Mastokaapelin liitin

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
View more smilies

BBCode is ON
[img] is ON
[flash] is OFF
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Mastokaapelin liitin

Re: Mastokaapelin liitin

by harald » Tue Dec 31, 2019 10:13 am

Juu, olisin voinut nyt jälkeenpäin vasta tänään hoksanneeni vetää aurinkopaneelin kaapelin samasta reiästä. Ja jos mastoon tulee VHF-antenni joskus niin senkin liitin mahtuu tuon läpiviennin läpi helposti.

Re: Mastokaapelin liitin

by hankki » Mon Dec 30, 2019 18:05 pm

Toi läpivienti ja liitokset sisäpuolella on kyllä kaikin puolin fiksunnäköinen ratkaisu. Eipä olisi tullut mieleen, mutta tuollainen se voisi olla mullakin. Ja kasvunvaraa on vaikka mitä härpäkettä keksisi joskus tulevaisuudessa mastolle laittaa.

-Hannu

Re: Mastokaapelin liitin

by harald » Mon Dec 30, 2019 14:37 pm

Sitten jos aletaan itse tekemään irroitettavia liittimiä, niin itse tekisin nyt koottavilla pikaliittimillä joita saa esim. Motonetistä. Vaatii oikeanlaisen pihdin millä pinnit saa puristettua johtoon.

esim: https://www.motonet.fi/fi/tuote/487408/ ... vesitiivis

Re: Mastokaapelin liitin

by Olli » Mon Dec 30, 2019 12:18 pm

Toi on CablePort, sitä on kehuttu ruotsalaisilla palstoilla. https://www.hjertmans.se/produkter/el-b ... -cableport

Tuollaista kokeilisin, jos vielä olisi kannella seisova masto.

Re: Mastokaapelin liitin

by harald » Mon Dec 30, 2019 09:53 am

Nopea eskalaatio hyvinkin :)

Charlottassa on mastossa mittaristo (Nexus + N2k), tuulimittarin johto sekä periaatteessa mastovalonkin liitin. Tuo originaali on astuttu rikkinäiseksi jo parin ekan vuoden aikana kun vene oli meillä. Kannattaa tehdä kuten Olli sanoo ja pitää N2k omissa littimissään. Nexus-väylä ei toiminut ollenkaan tuollaisen huonon messinkisen 4-napaisen liittimen läpi.

Koska kannella kaiken pitäisi kestää astumista olen siirtänyt liittimet veneen sisäpuolelle. Reikä katossa vain isommaksi. Kovin siistiä se ei tosin ole sisäpuolelta katsottuna, mutta erilaisilla listoilla saa tuotua kaapelit reikäänsä jotenkuten.

Löysin seuran kirppislaatikosta läpivientikotelon, tämä on hyvä.

Image Image

Re: Mastokaapelin liitin

by hankki » Mon Dec 30, 2019 08:22 am

Kiitos!

Eli tässäkin on vaara nopealle eskalaatiolle, jos haluaa fiksata kunnolla. Hmm, ehkä suikale tai pari kupariteippiä sopivaan paikkaan toimisi ihan hyvin...

-Hannu

Re: Mastokaapelin liitin

by Olli » Mon Dec 30, 2019 01:38 am

Liitin oli todellakin pöljästi asennettu. Johdoissa ei ollut juuri yhtään varoja vetää liitintä ulos. Lisbethissä johto sukelsi katosta läpi vessaan. Kattoverhoilun läpi tuntui pullistuma siinä missä johto meni taaksepäin päälaipioon. Siellä se kulki verhoilun ja laipion välissä styyran puolelle. Muistaakseni se meni pöntön takana olevan hyllyn läpi alas, ja jossain punkan alla taakse kohti sähkötaulua.

Varmaankin liitin ja johto on asennettu ennen verhoilua, ja tehty ns. huoltovapaa rakenne. Liitin itsessään taisi olla sellainen missä liitinosa oli pienellä pidätinruuvilla kiinni metallirungossa. Jos sen ruuvin saa ehjänä auki, ja johdossa vähänkin varoja, niin liitinosa voi nousta ilman, että runkoa irroittaa. Teoriassa siihen voi vaihtaa uuden liitinosan, mutta luultavasti tinaamattomat johtimet ovat myös ihan vihreiksi hapettuneet.

NMEA2000:n pitäisin kyllä eri liittimessä kuin mastovalot.

Mastokaapelin liitin

by hankki » Sun Dec 29, 2019 14:20 pm

Ilmeisesti alkuperäinen, kaksinapainen liitin on kovin väljä ja kontakti syntyy lähinnä vahingossa. Maston puolen liittimen vaihto kaapeliin on triviaalia, mutta runkoliitinpä ei irtoa rungosta muutamaa milliä kauemmas.

Onko noissa jotain kikkaa saada johtoa ulos vai onko bruteforce/porakone ainoa keino päästä liittimen taakse johtoihin käsiksi?

Samalla voisi laittaa vähän kasvuvaraa uuteen liittimeen ja johdotukseen, jos joskus innostun tuulimittaria laittamaan.

Missä johdot menevät? En ole niitä löytänyt, häviävät jonnekin sulaketaululta putkahtaakseen esiin liittimen kontakteissa :?.

Onko suosituksia liittimeksi, NMEA2k ja virrat voisi mennä läpi eli luokkaa 6-8 kontaktia varmaan.

Top