ollut kiitettävästi, mutta tiimin rakentaminen on vielä kesken. Tiimillä tarkoitan vakiomiehistöä, joka kiertäisi lähestulkoon kaikki kisat. Kannatan joka tapauksessa ajatusta.

Posted: Mon Apr 16, 2007 11:05 am
by ipe
Toi olis loistohomma! Sillähän saisi annettua suuntaa antavan gastikoulutuksen mitä kukin tekee. Totuushan on, että joka veneessä asiat hoidetaan hiukan eritavalla + köydet ja viritykset erilaisia. Mutta jos saadaan tälläinen järkättyä niin ehdottamasti olen mukana.

ipe

Re: Gasteja kaivataan

Posted: Mon Apr 16, 2007 11:11 am
by Petri
Panu wrote: Olen keskustellut asiasta monenkin eri henkilön kanssa ja kaikki valittelevat samaa riippumatta veneestä tai luokasta: "Veneitä on joko liikaa tai gasteja liian vähän."
Eikä tilannetta juurikaan paranna, jos jotkut viekkaudella ja vääryydellä rosvoavat hyviä gasteja toisiin veneisiin, enkä tässä nyt ala ketään syyttelemään, paitsi Ristoa :twisted:

Kannattaa varmaan ottaa yhteyttä teekkaripurjehtijoihin, koska nyt kun niillä on vain yksi vene käytössä ainakin alkukauden osalta, niin innokkaita purjehtijoita voi olla helppo rekrytä. Meillä on jo muutenkin pientä yritystä saada Olga ja Lessi purjehtimaan Hangossa yhdistetyillä miehistöillä.

Re: Gasteja kaivataan

Posted: Mon Apr 16, 2007 11:49 am
by risto
Petri wrote:
Panu wrote: Olen keskustellut asiasta monenkin eri henkilön kanssa ja kaikki valittelevat samaa riippumatta veneestä tai luokasta: "Veneitä on joko liikaa tai gasteja liian vähän."
Eikä tilannetta juurikaan paranna, jos jotkut viekkaudella ja vääryydellä rosvoavat hyviä gasteja toisiin veneisiin, enkä tässä nyt ala ketään syyttelemään, paitsi Ristoa :twisted:
Eipä sinuakaan ole ollut kovin vaikeaa saada lähtemään satunnaisesti... :-) Eli ei siinä viekkautta, eikä vääryyttä tarvitse käyttää, hieman ehkä kauniita sanoja aidasta ja vihreästä nurmesta (tai reippaasta vauhdista lenssillä).

Mutta tosiaan, ERINOMAINEN idea! Maa on pullollaan ihmisiä, joita kisaaminen kiinnostaisi, mutta jotka eivät uskalla ottaa yhteyttä kun luulevat etteivät pärjää. Tällä saadaan mahdollisesti kynnystä madallettua, jotta taas saadaan (meille) hyviä gasteja! :twisted:

Posted: Mon Apr 16, 2007 12:14 pm
by Olli
Tämä on asiaa.

Gastikouluun on varmasti paljon pienempi kynnys tulla kuin vastata johonkin gastipörssi-ilmoitukseen jossa haetaan 58-59 kg painoista keulagastia. Etenkin jos homma on ilmainen, eikä tarvitse sitoutua mihinkään.

Seurojen juniorityössä on pääsääntöisesti se puute, että se on suunnattu vain junioreille, ja käytännössä pelkästään jollapuolelle. Tämä voisi vähän paikata aukkoa.

Pitäisi varmaan laatia lukujärjestys, laskea montako venettä saadaan mukaan/montako oppilasta voidaan ottaa, ja aloittaa markkinointi kaikilla foorumeilla.

Minä ja Lisbeth ollaan mukana.

Posted: Mon Apr 16, 2007 12:21 pm
by heikki
Tällainen gastikoulu kiinnostavaa todella paljon näin potentiaalisen oppilaan näkökulmasta.

Kilpapurjehdus kiinnostaa, mutta kun ei ole kisakokemusta niin kynnys todella on aika korkealla lähteä pyrkimään gastiksi.

Jospa tätä kautta pääsisi harjoittelemaan kisailua ja sitä kautta sitten rohkenisi omallakin veneellä (joka tosin ei ole FE vaan H) joskus viivalle.

loistavaa

Posted: Mon Apr 16, 2007 15:30 pm
by lurk
gastikoulu on erinomainen ajatus. Miten olisi:

1) yhteyttä pääkaupunkiseudun korkeakouluihin, ilmoituksia seinille
2) ilmoituksia eri pääkaupunkiseudun pursiseuroihin, ilmoituksia seinille / ilmolehtiin
3) Teoriakoulutus 1-2 iltaa, keskittyen gastin tehtäviin kilpaveneessä
4) Käytännönkoulutus 1-2 iltaa, voisi aluksi tapahtua laituriin kiinnitetyllä veneellä/veneillä jossa käydään läpi köysiä, säätöjä, yleisimpiä gastin tehtäviä. Koulutus helpompi hoitaa kun vene ei liiku ja yleisö mahtuu katsomaan ja keskittymään.
5) Gastien jako kilpailuihin (eli gastikurssille osallistuvat sijoitetaan kurssin puolesta veneisiin viikonlopun kisoihin / tiistiksiin)
6) jatkokurssi halukkaille
7) toiminnan laajennus koko Suomeen (mieluiten samaan aikaan kohdan 1 kanssa)

tämä voisi olla ehdottomasti erinomainen ajatus edistää purjehdusta.

Re: loistavaa

Posted: Mon Apr 16, 2007 16:15 pm
by Olli
lurk wrote: 3) Teoriakoulutus 1-2 iltaa, keskittyen gastin tehtäviin kilpaveneessä
4) Käytännönkoulutus 1-2 iltaa, voisi aluksi tapahtua laituriin kiinnitetyllä veneellä/veneillä jossa käydään läpi köysiä, säätöjä, yleisimpiä gastin tehtäviä. Koulutus helpompi hoitaa kun vene ei liiku ja yleisö mahtuu katsomaan ja keskittymään.
5) Gastien jako kilpailuihin (eli gastikurssille osallistuvat sijoitetaan kurssin puolesta veneisiin viikonlopun kisoihin / tiistiksiin)
Tuon teoriakoulutuksen määrä pitäisi saada minimoitua max. yhteen iltaan, koska keväällä/kesällä kukaan ei halua törsätä aikaa luokkahuoneessa. Parasta olisi kehottaa oppilaita tutustumaan omatoimisesti esim. SPL/PORY:n purjehtijan oppaaseen etukäteen.

Kohdan 4 voisi järjestää niin, että gastioppilaat tutustuisivat veneeseen laiturissa, ja sitten leppoisa iltapurjehdus perään. Tässä veneiden ei tarvitsisi välttämättä olla edes samassa paikassa, vaan kukin kippari voisi näyttää jutut vapaaseen tahtiin parille gastioppilaalle omassa satamassa.

Sen jälkeen ennen mitään kisoja järjestettäisiin viime keväisen trimmileirin tapainen yhteinen treeni, jossa jaettaisiin sopivassa suhteessa gurut ja aloittelijat veneisiin, ja vietettäisiin päivä merellä.

Seuraavana steppinä esim. starttiharjoituksia Miessaaren selällä, jonka jälkeen vasta kohta 5...

Realistisesti ajateltuna meillä ei riitä resurssit järjestää mittavaa koulutusohjelmaa, joka vaatii useamman veneen/kipparin läsnäoloa samassa paikassa esim. kerran viikossa. Muutama yhteinen treeni on jo riittävän kunnianhimoinen hanke. Tärkeintä tässä mielestäni olisi, että halukkaat gastit ja kipparit kohtaisivat, ja gastit saavuttaisivat riittävän perustason. Loppukoulutus olisi sitten kipparien ja gastien välinen asia.

Merellä tapahtuva koulutus on tehokkaampaa, ja helpompi järjestää kuin teoriaopetus. Siitä ei koidu kenellekään kohtuutonta vaivaa, koska merelle mentäisiin joka tapauksessa treenaamaan tai muuten vain nautiskelemaan.

Posted: Mon Apr 16, 2007 18:25 pm
by Petri
Ja tähän gastiasiaan liittyen, ehdotankin että sen sijaan että gasteja haetaan tätänykyä useilla eri foorumeilla, eri luokkaliittojen yms. alaisuudessa, tämä toiminta siirrettäisiin kokonaisuudessaan yhteen paikkaan.

Mielestäni siis olisi selvästi tilausta gastiporssi.netille, eli yhdelle paikalle mitä ainakin suuri osa "internetissä toimivista" luokkaliitoista käyttäisi (FEP,H-veneet, SUVL, Expresspurjehtijat jne.).

Edut olisivat aika kiistattomat, koska yhden webbiosoitteen markkinointi on helppoa, etenkin "taviksille". Jonkun .net-domainin rekisteröi 10 eurolla vuodeksi ja sivuston hostauksen nyt voi hoitaa "vaikka missä", eli vaikka homma ei iskisikään tulta, eipä kokeilu paljoa maksaisikaan.
Tekninen toteus olisi myös varsin helppo, em. foorumeitten gastipörsseistä vain suora linkitys uuteen foorumiin (niin, mielestäni helpoiten homman toteuttaisi pistämällä tällaisen vastaavan phpBB-palstan pystyyn) jolloin jo gastipörssejä käyttämään tottuneen kannalta mikään ei olennaisesti muuttuisi pl. vene/gastitarjonnan lisääntyminen.
Alkuun ei loppupeleissä tarvittaisi kuin pari foorumia, jälkikäteenhän voisi aina ottaa mukaan lisää porukoita.

Urlia nyt voi miettiä tarkemminkin, mutta esim. gastit.net tai em. gastiporssi.net ovat ainakin vapaita. Jos homma ottaa tulta täällä, niin voin viedä asian eteenpäin em. porukoitten hallituksille ja muille toimihenkilöille.

Posted: Mon Apr 16, 2007 19:05 pm
by KaleviHarkonen
Hei

Hyviä ajatuksia. Silti vähän tuntuisi siltä, että ne jotka aktiivisesti haluavat gastiksi, osaavat kyllä paikkoja etsiä (esim Fe83.org:sta).

Erityisellä gastikurssilla varmaankin tavoitettaisiin parhaiten elämyksen hakijat ja sellaiset, jotka haluavat kokeilla purjehtimista, mutta joille venekerhojen järjestämät purjehduskurssit ovat liian teoriapainotteisia / pitkäkestoisia / kalliita / hankalia päästä.

Sitten kun gastit on saatu kurssitettua, on haasteena saada ne jatkamaan gastailua (onkohan tämä nyt oikea termi ollenkaan). Voisiko kiertäville gasteille kehittää oman leikkimielisen rankingin? Pisteitä kertyisi esim. veneiden / starttien / kisamenestyksen mukaan. Ja vuoden päätteeksi hieno kiertopokaali jakoon.

Gastikoulu

Posted: Mon Apr 16, 2007 20:54 pm
by Guest
Hei!
Plaanaa.com:in kautta puikkelehdin tälle sivustolle nähdessäni hyvän idean! Itse aloitin purjehduksen aikuisiällä liftaamalla kaivopuistossa purjeveneisiin (kukaan ei ottanut kyytiin) eli mitään helppoa väylää ei tunnu olevan ja jos kursseja järjestetään ne ovat hurjan kalliita. Itselläni oli myös erittäin iso kynnys uskaltautua vastaamaan yhteenkään gastipörssin ilmoitukseen kun taskunpohjalla ei ollut muuta osaamista kuin loputon innostus asiaan. Tie kilpavenegastiksi oli siis turhan pitkä ja mutkikas eikä kaikilla ole kykyä tuppautua puoliväkisin mukaan erilaisiin veneisiin kuten itse lopulta aloin tehdä. GASTIKOULU on loistoajatus ja hyvä toteuttaa jollain tukevalla köliveneellä ettei heti tarvitse ottaa luuloja pois (hendersson 30 veneellä järjestetty kansalaisopiston kurssi alkoi 15s vauhdilla ja kiinalaisella 8) ) Tzemppiä!

Kati (Peto jr)

Posted: Tue Apr 17, 2007 00:04 am
by Panu
Tervehdys

Kiitoksia kaikille tukensa osoittaneile. Vastauksista selviää, että gastikoulun kaltaista toimintaa kannattaa kehitellä eteenpäin, aivan kuten olin ajatellutkin.

Seuraavaksi on varmasti syytä kehitellä ajatuksen tasolla koulutuksen sisältöä, tavoitetta ja kohderyhmää suhteutettuina käytettäviin resursseihin. On selvää, että yhteistyöllä voidaan saada nopeastikin jotain aikaiseksi. Nyt siis sisältöä keksimään. Mars mars.

Kun toteuttamiskelpoisia ehdotuksia on esitetty riittävästi (toiveita ja ajatuksia saa ja pitääkin esittää) kerätään niistä helmet ja kehitellään konseptia kohti toteutusta.

Valitettavasti kevät on jo pitkällä ja ennen kuin ohjelma, aikataulu, resurssit yms on lyöty lukkoon on kesä jo ovella. Hyvällä maulla on mahdollista saada koulutus käyntiin jo alkavalla kaudella. Haastena on kehittää konseptista hyvä napakka paketti, jota voisi tulevaisuudessa uusia tarpeen vaatiessa vaikka joka kesä?

Oma lukunsa on tiedottaminen. Miten nyt ja tulevaisuudessa tavoitetaan ne "uinuvat" tulevat kilpapurjehtijat, joita haluaisimme kurssille ja sitä kautta radalle herätellä. Toisaalta vaarana voi myös olla oppilaiden liian suuri määrä verrattuna resursseihin. Hmm...

Posted: Tue Apr 17, 2007 10:00 am
by Olli
Panu wrote: Toisaalta vaarana voi myös olla oppilaiden liian suuri määrä verrattuna resursseihin. Hmm...
Tuo halukkaiden liian suuri määrähän voi olla myös etu, koska silloin päästäisiin valitsemaan. Ilmoittautumisen voisi hoitaa jollain näppärällä nettilomakkeella, jolla voisi yrittää seuloa ne jotka eniten haluavat mukaan. Riskinä on tietysti, että hakuprosessi nostaa kynnystä, mutta markkinoinnissa pitäisi painottaa sitä, että innostus on tärkeämpää kuin lähtötaso...

Posted: Tue Apr 17, 2007 10:33 am
by harald
Mielestäni Gastipalkinto on loistava idea. Kunnia sinne minne se kuuluu.

Ajatusta voisi kehittää eteenpäin niin, että talvella/syksystä sitten alkaisia
erikoistumiskoulu niille jotka haluavat keula-, keski- tai trimmigastiksi erikoistua?

Tämä aloituskurssi voisi käydä läpi perusmanööverit sekä radan kiertäminen noin
yleisellä tasolla.