Elektroniikkasuunnittelua

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
View more smilies

BBCode is ON
[img] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Elektroniikkasuunnittelua

by mihor » Sat Dec 05, 2015 20:37 pm

harald wrote:Nyt on Raspberry PI'stä tullut Zero-versio. Maksaaa 5 $US ja vie 160 mA @5VDC.

https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-zero/
Tuo on aika makee, vielä kun siinä olis wlani sisäänrakennettuna, niin se olisi loistava.

Rakentelin muuten tavallisesta RasPista NMEA multiplexerin. Tuo tuntuu toimivan ainakin työpöytäolosuhteissa hienosti:
http://www.fe83.org/gallery/view_album. ... e=album638

by harald » Thu Nov 26, 2015 16:15 pm

Nyt on Raspberry PI'stä tullut Zero-versio. Maksaaa 5 $US ja vie 160 mA @5VDC.

https://www.raspberrypi.org/blog/raspberry-pi-zero/

by harald » Wed Sep 30, 2015 14:15 pm

Tuollainen projekti

http://signalk.org/
Signal K aims to be the next generation solution for marine data exchange. It is intended to be used not only for communication between instruments and sensors on board a single vessel, but also to allow for sharing of data between multiple boats, aids to navigation, bridges, and marinas. It is designed to be easily consumable by Web and Mobile applications and to connect modern boats to the Internet of Things.

by mihor » Fri Dec 26, 2014 12:59 pm

Joo, totta. Mekaaninen kytkin ei varmaan ole tuossa kovin järkevä vaihtoehto. Täytyy vaihtaa anturi, jos kierroslukumittari etenee prototyyppiä pidemmälle.

by Olli » Fri Dec 26, 2014 12:18 pm

Kannattaa harkita tuossa kierrosmittarisovelluksessa reed-releen korvaamista hall-anturilla. Jos ajat keskimäärin 2000 kierrosta minuutissa vaikkapa vain 20 tuntia vuodessa, niin keskiverto reed-rele on vainaa alle vuodessa...

by mihor » Fri Dec 26, 2014 11:36 am

Kas, täällähän pioneerit ovat olleet liikkeellä jo kauan sitten. Nähtävästi asia etenee 7 vuoden sykleissä, joten varmaan jo vuonna 2021 jollain on jotain valmistakin.

:)

by harald » Thu Dec 25, 2014 23:31 pm

by harald » Thu Nov 08, 2007 11:08 am

Saapuivat:

Image
Image

by harald » Tue Oct 30, 2007 18:11 pm

Tuli sittenkin tilattua amber-väriset:

http://www.lc-led.com/View/itemNumber/226

Image

Tuossa vähän juttua väreistä, silmästä ja kontrastista:

http://www.fao.org/DOCREP/003/T0390E/T0390E10.htm

Lisää jatkoa wikisivulla

by Guest » Wed Oct 24, 2007 17:40 pm

Petri wrote: Joh, toisaalta isompinumeroinen näyttö esim. juuri meidän lokin näyttöön maksoi kai parikymmentä euroa eikä näyttö ole tuossa kriittinen asia.
Teillä on ilmeisesti 1-rivinen "vanhanaikanen" näyttö?

Noita muutaman numeron 7-segmenttinäyttöjä saa tosiaan parilla kympillä, mutta lisäksi tarvitaan ohjain joka vaihtelee napaisuuttaa (LCD:tä ei voi vain laittaa päälle) ja joku systeemi, joka tekee tarvittavat numerot ja ehkä kirjaimetkin noista segmenteistä. Kaikki tämä on jo tehty tuossa alfanumeerisessa näytössä, johon vain tungetaan väylää pitkin näytettävät merkit. Siksi se on niin helppo ja yleinen.

Kunnollinen nykyaikainen mittaristo vaatisi mielestäni grafiikkanäytön tai 2 rivisen korkeanumeroisen (~30 mm) numeronäytön, jossa lisäksi symboleita tms, joilla näytetään mitä näytössä lukee. Tällaisia näyttöjä en ole nähnyt tuossa hintaluokassa ja lisäksi niiden ohjaaminen vaatii paljon enemmän ohjelmointia ja juottamista.

Joakim

by Petri » Tue Oct 23, 2007 16:50 pm

Anonymous wrote: Varmaankin tuon Petrin mittariston tapainen olisi tullut minunkin tekemänä. Tuollainen alfanumeerinen näyttö on helppo laittaa, mutta kirjaimet onnettoman pieniä ja muutenkin huonosti näkyviä.

Joakim
Joh, toisaalta isompinumeroinen näyttö esim. juuri meidän lokin näyttöön maksoi kai parikymmentä euroa eikä näyttö ole tuossa kriittinen asia.

by harald » Tue Oct 23, 2007 14:01 pm

Anonymous wrote: Olisko tuon BSP näytön ideana rahan säästö, isommat numerot vai jokin muu? NMEA toistimiahan saa jo 100-200 ¤ ainakin NAVMANilta ja NASAlta, joten rahansäästömielessä ei kannata.
No isommat ja valovoimaisemmat numerot on kyllä se idea tuossa.

Tai sitten ostan vain tuon NXR-näytön;
Image

Hiukan jarruttaa vain tuo hinta: 1412¤ (tuhatneljäsataa)
Sitäpaitsi se on vähän liian iso meidän veneeseen, ja tarvittaisiin vain ja
ainoastaan tuollainen BSP-näyttö, ei muuta.

by Guest » Tue Oct 23, 2007 13:41 pm

Olli wrote:
Anonymous wrote:Mittariston rakentaminen sinänsä on nykyaikana kohtuu triviaalia. Jos haluaa kunnollista tarkkuutta, on anturit se tärkein osa.
Antureista puheenollen... Onko kellään kokemusta tällaisesta tuulianturista:

http://www.vaisala.fi/instrumentit/tuotteet/tuuli/wmt50

Ei olisi liikkuvia osia...
Kokemusta ei ole, mutta olen noihin kyllä tutustunut.

Vastaavia on käytössä myös purjevenemittaristoissa (ainakin Maretron: http://www.maretron.com/products/pdf/WS ... _Sheet.pdf) Tekniikkaa on vanhaa hyväksi havaittua ultraäänidoppleria ja/tai kulkuaikamittausta.

Purjevenekäytössä ongelmaksi voi tulla se, että tuulianturi olisi syytä saada vapaisiin tuuliin eli selkeästi masto etu- ja/tai yläpuolelle. Riittävän tarkkuuden saamiseksi laitteen pitää olla melko iso, mikä on huono yhdistelmä edellisen kanssa.

Speksien mukaan tarkkuus ei ainkaan ole parempi kuin hyvien perinteisten. Sääasemakäytössä tuulensuunnan tarkkuus ei ole alkuunkaan yhtä kriittinen kuin purjeveneessä, jos halutaan luotettava tosituuli ja VMG.

Varmaankin tuon Petrin mittariston tapainen olisi tullut minunkin tekemänä. Tuollainen alfanumeerinen näyttö on helppo laittaa, mutta kirjaimet onnettoman pieniä ja muutenkin huonosti näkyviä. Vastaavalla on tullut tehtyä sääasema. Siinä on tuulen suunta ja nopeus vanhoilla Vaisalan antureilla (aika vastaavat uudet: http://www.vaisala.fi/instrumentit/tuotteet/tuuli/wa25), hyvin tarkka ilmanpainemittari ja muutama lämpömittari.

Samoin tein mukana raahattavan (15x10x3 cm) korkeusmittarin, joka tallentaa korkeuden ja pystysuuntaisen nopeuden 5 s välein. Oli ainakin silloin (2002) monessa suhteessa parempi kuin Suunnon vastaavat.

Yhteistä näille on se, että ovat senverran kotitekoisia, että alkuinnostuksen jälkeen ovat jääneet takkahuoneen nurkkaan. Toimivat OK, mutta suurin juju taisi olla se tekeminen ei käyttö.

Joakim

by Olli » Tue Oct 23, 2007 13:07 pm

Anonymous wrote:Mittariston rakentaminen sinänsä on nykyaikana kohtuu triviaalia. Jos haluaa kunnollista tarkkuutta, on anturit se tärkein osa.
Antureista puheenollen... Onko kellään kokemusta tällaisesta tuulianturista:

http://www.vaisala.fi/instrumentit/tuotteet/tuuli/wmt50

Ei olisi liikkuvia osia...

by Petri » Tue Oct 23, 2007 13:04 pm

http://www.fe83.org/gallery/view_photo. ... d=IMG_0700

Kohtuullista korvausta vastaan voin välittää yhteystietoja meidän elektroniikkavelhosta, joka väsäsi ko. laitteen itse parilla kympillä koodaten assembleria mikropiiriin yms.

Ja sama mies vaihtoi mm. Silvan lokin näytön parissa päivässä.

Top