Purjeiden muotojen valokuvaaminen

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
View more smilies

BBCode is ON
[img] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Purjeiden muotojen valokuvaaminen

by harald » Fri Oct 16, 2009 19:17 pm

by harald » Fri Sep 18, 2009 20:42 pm

Tuo on aivan liian muodoton/pussiton yläosastaan. Muuten ihan hyvältä näyttää kyllä. Harmi ettei kuvaan mahtunut puomia referenssiksi, twistin määrää ja pussin suuruutta on ilman puomin kulmaa vaikea arvioida. Kuvaa varten voi kyllä skuutata ja trimmata rikiä.

Miten se weban sanonta meni, "sanat ovat sanoja, teot tekoja, vain tuloksilla on merkitystä", jotenkin noin.

Ei tuo nyt ihan mahdoton isopurje ole, varmaan läpilattojensa avulla parempi kuin meidän edellinen dacron-iso.

by Petri » Fri Sep 18, 2009 19:00 pm

Piti kaivaa kovalevyä ja löytyihän sieltä kuvia isosta, jossa liian lyhyt ratsastaja oli (muistaakseni) jo vaihdettu, huolimatta Joakimin ja Villenkin oletuksista, ko. ratsastaja oli kyllä tuon kuvassa näkyvän vekin pääsyy, mastotrimmi sitten ehkä vain korosti sitä:
Image

http://www.fe83.org/gallery/view_photo. ... d=IMG_2786

Purjetta arvioidessa kannattaa muistaa se että se on vm. 2002 ja varmaankin halvin mahdollinen, itse en ko. purjeen tilaamiseen osallistunut, joten tuo on vain oletus.

by Joakim » Fri Sep 18, 2009 18:39 pm

No onhan Charlotan purje paljon kauniimpi (oliko tää myyntipuffi?), mutta ei se nyt heti tarkoita sitä, että pitäisi olla suuri vauhtiero. Olgassa näyttää olevan aika vähän pussia ylhäällä ja saalinkien kohdalta lähtee jo "over-bend"-rypyt. Mastotrimmiä muokkaamalla voisi saada paljon enemmän Charlotan purjeen näköisen.

Pelkästään näiden kuvien perusteella en uskaltaisi väittää, etteikö tuostakin isopurjeesta voisi saada oikein hyvää vauhtia. Nopea purje ei edes välttämättä ole kaunis.

by harald » Fri Sep 18, 2009 18:26 pm

Kaikkea ei voi (yksin) muistaa, hyvä että tämä on foorumi eikä kirja.

Kun noita Olgan isopurjeen kuvia katselee niin...

Näetko eroa tässä:

http://picasaweb.google.com/kuutti.heik ... 2083717362

Ja tässä:

http://www.fe83.org/gallery/view_photo. ... d=im000715

Re: Purjeiden muotojen valokuvaaminen

by Panu » Fri Sep 18, 2009 18:04 pm

harald wrote:Keskustelin Antin kanssa purjeista ja ilmeni että en minäkään löytänyt foorumimme syövereistä sellaista ohjetta miten purjeita tulee valokuvata niin, että niistä on jotain mitattavissa.
Tervehdys

No ehkein ihan foorumissa, mutta Annelin albumista löytyy WB:n mainio artikkeli nimeltä WB-Sails news 1/90 Purjeanalyysin peruskurssi , missä lienee asia käyty läpi.

Suora linkki: http://www.fe83.org/gallery/view_album. ... e=album123

Tein aikanani tuon kulttuurityön skannaamalla vanhoista aviiseista parhaat palat myöhempien sukupolvien iloksi.

by Petri » Fri Sep 18, 2009 15:57 pm

by harald » Fri Sep 18, 2009 15:12 pm

Olisi muuten kiva nähdä kuvia Olgan ykkösestä, kun siitä on ekasta purjehduksesta verrokki-kuvia. Näkisi vähän miten on muuttunut, jos on.

Image

Purjeiden muotojen valokuvaaminen

by harald » Fri Sep 18, 2009 15:06 pm

Keskustelin Antin kanssa purjeista ja ilmeni että en minäkään löytänyt foorumimme syövereistä sellaista ohjetta miten purjeita tulee valokuvata niin, että niistä on jotain mitattavissa.

Pääsääntö on, että purjeet valokuvataan alaliikin keskeltä, mielellään mahdollisimman läheltä purjetta. Northin purjeissa on nykyään jopa kamera-tarra siinä kohtaa purjetta missä kannattaa ottaa se kuva.

Tämä sen takia että kuvakulma vääristää paljon, ja etuliikkiä pitkin kuvatusta kuvasta ei ole mitään iloa.

Käytännössä FEneessä on helpointa ottaa ne kuvat luukuista, genoa/fokka kuvataan avoimen keulaluukun alareunasta, etunurkasta ja vastaavasti isopurje kuvataan veneen sisältä avoimesta luukusta noin puomin keskeltä.

Kuvatessa purjetta kannattaa olla hiukan yliskuutattu purje normaaliin verrattuna sillä se kertoo enemmän siitä miten purje käyttäytyy. Tämä koskee eniten isopurjetta, genoa kannattaa skuutata mahdollisimman lähelle spriidarin päätä.

Jos kamerassa ei ole kovin laajaa kuvakulmaa, kannattaa kamera käännellä niin että purjeen muotoviiva kulkee ristikkäisistä kulmista, näin saadaan mahdollisimman monta muotoviivaa mitattaviksi.

Laittakaa muistiin myös pari perusasiaa, joita kannattaa kirjoitella galleriaan kuvatekstiksi: tuulen nopeus kuvaushetkellä, fallin ja rikin kireys sekä mahdollisesti eriävä skuuttipisteen paikka.

Näitä kuvia kun saataisiin lisää, oppisimme myös enemmän purjeiden muodoista ja trimmeistä. UK-sailmakersien accumeasure-ohjelmalla voi jopa sitten mitata purjeitten muotoja, syvyyttää ja pussin paikkaa ja näitten avulla ehdotella rikin trimmimuutoksia.

Esimerkkejä;

Ollin ja meidän genoa ykköset:
ImageImage

Meidän aramid-iso:
Image

Huono genoa ja huono kuva muuten hyvästä purjeesta:
ImageImage

Spinnuja ei sitten kannata kuvata omasta veneestä käsin, niitten kanssa saa toivoa että kanssakilpailijat auttavat kuvasadon kartuttamisessa.

Top