Page 1 of 1

Home + ikkunat vuotaa

Posted: Wed Jul 14, 2004 23:04 pm
by Petri
Olgaan on nyt tänä kesänä pesiytynyt oudosti hometta niin, että viikossa tiikkipinnatkin ehtivät peittyä sellaiseen pieneen kasvustoon.
Keulakajuutassa tätä ei pahemmin ole.
Mites muilla, onko mahdollista, että kostea kesä on syypää tähän.

Yksi vaihtoehto on se, että toinen ikkuna on alkanut vuotamaan vettä sisään desilitrakaupalla (pistimme ikkunan alle viime perjantaina lautasia ja tänään lautasiin oli tippunut yht. puoli desiä vettä. Lautaset siis olivat siinä "sohvan" alustalla, patja oli otettu pois). Faijalla oli sama ongelma oman veneensä kanssa ja 10 vuotta se sitä yritti korjata tuloksetta.
Pitänee keksiä joku patenttiratkaisu tuohon tai muuten vene on täysin homeessa, jos käyttö ei ole jatkuvaa.

edit:
No ei tietenkään home vuoda, otsikko paremmaksi.

Re: Home + ikkunat vuotaa

Posted: Thu Jul 15, 2004 12:36 pm
by Panu
Petri wrote:Olgaan on nyt tänä kesänä pesiytynyt oudosti hometta niin, että viikossa tiikkipinnatkin ehtivät peittyä sellaiseen pieneen kasvustoon.
Keulakajuutassa tätä ei pahemmin ole.
Mites muilla, onko mahdollista, että kostea kesä on syypää tähän.

Yksi vaihtoehto on se, että toinen ikkuna on alkanut vuotamaan vettä sisään desilitrakaupalla (pistimme ikkunan alle viime perjantaina lautasia ja tänään lautasiin oli tippunut yht. puoli desiä vettä.
Tervehdys

Onko veneen tuuletusventtiilit olleet auki vai kiinni? Nythän on ollut erittäin kosteita ilmoja ja lämpötilat ovat kovin vaihdelleet auringon, päivän ja yön mukaan. Se, että koskeus tiivistyy ikkunaan, ei liene yllätys. Sillä kohtaa on rungon lämmönjohtavuus suurimmillaan ja silloin vesihöyry tiivistyy juuri siihen ja valuu pintaa pitkin alas sohvalle. On myös mahdollista, että ikkuna on alkanut vuotamaan. Se on kuitenkin kohtuullisen helppo todeta testaamalla. Pyyhi ikkuna ja sen alla olevat rakenteet kuiviksi. Kastele vuotavaksi epäilemääsi ikkunaa vesiletkulla vaikka noin alkajaiseksi puoli tuntia mahdollisimman monesta suunnasta. Älä unohda, että veneessä ei aina fysiikan lait päde, vaan vesi saattaa päästä sisään ikkunan alareunasta ja siitä se sitten "kiipeää" ylöspäin (kallistelun ja merenkäynnin avustamana) päästääkseen vuotamaan juuri sohvalle.

Jos sohva on testauksen jälkeen vielä kuiva, on syytä epäillä kosteuden olevan kondensoitunutta hesihöyryä, josta et pääse eroon kuin kovalla tuuletuksella tai hankkimalla sellaisen "torr ball" ilman "kuivaajan". Muistaakseni tuolla nimellä sitä myytiin kalliiseen hintaan (tietenkin :lol: )venetarvikeliikkeissä. Toiminnaltaan vastaavan tuotteen saat vaikka K-Raudasta (Merituulen K-raudassa olen nähnyt) murto-osa hintaan. K-rauta myy siihen vielä sisään uudet "mömmöt" vieläkin edullisemmin, joten kuivurin lataaminen ei käy tyyriiksi. Kuivuri on teknisesti muovinen laatikko, jossa on ilmaa läpäisevä kansi ja sisällä jotain silika pohjaista ainetta joka imee kosteutta. Koskeus sitten sitoutuu tähän silika pohjaiseen aineeseen ja valuu purkin pohjalle.

Ongelmaksi saattaa purjeveneessä syntyä purkin säilyttäminen purjehduksen aikana siten, ettei kostea mömmö valuu lattialle ja likaa paikkoja. Uskoakseni tämäkin on ongelma on ihan ratkaistavissa.

Posted: Thu Jul 15, 2004 14:30 pm
by oikkpasi
Alkuperäisessä ikkunakittauksessa ei ole joustovaraa ollenkaan, joten kittaus väsyy pikkuhiljaa. Sikan sivuilta löytyy ohje, miten tuo tiivistäminen oikeasti pitäisi tehdä.

http://www.sika.fi/industry/cmi-marine/ ... ne-4_9.pdf

Laiton itse 3 mm paksun solukuminauhan kiinnitysruuvien reunaan ja tiivistemassaa nauhan viereen ulkopuolelle. Ikkuna jää nyt 2-3 mm lasikuidusta ilmaan ja pääsee joustamaan paremmin. Vuoden kokemuksella ei tosin vielä kannata liikaa keulia?