Genaakkerin käytöstä (perustuen kokemukseen Elan 33:n genaakkerista ja yhden 40-ft vanhan kisapulkan code zerosta, eli sovella tarpeen mukaan): Tulee juurikin noin kuin pohdit, eli yksi nurkka keulaan, yksi mastoon spinnun nostimeen ja yksi lentää vapaana josta skuutti takanurkan plokin kautta vinssille. Lienee ehkä kätevintä laittaa varvaslistaan toinenkin ploki vähän edemmä ohjaamaan takaplokilta tulevaa köyttä ja vetää kattovinssille (vrt. Haraldin spinnuviritys, joka on kopioitu ainakin Electripiin suht suoraan koska on niin hyvä, varmaan muillekin), niin vaihto genoaan on sujuvampi, mutta toimii kyllä ilmankin. Barbereita tuo ei juurikaan tarvitse. Skuutteja tarvii 2kpl, eli kummallekin puolelle venettä, tarvii siis olla huomattavan pitkät, luokkaa 2*vene vähintään, vähän ylikin mielellään, 20m alkaa oleen hyvä varmaan tuossa.
Tuo keulaan tuleva nurkka on kätevintä tehdä siten että laittaa plokin niin keulaan kuin voi, jos tuollainen ankannokka / keulajatke on tarjolla niin hyvä, jos laittaa metrin sisäänvedettävän pukspröötin niin aina parempi, mutta toimii kyllä suoraan keulassakin. Testivirityksenä voi laittaa köyden vaikka klyysin läpi ja sitoa toisen pään keulan knaapille. Pitkäaikaisempana joku ploki keulassa on suht pakollinen ja suosittelen narun vetämistä sitloodaan asti, niin voi säätää tuotakin tarpeen mukaan, tosin ilman säätöäkin pärjää kyllä kun oppii arvioimaan sopivan pituuden, ja kyllähän tuota keulassakin käy säätämässä tarvittaessa.
Tuohon etukulman köyteen on kätevä laittaa spinnuhaka päähän, jolloin purjeen lasku on äärihelppoa (tää painavammassa veneessä, Elanissa saa jotenkuten muutenkin, 40-ft IOR-raaserissa alkoi olla ihan ehdoton, 74 lienee senverran kevyt että tuon saa alas ihan miten vain). Tuon kanssa lasku toimii siten että ensin keulapurje esiin peittämään, sitten lasku hetkeksi suht myötäiselle, laukaistaan keulan haka jolloin genaakker siirtyy veneen sivulle lipuksi, ja sitten kahmitaan skuutista lippu sisään. Toimii lähes kelistä riippumatta, eikä tarvi hirveästi voimaa, taitoa tai ajoitusta että onnistuu, eli sikäli suositeltava tapa. Muitakin hyviä varmasti on. Etukautta lasku vaatii joko suht myötäisen kurssin, kevyen kelin, tai osaamista, suosittelen ainakin matkakäytössä sivulta laskua.
Nosto kuten spinnulla, eli hinataan ylös keulapurjeen suojissa, jonka jälkeen genoa kuikkaan ja trimmataan ajoon. Trimmaus jotakuinkin kuten spinnussa, eli skuutista löysää kunnes etuliikki hiukan käpertää ylhäältä ja siitä pieni kiristys. Laiska matkatrimmi puoli metriä sisään tästä.
Jiippi toimii aikalailla niin että rauhallinen kääntö, myötäisen kohdalla vanha skuutti auki ja sit kahmitaan uudesta kuin karhu mustikoita, tuota on metritolkulla ja yleensä nopeus vähentää sitä aikaa jonka genaakkeri ehtii yrittää rullautua etustaagiin.
Jiippaamisen kanssa on vähän kahta filosofiaa, jos skuutit vie ulkokautta (ihan kaiken ulkoa, genaakkerin etupuolelta) niin jiippi on rauhallinen ja helppo eikä voi juuri mennä pieleen, mutta toisaalta löysä skuutti menee helposti veneen alle josta seuraa hässäkkää. Toisaalta sisäkautta (löysä skuutti kulkee genaakkerin ja keulastaagin välistä) jiipaten skuutti ei mene veneen alle, mutta toisaalta jiippi vaatii joko tarkkaa ajoa tai nopeita käsiä tai tuuria jotta genaakkeri ei tee rintsikoita tai sotke etustaagiin. Tää riippuu myös rikauksesta ja tuulesta, jos on pitkä puksprööti ja/tai oikein kevyt keli niin suosii sisäkautta jiippejä, jos alanurkka on kiinni ihan keulassa ja/tai tuulee kovaa niin ulkokautta lienee paras. Tää selviää vähän kokeilemalla mikä toimii omassa paatissa parhaiten.
Genaakker on kyl varsin kiva kangaspala, kannattaapi siis ottaa käyttöön

Plattikseen ainakaan tuolla meiän versiolla ei pääse, jotkut J:t joissa on metritolkulla pukspröötiä tuomassa tuota ison suojista pois ja härskin iso purje on eri juttu. Rajakulma pyörii suuruusluokassa 150 AWA kohdilla, ihan siksi ettei tuo vain pysy ilmassa kunnolla jos ajaa liian alas. Ylös menee aika hyvin, etenkin kun kiristää hiukan etuliikkiä, vastaavasti ihan plattiksella voi antaa alanurkkaan hiukan löysää, mutta tuo alanurkka on lähinnä hienosäätö ja siihen tarvii koskea harvoin. Plattikseen tarttis spinnun, muuten toi on varsin jees
