Potkurin akselin takakannake

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
View more smilies

BBCode is ON
[img] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Potkurin akselin takakannake

by harald » Fri Oct 14, 2005 22:03 pm

Perusohje mitä palovaaraan tulee on että ei tee liian isoja satseja, ja
käymässä olevat aineet pitää pitää matalassa astiassa jottei syntyvä
lämpö ala kiihdyttämään reaktiota. Matalasta astiasta lämpö haihtuu
helpommin.

Sama koskee mattojen määrää, ei pidä mielellään tehdä neljää kerrosta
enempää kerralla koska liian paksun laminaatin kovettumisreaktio
kehittää liikaa lämpöä.

Ostin juuri kirjan "Fiberglass & Composite Materials" (Forbes Aird),
suosittelen!

Kirja Amazonilla: http://tinyurl.com/b53jo

by Petri » Fri Oct 14, 2005 21:22 pm

Nahema wrote:Ristolle tiedoksi!
Pitää nyt muistuttaa kaikkia ketä tässä yllytän omatoimisuuteen, että tulipalovaara on olemassa ja itsesyttyminen mahdollista, eli NOUDATTAKAA OHJEITA!!!!!!

Esa
Itsesyttyminen! Tulipalovaara! Kuulostaa hyvältä, nyt Risto suorastaan juhlii kun tietää kenen kanssa hän pääsee hommaa tekemään :twisted:

Tosiaan, kuvat ja ohjeet for dummies voisivat olla poikaa, koska itselleni tuo homma ei ole koskaan avautunut. Hyvä kuitenkin tietää, että tekemällä homma kerralla kunnolla saa jopa 20 vuodeksi mielenrauhaa.

by Esa » Fri Oct 14, 2005 21:16 pm

Ristolle tiedoksi!
Korjasin ko. kohdan vuonna 1985, ja siitä asti ainakin on ollut kuiva.
Yritän ottaa muutaman kuvan, kunhan veneelle pääsen, jos ne vaikka jotakuta auttaisivat.

Niitä kuituhommia on kyllä turha pelätä, ei ne mitään henkimaailman asioita ole. Tosin asiaa auttaa, jos saa jonkun oikeesti asioista perillä olevan auttamaan, ja näyttämään miten niiden aineiden kanssa "läträtään".

Pitää nyt muistuttaa kaikkia ketä tässä yllytän omatoimisuuteen, että tulipalovaara on olemassa ja itsesyttyminen mahdollista, eli NOUDATTAKAA OHJEITA!!!!!!

Esa

by Erkka » Fri Oct 14, 2005 09:19 am

Kyllä mullakin oli ylväs suunnitelma tehdä tämä itse, mutta kyllä onneksi realiteetit tulivat nopeasti mieleen, enhän minä tommosta osaa kunnolla tehdä, eikä ole kyllä tilojakaan.

Ammattiauttaja Espoossa pyysi 1100-1300 e, plus kuljetukset. Jokella oli aika lailla vähemmän, joskin sitten kuljetuksen hinta on suurempi kun vene viedään Suomenojalta. Ja tähän Joken hintaan saattaa vaikuttaa työnantajan ja vahinkotarkastajan apu.

by risto » Fri Oct 14, 2005 08:40 am

Nahema wrote:Nahemassa ko. paikka vuosi myös ostettaessa. Koska se kannake oli "laminoitu vain hartsipakkelilla", luonnollisesti avasin sen, poistin topcoatin reilulta alueelta sisältä ja ulkoa. Laminoin uudestaan sisäpuolelle reilusti mattoa, ja ulos myös muutama kierros kannakkeen ympärille, ja avattuun uraan myös mattoa. Ei siis mitenkään vaikea eikä aikaavievä homma.
Tuliko tällä tavalla pysyvä ja kestävä?
Awa wrote: Awa matkusti tänään Lindgrenille akselituen laminointiin. Koko roska avataan, kuivatetaan ja laminoidaan kiinni sekä sisä- että ulkopuolelta, joka on kuulemma se tapa, jolla tämä olisi alunperinkin pitänyt tehdä. Tuleepahan laitettua kunnolla, vaikkakin omakustanteisesti.
Mitäs tällainen ammattiauttaja mahtaa veloittaa? Edes noin arviolta.

-Risto

by harald » Fri Oct 07, 2005 12:38 pm

En tiedä miten, mutta tiedän että pitkän taistelun jälkeen vakuutusyhtiö
suostui sittenkin korvaamaan vahingot, vaikka vene "oli niin vanha" tai
jotain. Kai se kylki rouhittiin auki ja vedettiin uutta gelkkaria, pitää kysellä tässä.

by Erkka » Fri Oct 07, 2005 11:48 am

Joo, tämä sama kuski tuo Awan sitten aikanaan takaisin Suomenojalle, pitää ennen sitä kurkata. Hyvä vinkki. Tosin, tämä kuski on vahinkotarkastajan mukaan THE Guru veneen kuskaushommissa, eli ei pitäisi olla mitään vaurioita. Mutta, venehän pääsee useasta tuesta ja liinoista huolimatta vatkaamaan alustalla, joten siitähän sitä voi tulla. Miten gelkkarivauriot korjattiin, vai korjattiinko ollenkaan?

by harald » Fri Oct 07, 2005 11:34 am

Tarkasta veneen gelcoat kuljetusalustan tassujen kohdalla kuljetuksen jälkeen. Vesilinjassa ei saa olla halkeamia. Nimim: eräälle toiselle sattunut
vastaavanlainen kuljetuksessa, kylki halkeamissa tassujen paineesta.

by Erkka » Fri Oct 07, 2005 11:26 am

Awa matkusti tänään Lindgrenille akselituen laminointiin. Koko roska avataan, kuivatetaan ja laminoidaan kiinni sekä sisä- että ulkopuolelta, joka on kuulemma se tapa, jolla tämä olisi alunperinkin pitänyt tehdä. Tuleepahan laitettua kunnolla, vaikkakin omakustanteisesti. Tuli muuten samalla uusi nopeusennätys, vajaa 90 km/h Lauttasaaren kohdalla alamäkeen :lol:

by Esa » Wed Sep 28, 2005 10:56 am

Nahemassa ko. paikka vuosi myös ostettaessa. Koska se kannake oli "laminoitu vain hartsipakkelilla", luonnollisesti avasin sen, poistin topcoatin reilulta alueelta sisältä ja ulkoa. Laminoin uudestaan sisäpuolelle reilusti mattoa, ja ulos myös muutama kierros kannakkeen ympärille, ja avattuun uraan myös mattoa. Ei siis mitenkään vaikea eikä aikaavievä homma. Mainittakoon vielä, ettei koneet/akselit ole useinkaan olleet veistämön asentamia, vaan jonkin Helsikiläisen konefirman, kuten mm. teippaukset on tehnyt jokin mainosfirma. Tämä kuvastanee PR- marinin keinoja saada kustannuksia alas, ja myydä melko kilpailukykyiseen hintaan siihen aikaan FE:tä verrattuna muihin veneisiin.

T:Esa

by Erkka » Wed Sep 28, 2005 07:57 am

Jatketaan tätä, kun Awakin on ylösnostettu ja vanhat vaivat löytyvät taas. Kannake imuroi perhana vettä edelleen, eli taas huomasin, että kannakkeen pinta on märkä, vaikka muualta vene oli tietty muutamassa päivässä kuivunut. No, Siat ja muut kamat urasta pois ja vettä syliin. Kokeilin sitten tätä heilumista: samalla lailla kuin ennenkin eli hyvin vähän, mutta uutuutena oli tullut ylöspäin-liikevara. Eli onkohan nyt sitten kyseessä se, että laminointi on pettänyt täydellisesti ja kannake lepää akselin varassa? Tähän vaivaan ei taida enää hartsi auttaa, vaan koko hoito pitäisi avata ja laminoida uudelleen kiinni, vai mitä mieltä on hartsia käyttänyt raati?

by harald » Mon Aug 22, 2005 16:04 pm

Tuossa on (huono) kuva miten Nereidassa on tehty akselin kannakkeen
laminointi:

http://www.fe83.org/gallery/view_photo. ... rjaus_05_5

by antti » Wed Aug 17, 2005 09:58 am

Fenjassa tuo takakannattimen 'läpivienti' havaittiin vuotokohdaksi heti kun hankimme veneen -98. Ainakaan meillä kannattimen kiinnityslaminointi ei ollut pettänyt, rakenne vaan ei ollut vesitiivis.

Ongelma lienee siinä ajattelussa, jolla veistämö kuvitteli saavansa tuon kohdan vettäläpäisemättömäksi. Kun runkoon tehdyn aukon ja kannattimen välistä rakoa ei oltu tiivistetty, niin kai oli ajateltu, että se laminointi sisäpuolella on viimeistään vesitiivis (tämähän on järjetön ajatus sinänsä, että vesi päästetään suosiolla johonkin rungon sisäpuoliseen koteloon saakka).

Siis vaikka tuo runkoon tehty aukko on sinänsä melko napakka, niin akselin pyöriessä se värisee kaiken kunnossa ollessakin sen verran, että kannattimen ja rungon välistä pääsee vettä sisälle.

Kun kyselin Lindgreniltä ja Leeveneeltä korjausehdotuksia, niin molemmilta tuli sama neuvo: aja runkoon kannattimen ympäriltä muutaman millin levyinen ura, anna rungon kuivua kunnolla, ja tiivistä ura Sikalla.

No, Fenjassa emme ajaneet sitä uraa moneen vuoteen, vaan tiivistimme tuon kohdan vain Sika-saumalla ulkoapäin. Sauman sai vetää joka kevät uudelleen. Tämän vuoden keväällä käsiin sattui viimein sopiva 'Dremeli', ja nyt tiivistys on oikeaoppisesti raossa.

potkurin akselin takakannake

by jorma » Wed Aug 17, 2005 09:58 am

Aurinko näyttää paistavan sateiden jälkeen, ja nyt on vihdoin Leeveneenkin (firman vetäjän Joni Leeven) kanssa saatu mukiinmenevä keskusteluyhteys tässä moottorin kiinnitysongelmassa. Jonkinlaista hyvitystäkin on toiveissa saada, vaikka viralliset takuuajat ovatkin umpeutuneet. Myöhemmin syksyllä nähdään pitävätkö nämä toiveet paikkansa.
terv. Jorma

by Veko » Wed Aug 17, 2005 09:52 am

http://www.fe83.org/forum/viewtopic.php ... litsl%E4ts

Tuolta löytyy myös keskustelua samasta aiheesta. Oma korjaukseni on kestänyt nyt siis jo 3 kesää ilman heilumista tai vuotoa.

Top