Page 1 of 10

Aurinkopaneeli

Posted: Mon Apr 11, 2005 19:47 pm
by Esa
Onko kellään asennettuna aurinkopaneelia luukkutallin päälle? Olen sellaista asentamassa ja ennenkuin isompia reikiä kajuutan kattoon porailen, niin olisi mukava kuulla mistä kukin on johdot läpi katon vienyt.

T:Esa

Posted: Wed Jun 15, 2005 17:41 pm
by Esa
No niin vastailen siis itse itselleni... :D

Paneeli on ollut nyt n. kuukauden päivät paikallaan ja toteutus selviää albumista.
http://www.fe83.org/gallery/view_album. ... e=album162

Asennus oli helppoa, kun ensin oli miettinyt mistä johdot mukavimmin vetää. Paneeli on 40w (2,2a), ja kooltaan muistaakseni 74x45, laminoitu rst levylle. Kiinnikkeet ovat Biltemasta :oops: eli kaksi rst saranaa, sahattu vain itse saranaosa pois, ja taivuttettu viilapenkissä. Paneelin alle on jätetty pieni ilmaväli, jotta se "jäähtyisi" lämpimillä keleillä paremmin. Sprayhoodin alla näkyy tavallinen muovinen pienjohdinkouru, jossa johdot kulkevat, ja joka on kinni ruuveilla kajuutan katossa, kourun päät on tukittu sikaflexilla. Sisältä johto tulee alas aivan kajuutan takareunasta, ja menee suoraan säätimelle, josta taas suoraan 4x38 ah geeliakuille. Lisäksi on vielä ns. suljettu starttiakku 65 ah. Akut siirsin myös pois sieltä "ruumisarkusta" konekopan eteen, sekä poistin vanhan diodijärjestelmän, ja tilalle laitettiin perinteinen pyöritettävä kytkin.

Latauksen kannalta luukutallin katto ei liene paneelille mikään optimipaikka, mutta siinä se lienee vähiten tiellä. En myöskään koe olevani kovin viitseliäs siirtelemään paneelia aina auringon paisteen mukaan, kuten usein näkee tehtävän, vaan halusin sen asennuksesta kiinteän, olkoonkin että häviän jonkun ah.n kauden mittaan.

T: Esa

Posted: Thu Jun 16, 2005 10:41 am
by pjtuomaa
Siisti asennus! Paljonkohan mahtaa olla veneen dieselmoottoriin kytketyn laturin teho? Olisi mielenkiintoista tietää mikä on tämän paneelin teho verrattuna moottorin laturiin. Olishan se mukava jos moottoria ei tarvitsisi pyörittää pelkästään akkujen lataamista varten.

Posted: Thu Jun 16, 2005 12:46 pm
by Panu
pjtuomaa wrote:Siisti asennus! Paljonkohan mahtaa olla veneen dieselmoottoriin kytketyn laturin teho? Olisi mielenkiintoista tietää mikä on tämän paneelin teho verrattuna moottorin laturiin. Olishan se mukava jos moottoria ei tarvitsisi pyörittää pelkästään akkujen lataamista varten.
Tervehdys

Yleensä veneen dieselmoottorin laturin teho on luokkaa 35 - 50 A (tyypillisesti kuitenkin 50A). Joskus maailmanympäripurjehtijat varustavat moottorinsa ns "suurteho" laturilla, jonka teho on luokkaa 70 - 100 A.

Akku ei tällaisia virtoja pysty ottamaan vastaan, vaan tehollinen latausvirta jää selkeästi nimellisiä virtoja pienemmäksi. Lataustehoa voidaan parantaa käyttämällä "älykkäitä" lataussäätimiä, jotka lyhentävät merkittävästi akun täyteen varautumisaikaa. Nämä laturit ovat tehokkaita ja teknisesti edistyksellisiä, mutta hintavia.

Posted: Fri Apr 28, 2006 10:05 am
by pjtuomaa
Nahema wrote:No niin vastailen siis itse itselleni... :D

Paneeli on ollut nyt n. kuukauden päivät paikallaan ja toteutus selviää albumista.
http://www.fe83.org/gallery/view_album. ... e=album162
Mites Nahema, nyt kun paneeli on ollut pari vuotta käytössä, niin mitkä nyt on kokemukset? Minkä merkkinen paneeli ja säädin sinulla on?

Posted: Fri Apr 28, 2006 15:57 pm
by Esa
Nahemassa on SM 40 mariner paneeli, säätimen tyyppiä en muista....
hankintapaikka, http://www.suntekno.fi/ joka toimitti matkahuollon kautta paneelin tilausta seuraavana päivänä.
Paneeliin olen ollut tosi tyytyväinen, ja toistaiseksi ainakin on sähköä piisannut!

T:Esa

Posted: Tue Apr 05, 2011 17:07 pm
by Arkki
Herätellään aihetta aurinkopaneeli. Löysin yhden aika kohtuuhintaisen paketin luukkutallin päälle hyvin mahtuvalle joustavalle aurinkopaneelille.
30W paneeli nyt SEK 1590 http://www.teknikhamstern.se/Butiken/ta ... fault.aspx
ja säädin SEK 350 http://www.teknikhamstern.se/Butiken/ta ... fault.aspx + rahdit päälle noin 150 SEK.
Tuossa Solellenin esite: http://www.solellen.se/LinkClick.aspx?f ... uage=en-US

Onko kenelläkään käyttökokemusta / tietoa näistä - hinta kohdallaan mutta entä muuten? Esite kertoo että kestää kevyesti astumista kunhan on kiinteästi kiinni alustassaan.

Posted: Fri May 13, 2011 12:49 pm
by max
Tuli ostettua aito kiinalainen aurinkopaneeli vähän testimielessä. Paneeli on speksattu 40w tehoiseksi. Koko juuri sopiva luukkutallin päälle. Hinta eBayssä noin 170eur kuljetuksineen. Verot yms lisäksi noin 60 eur. Lataussäädin saman valmistajan tekemä, hinta noin 25 eur.

Kokemuksia ei ole vielä kertynyt. Sen testasin, että noin 2A paneeli tuottaa kun suuntaa suoraan aurinkoon.

Kuvia ja lisää tietoja paneelista löytyy: http://www.fe83.org/gallery/view_album. ... e=album477

Posted: Mon Apr 30, 2012 10:09 am
by Handy
Onko kenelläkään karttunut jo kokemuksia noista "ebay-paneeleista"?
Tuollaista luukkutallin päälle sopivaa ajattelin.

Posted: Mon Apr 30, 2012 10:22 am
by harald
Meillä on kova sellainen, vuodelta 2008. On toiminut todella hyvin, mitä nyt liian ahkeran liikuttamisen seurauksesta vedettiin liitäntäjohdot irti siitä. Sain kolvattua kuntoon.

Suosittelen kunnollisen vedonpoiston lisäämistä. On nimittäin melko ikävää onkia laminaatista ne nastat esille kolvausta varten.

Image Image Image

Eiköhän kaikki aurinkopaneelit tehdä tänä päivänä kiinassa. Oli merkki mikä vain.

Posted: Thu May 03, 2012 11:43 am
by Arttu
Viime vuoden venemessuilla joku tyttö iski flaierin käteen jossa messutarjouksena tarjosivat alle kolmeen sataan aurinkopaneelia säätimineen kaikkineen. Firman nimi oli LPM Energy Oy, joka näyttää nykyään myyvän lähinnä kasvihuoneita...

Paneeli oli teholtaan 50W sellainen köykäisempi, vetelää mallia ja pinta-alaltaan niin iso ettei se luukutallin päälle mahtunut, mutta Infernossa sopiva paikka löytyi takakaiteesta. Siitä se on myös helppo ottaa pois kisojen ajaksi. Sain sen asennettua vasta puolessa välissä viime kesän lomareissua, mutta olen ollut tyytyväinen. Fiilispohjalta sanoisin, että kyllä se täyttää lupauksensa, veikken ole ampeereita mitannut.

Purjehtiessa harvemmin se aurinko paistaa suoraan takaa, mutta satamassa sitä voi voi sitten laittaa vaikka puomin päälle tai ripustella osoittamaan auringon suuntaan. Siinä on purjerenkaat joka nurkassa ja keskellä joten ripustelu on melko helppoa. Tulevaksi kesäksi pitää vielä tehdä ylimääräinen jatkojohto kunnon liittimillä, jotta saa vähän liikkumavaraa ripusteluun. Kiinteä piuhakieppi on turhaan tiellä kun purjehditaan.

Posted: Thu May 03, 2012 11:49 am
by harald
Biltemasta saa tinattua kuparijohtoa silikonikuoressa. Suosittelen aurinkopaneelikäyttöön, edellinen mustui sisältä parissa-kolmessa kaudessa.

Posted: Wed Sep 26, 2012 16:13 pm
by Handy
Max, millaisen sijoituspaikan löysit tälle paneelille (536x669mm)?
Image

Posted: Sat Sep 29, 2012 09:27 am
by Guest
Huomasin taman aiheen aloittaneen Esan yhdessa kuvassa katevan laatikon akuille portaiden alla. Akut keskella reilusti edempana kuin takaboksissa. Kysyisinkin, etta miten paaset konetilaan? Siirratko akkulaatikkoa ja irroitat johtoja vai miten? Voisihan konetilan luukku olla kaksioasainen, jolloin paasisi aika hyvin "sisaan" tarkeimpia kohteita kurkkaamaan/huoltamaan edesta ja sivukautta.

Posted: Wed Oct 03, 2012 21:28 pm
by max
Handy wrote:Max, millaisen sijoituspaikan löysit tälle paneelille (536x669mm)?
Image
Paneeli on ollut tämän kesän käytössä ja kunnon paikka on vielä mietinnän alla. Nyt olen roikottanut paneelia viikonloppureissuja pidemmillä reissuilla mantookissa. Todennäköisin kiinnitys tulee kuitenkin olemaan takakaiteeseen kiinnitetty tolppa. Siihen paneeli siten kiinni, että se on helppo ottaa pois esim. kisojen ajaksi.