Gelcoat

FEWikistä
Versio hetkellä 13. kesäkuuta 2008 kello 22.40 – tehnyt Olli (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun


Gelcoatilla tarkoitetaan lujitemuoviveneen rungon ulointa, sileää, valkoista tai värillistä kerrosta. Gelcoat-pinnan paksuus on rungossa yleensä hieman alle millimetrin.

Gelcoat on polyesterihartsia, johon on lisätty mm. pigmenttiä, joka antaa sille ominaisen värin.

Valmistusvaiheessa Gelcoat levitetään vahattuun muottiin, ja sen päälle laminoidaan varsinainen lujitemuovirunko käyttäen lasikuitumattoa ja polyesterihartsia. Nykyisin veneitä valmistetaan myös käyttäen epoksihartsia, tällöin myös Gelcoatin on oltava epoksipohjaista.

Gelcoat ei kovetu, mikäli se joutuu tekemisiin ilman kanssa. Tästä syystä veneen sisäpuolisiin pintoihin ja muihin kohteisiin, joita ei valmisteta muottia vasten, käytetään topcoatia. Topcoat on gelcoatia, johon on lisätty n. 5 % parafiiniliuosta. Parafiiniliuos muodostaa pintaan ilmaa läpäisemättömän kalvon, jonka alla gelcoat kovettuu. Tämän ominaisuutensa takia topcoat soveltuu myös mainiosti gelcoatin vaurioiden korjaamiseen. Gelcoat-pinnan vaurioita voi myös korjata gelcoatilla käyttäen esimerkiksi piirtoheitinkalvoa estämään kontaktin ilman kanssa.

Gelcoat vaatii kovettuakseen kovetinaineen eli katalyytin. Sama aine sopii tavallisen polyesterihartsin, gelcoatin, ja topcoatin kovettamiseen.

Polyesteripohjainen gelcoat ei ole täysin vesitiivistä. Jatkuvassa kosteusrasituksessa olevat vesilinjan alapuoliset osat onkin aina suojattava epoksiprimerilla. Suojaamaton gelcoat muodostaa puoliläpäisevän kerroksen, joka mahdollistaa kosteuden pääsyn lasikuitulaminaattiin. Fysikaalinen ilmiö on osmoosi, venepiireissä lasikuiturutto.