Kölihomma

Post a reply


This question is a means of preventing automated form submissions by spambots.
Smilies
:D :) :( :o :shock: :? 8) :lol: :x :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: =D> #-o =P~ :^o [-X [-o<
View more smilies

BBCode is ON
[img] is ON
[url] is ON
Smilies are ON

Topic review
   

Expand view Topic review: Kölihomma

by Olli » Sat Nov 19, 2005 21:18 pm

En myönnä itsessäni kemistin vikaa, mutta yritetään selitää fysiikan puolelta. Kun kalvon paksuus kasvaa suuremmaksi, kuin mitä viskositeetti pitää kasassa alkaa valuminen. Asian tilaa voi parantaa tekemälä ohuempia täyttöjä, tai kasvattaa viskositeettiä lisäämällä sideainetta esim piituhkaa (kuitumaista).
Tuo on tietysti noin, mutta tämän mömmön kanssa kävi niin, että kun blandasin astiassa mielestäni melko tönkköä tavaraa, joka tuntui sopivan jähmeältä pysymään astian seinillä, niin hetken päästä se olikin juoksevaa, eikä pysynyt missään. Eli tavaran viskositeetti väheni, kun sen antoi seistä hetken. Piituhkasta varmaankin olisi ollut tuossa apua.

Käytin tuota mömmöä peräsimen täytössä. Tein siihen muotoon sopivat palaset PVC-vaahtolevystä, ja tungin tuota mikropalloilla jatkettua epoksia väliin täyttämään loput raot, ja liimaamaan vaahtolevyt kiinni. Tähän tuo mömmö oli mielestäni ok, kun siinä saa edes jollain tarkkuudella itse säädettyä aineen sopivan paksuksi.
Todettakoon, että kyllä soittelin Tremcolle kysyäkseni hintaa, mutta kaupan tein Kevran kanssa. Arvaamme varmasti miksi?
Parin kilon purkki kevytpakkelia taisi maksaa Tremcossa jotain 25¤, eli mielestäni hinta on kilpailukykyinen Kevran kamojen kanssa, on se kuitenkin niin paljon kätevämpää käytössä.

Pääsääntöisesti olen kuitenkin samaa mieltä, Kevra on paras paikka hankkia epoksi- ja lasikuitutavaraa pääkaupunkiseudulla. Venetarvikeliikkeissä ei asiantuntemus riitä näissä asioissa, ja silti hinnat pilvissä. Monet ammattikäyttöön aineita myyvät puljut taas suhtautuvat meikäläisen mitättömiin, ja joskus omituisiinkin projekteihin suorastaan halveksuvasti, mutta Kevrasta saa palvelua ja neuvoja.

by Panu » Sat Nov 19, 2005 16:47 pm

Olli wrote:...Kun mikropalloja kippaa sinne epoksin sekaan, ja sekoittaa, niin laastista tulee hyvin äkkiä jämäkkää, mutta kun sen antaa seistä minuutin, niin se on taas ihan luirua. Joku kemisti varmaan osaa selittää ilmiön.
Tervehdys

En myönnä itsessäni kemistin vikaa, mutta yritetään selitää fysiikan puolelta. Kun kalvon paksuus kasvaa suuremmaksi, kuin mitä viskositeetti pitää kasassa alkaa valuminen. Asian tilaa voi parantaa tekemälä ohuempia täyttöjä, tai kasvattaa viskositeettiä lisäämällä sideainetta esim piituhkaa (kuitumaista).
Olli wrote: Joka tapauksessa hyvin paljon vähemmällä pääsee, kun ostaa Tremcosta tuota ylempänä kehuttua kevytpakkelia. Se on suunnilleen saman hintaista, mutta tavara on läträtty jo valmiiksi sellaiseksi että pysyy vaikka katossa...
Kun viime keväällä kyselin erilaisten pakkelien hintoja puhelimessa, niin nopea analyysi markkinatilanteesta oli selvä. Vain ammattituotteita myyvien yritysten tuotteiden hinnoittelu oli järkevällä tasolla. Harraste puolen hinnoittelu on aivan suoraan per...stä ](*,). Epäilemättä Tremcolla olisi ollut hyvät aineet, mutta hyvällä ymmärryksellä ja oivallisilla ohjeilla voi päästä edullisemmin tarvitsematta tinkiä lopputuloksen laadusta. Tästä syystä minä tämän piituhka tiedonkin halusin foorumiin heti raportoida 8).

Todettakoon, että kyllä soittelin Tremcolle kysyäkseni hintaa, mutta kaupan tein Kevran kanssa. Arvaamme varmasti miksi?

by Olli » Sat Nov 19, 2005 01:08 am

Keskustelin tässä viikolla Kevran kaverin kanssa epoksilla paklaamisesta ja valittelin homman olleen hieman työlästä, kun käyttämäni "mömmö" = epoksi + mikropallo täyteaine alkoin valua.
Mulla on vähän samansuuntaisia kokemuksia mikropallojen kanssa leikkimisestä. Mulle syntyi semmonen nyrkkituntuma, että täyteainetta tulee helposti annosteltua liian vähän. Kun mikropalloja kippaa sinne epoksin sekaan, ja sekoittaa, niin laastista tulee hyvin äkkiä jämäkkää, mutta kun sen antaa seistä minuutin, niin se on taas ihan luirua. Joku kemisti varmaan osaa selittää ilmiön.

Joka tapauksessa hyvin paljon vähemmällä pääsee, kun ostaa Tremcosta tuota ylempänä kehuttua kevytpakkelia. Se on suunnilleen saman hintaista, mutta tavara on läträtty jo valmiiksi sellaiseksi että pysyy vaikka katossa. Itse tykkään myös siitä, että siinä on kovetteen/muovin määrät annettu paino-osina. Todella helppo annostella, kun uhraa halvan digitaalisen keittiövaa'an tähän tarkoitukseen. Ensin purkki vaakaan - taaraus - muovit purkkiin - taaraus - kovetteet sekaan...

Tilavuusosien mittailu on kurjaa ja epätarkkaa, epoksia kun ei voi edes sekoittaa kovin suurta määrää kerralla, muuten kiehuu purkkiin.

by Panu » Sat Nov 19, 2005 00:07 am

Tervehdys

Keskustelin tässä viikolla Kevran kaverin kanssa epoksilla paklaamisesta ja valittelin homman olleen hieman työlästä, kun käyttämäni "mömmö" = epoksi + mikropallo täyteaine alkoin valua. Sain Kevrasta seuraavan neuvon, joka ei itseäni tässä vaiheessa enää lämmitä, mutta todetaan se nyt kuitenkin tässä jälkipolville dokumentoitavaksi.

Lisäämällä epoksin ja mikropallon muodostamaan täytteeseen hieman piituhkaa (saa myös Kevrasta) paranee täytteen "sitko" ja valuminen vähenee / loppuu kokonaan :idea:.

by Panu » Thu May 12, 2005 22:23 pm

Tervehdys

On kaiketi jo välitilinpäätöksen aika, kun olen jo kuviakin tuonne Annelin albumiin projektista laittanut. Kuvia tulee vielä lisää, kunhan projekti etenee sopivaan vaiheeseen.

- Projekti alkoi hiomalla kölin maaleista "puhtaaksi". Parhaimmaksi menetelmiksi havaitsin porakoneen ja palmikoidun teräsharjan, kumisen hiomapaperilaikan sekä lamellihioma lieriön a'la Biltema. Kölin puhdistamiseen kului aikaa tullaiset vajaat 5 tuntia. Hengityssuojan olisi ollut poikaa ja jonkin sortin hattu. Hiukset sinisenä ja harmaana olin varmasti hassun näköinen :oops:.

- Laminoin kölisauman 3x165g/m2 lasikuitukangaalla ja epoksilla kiinni. Aikaa tähän kului runsas tunti.

- Maalasin kölin 2-komponenttisella primerilla. Tämä vaihe oli nopeaan ja helppoa, eikä aikaakaan mennyt kuin tunti mitä nyt joutui maalin kuivumista välillä odottamaan seuraavaan päivään.

- Seuraavaksi oli homman onnistumisen kannalta tärkeä vaihe, eli kaarien mitoittaminen kölin päälle ja ohjausviivojen piirtäminen. Piirsin kunkin kaaren kölin pintaan mustalla tussilla ja merkkasin viivan yläpuolelle silmämääräisen arvion tarvittavasta pakkelitäytöstä. Tein polyesterikitistä kunkin viivan kohdalle pakkeli soirot ("kylkiluun") ottaen huomioon arvioidun täytön määrän. Hieman hankala homma, kun pakkelikin jämähti varsin nopeasti käsiin. Pakkelin kuivuttua hion soirojen pinnat tasaisiksi ja sovittelin taas kaaria soirojen päälle välillä hioen ja välin sovitellen. Yllättävän hyvin kaaret istuivat soirojen päälle noin käsivaralta hiottuna. Joihinkin kohtiin jouduin lisäämään soiroon pakkelia. Huomenna saan sitten soirot oikeaan muotoon ja mittaan. Tähän vaiheeseen kuluikin noin 2 tuntia.

Summa kardemumman: tunteja tähän mennessä 9 kpl, eikä vieläkään kaduta homman aloittaminen :D.

Projekti jatkuu taas huomenna...

by Panu » Fri May 06, 2005 14:26 pm

Tervehdys

Pitihän se arvata, että venetarvikeliikkeiden hinnoittelu on häijyä. Kyselin eri valmistajien epoksi pakkelien hintoja kölin profilointiin. Tulos on seuraava: Käytä suoraan ammattilaadun tavarantoimittajia älä veneliikkeitä. Hinnat ovat aivan toisella mallilla.

Itse olen päättänyt tehdä kys hankinnat Kevra Oy:sta ( www.kevra.fi ). Samaan hintaan saan kevrasta epoksia + täyteainetta, kun esim Bil...asta polyesterifilleriä! Tuota Bil..maa pidetää vielä edullisena ostospaikkana... :roll: Epoksin vedenpitävyys tuleekin sitten ihan kaupan päälle!

by harald » Fri Apr 22, 2005 17:46 pm

Minulla on kyllä momenttiavain mutta en tiedä kuinka pitkälle se jaksaa.
Muistaakseni jonkun auton kannenpultteja olen sillä vetänyt 110Nm asti
ja muistaakseni se ei ole lähellä vielä asteikon loppua.


Kaivan ja ilmoittelen.

by Panu » Fri Apr 22, 2005 16:39 pm

Petri wrote:Jos sulla Panu on joku kölipulttien tarkistusvehje niin voisit vaikka ilmoitella milloin olet sen kanssa telakalla, josko sitä eksyisi paikanpäälle tsekkaamaan meidänkin pultit samalla kertaa.
Tervehdys

Siinä se on kun ei ole. Olen kölipultit kerran kiristänyt lainatulla hakkuri tyyppisellä sähkötoimisella vehkeellä, joten tiukalla ovat. Käsin ei kiristynyt ei sitten yhtään. Hakkuri veti heti kärkeen hieman yli puoli kierrosta kireälle!

Pultit on muuten käsipelillä todella vaikeat kiristellä. Muistaakseni Haraldilla oli joku virite homman hoitamiseksi.

by Petri » Fri Apr 22, 2005 15:51 pm

Jos sulla Panu on joku kölipulttien tarkistusvehje niin voisit vaikka ilmoitella milloin olet sen kanssa telakalla, josko sitä eksyisi paikanpäälle tsekkaamaan meidänkin pultit samalla kertaa.

by Panu » Fri Apr 22, 2005 13:38 pm

Arkki wrote:... Kölipultit kyllä tarkistan itsekin.
Tervehdys

Onko nyt vedettävä sellainen johtopäätös, että kölipultit tulisi tarkistaa joka kevät? Onko joku näin tehnyt. Jos on niin kuinka paljon pultit löystyvät a) normaalin purjehduskauden aikana b) kovan kiville ajon jälkeen... :roll:?

by Arkki » Fri Apr 22, 2005 12:57 pm

Terve,
Arkissa sovellettu kuitenkin toisin eli kölisauma avattu ja sikaa täyteen. On nyt ollut vuodesta 2000 eikä kukintaa esiintynyt. Pariin kertaan vedetty ohuen ohut kerros päälle ja toimii. Kölipultit kyllä tarkistan itsekin.

by harald » Thu Apr 21, 2005 15:55 pm

Suosittelen kyllä sauman laminoimista, mutta tarkista että kölipultit ovat
riittävä kireällä ensin. Tätä kannattaa tarkistaa vaikka jokainen vuosi,
muuten siellä ei pysy maalitkaan.

Ja se laminointi kannattaa tehdä ensin, pakkeleiden alle. Minusta tuntuu
että matto ja hartsi istuvat paremmin saumassa kuin pakkeli.

Vuotaako teillä sauma vettä pilssiin? Olisi ehkä tarkistaa ne pultit? :)

Kannattaa tehdä sitten "hyvin" (TM). Tämä tarkoittaa gelkkarin rälläköimistä
rungosta ja valuraudan kunnollista puhdistamista.

Kuvia meidän projektista:

http://www.fe83.org/gallery/view_album. ... 103&page=3

Kestotesti jatkuu, toistaiseksi on vain haljennut takanurkasta missä ei
mattoa laitettukaan ensalkuun. Ja edestä on kukkinut kun hioin maton
puhki siitä kohtaa laminoimisen jälkeen.

Albin Express forumissa on kait tästä puhetta myös. www.expresspurjehtijat.net

by Panu » Thu Apr 21, 2005 15:41 pm

Tervehdys

Homman tehneiltä täytyy vielä kysyä, että onko järkeä lasikuiduttaa köli paklaamisen ja hionnan jälkeen. Kuitua voisi vetää pari kerrosta ja reilusti kölisaumankin yli, niin mahdollisesti pilssikin pysyisi kuivempana. Samalla päästäisiin eroon joka keväisestä kölisauman korjailusta :D.

by harald » Mon Apr 18, 2005 10:48 am

Niin, ja pinnatuntuma paranee kölihomman mukaan koska venettä voidaan
trimmata samalla tavalla molemmille halsseille. Pinnassa on sama tuntuma
molemmille halsseilla ja tämähän on hyvä asia aloittelevalle kilpa-
purjehtijalle joka vasta opettelee tuntuman hakua.

Tuota tilaston otannan lukumäärää voidaan varmuudella tuplata (n=4)
koska Charlottan köli oli samanlainen. Myös Hennulin kölissä oli kai
samoja oireita? Ja taisi olla vielä Arkin köli samanlainen.

by Panu » Sun Apr 17, 2005 22:38 pm

Tervehdys

Kävin tänään telakalla kölin mallikaaret mukanani. Nämä kaarethan esittävät kölin "ideaalisen" profiilin vaakaleikkaukset 1/4, 2/4 ja 3/4 korkeudelta kölistä. Aikani soviteltuani kaaria kölin päälle ja rakoja silmäiltyäni tulin johtopäätökseen, että taitaa olla töitä tiedossa :(. Kävin varmuudeksi sovittelemassa samat kaaret partiolaisten S/Y Olgan köliin ja sama toteamus :lol:.

Tuntui näin kahden veneen kölin "mittailun" jälkeen, että kölin profiili on noin 100% varmuudella toispuoleinen (huomaa tilastollisesti edustava otos n=2). Molemmat kölit olivat selkeästi pulleampia paapurin puolelta kuin styyrpuurin. Näin mielessäni rautavalimossa vaakakaavauslinjan, jossa kölin muotti makaa paapuurin kylki alaspäin. Muotin alapuoleinen osa painuu valun aikana täytön painosta suuremmalle kaarelle, mikä selittäisi saman tyyppisen muotovirheen syntymisen kahteen eri köliin 8).

Molempien veneiden kölit olivat selkeästi etureunastaan liian "terävät" verrattuna malleihin. Köliprofiilin etupyöristys tulisi olla merkittävästi suurempi, että köli toimisi optimaalisesti suhteessa kohtauskulmaan (sorto) . Lisäksi kölin takaosakin tuntui molemmissa ohuelta. Haraldkin puhelimessa vahvisti hänen näkemänsä kölit suurin piirtein samanlaisiksi ja toispuoleisiksi.

Tulevaisuus näyttää kuinka paljon profiilin "optimointi" parantaa veneen käytöstä. Varmaa kuitenkin on, että molemmat halssit alkavat toimia yhtä hyvin 8).

Top